Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ανθεί η παράνομη «αγορά» βρεφών στην Ελλάδα: «Θέλεις αγόρι ή κορίτσι. Αν δεν σου αρέσει σου φέρνω άμεσα άλλο»


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η εμπορία βρεφών στην Ελλάδα, με τα παράνομα κυκλώματα, να θησαυρίζουν. Οι συμμορίες εντοπίζουν εγκύους στη Βουλγαρία, τις οποίες μεταφέρουν στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις τις πείθουν να πουλήσουν το μωρό που θα γεννήσουν έναντι 3.000 ευρώ και πάνω. Για όσο διάστημα παραμένουν οι γυναίκες στην Ελλάδα, "φιλοξενούνται" σε διαμερίσματα μισθωμένα από το κύκλωμα και γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, όπου ο έλεγχος είναι πλημμελής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής της Κυριακής".


Δηλώνουν τη γέννηση του παιδιού στα κατά τόπους ληξιαρχεία, δίνοντας όμως ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία για την τατυτότητα, τον τόπο διαμονής κλπ. Ρόλο συνεργών παίζουν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών: Η φυσική μητέρα συντάσσει ενώπιον συμβολαιογράφου πληρεξούσιο με το οποίο εξουσιοδοτεί δικηγόρο να παραστεί αντ' αυτής στο δικαστήριο (Πρωτοδικείο), που θα επικυρώσει την υιοθεσία. Η συναινετική υθοθεσία είναι νόμιμη υπό την προϋπόθεση ότι δεν "παρεμβάλλεται χρήμα". Αλλιώς διώκεται ως κακούργημα.


Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", από έγγραφα που κατασχέθηκαν σε πρόσφατες αστυνομικές έρευνες, προκύπτει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ολοκληρωθεί δεκάδες παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών σε Τρίκαλα, Βόλο, Σέρρρες, Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Για παράδειγμα στα τέλη Σεπτεμβρίου ένας 45χρονος Βούλγαρος, αποκάλυψε εν αγνοία του, σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Τρικάλων, που παρίσταναν το άτεκνο ζευγάρι, ότι τα τελευταία χρόνια, έχει πουλήσει εκατό "κομμάτια".

Ο 45χρονος γνωστός και ως "Αλέκος", είχε ρωτήσει τους αστυνομικούς: "θέλεις αγόρι ή κορίτσι. Αν δεν σου αρέσει μπορώ να σου φέρω άμεσα άλλο". Τελικά τους έφερε ένα όμορφο αγοράκι, που είχε γεννηθεί λίγες μέρες νωρίτερα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Η φυσική του μητέρα θα εισέπραττε 7.000 ευρώ και εκείνος 3.000.

Στην παράνομη "αγορά" βρεφών η τιμή ενός νεογέννητου κυμαίνεται από 7.000 έως 20.000 ευρώ. Φθηνότερα κοστίζουν τα μελαχρινά βρέφη και πιο ακριβά τα ξανθά ή ανοικτόχρωμα. Η τελική τιμή ενός νεογνού επηρεάζεται επίσης από τον χρόνο παράδοσής του: Τα ετοιμοπαράδοτα βρέφη κοστίζουν ακριβότερα, ενώ θεωρείται πλεονέκτημα να έχουν γεννηθεί πριν από 3 έως 5 μέρες και κυρίως να μην έχουν "σαραντίσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: