Το γεγονός μάλιστα οτι η αποκάλυψη ήλθε μόλις λίγες ημέρες μετα την ψήφιση του προυπολογισμού , που είχε συντάξει ουσιαστικά η διοίκηση του Γιάννη Σγουρού και δεν έφερε κανένα αποτύπωμα της νέας αντίληψης για την περιφέρεια, επιβάρυνε κι άλλο το κλιμα για την κυρία Δούρου, στην οποία καταλογίζουν οτι έχει αναλωθεί απλά στη διαχείριση των υπαρχόντων συσχετισμών συμφερόντων.

Με το θεμα των καθαριστριών η κατάσταση φαίνεται να επέφερε αναταράξεις και να προκάλεσε σύγχυση στην περιφερειακή αρχή, ενώ ειναι αξιοσημείωτο οτι οι ενδιαφερόμενες απολυμμένες, για τις οποίες τόσα δάκρυα έχυσαν η κυρία Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και τόσες εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν, δεν τοποθετήθηκαν επι του θέματος, προφανώς για να μην βρεθούν στη δύσκολη θέση να δυσαρεστήσουν την Περιφερειάρχη.

Η σύγχυση στη νεα περιφερειακή αρχή έγινε φανερή απο τις διαφορετικές αντιδράσεις που είχαν τα στελέχη της: το πρωί της Δευτέρας και με καθυστέρηση σχεδόν δυο ημερών η κυρία Δούρου υπεραμύνθηκε της επιλογής της να μην προσλάβει τις καθαρίστριες αλλά να δωσει τη καθαριότητα στους ιδιώτες. Σημείωνε δε οτι ουδέποτε είχε δώσει τέτοια υπόσχεση στις απολυμένες καθαρίστριες - μονο που το δημοσίευμα του ΠΘ δεν της καταλόγισε κάτι τέτοιο.
Το βράδυ της Δευτέρας και με καθυστέρηση περισσότερες απο δυο ημέρες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος διευκρίνιζε οτι η σχετική διαδικασία του διαγωνισμού δεν εχει ολοκληρωθεί ακομα και πως δεν εχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση! Και το ερώτημα, που τίθεται ειναι το εξης: ισχύει η δήλωση της κυρίας Δούρου οτι δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να προσλάβει καθαρίστριες απο τις απολυμένες του υπουργείου Οικονομικών γιατί το θεωρει, όπως είπε πελατειακή σχέση, ή η δήλωση του κ. Καραμάνου οτι δεν ειναι οριστική η επιλογη να ανατεθεί σε ιδιώτη η καθαριότητα;

Εάν ισχύει η δήλωση της κυρίας Δούρου τότε η διευκρίνιση του κ. Καραμανου είναι άνευ σημασίας. Εάν όμως η παρέμβαση του κ. Καραμάνου υποκρύπτει κάτι και δεν έγινε τυχαία, υπό το βάρος των αντιδράσεων, τότε η πρωινή παρέμβαση της κυρίας Δούρου δεν ισχύει και η περιφέρεια θα αναζητήσει άλλη φόρμουλα, εκτός ιδιωτικού τομέα, για να λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας στα κτήρια της περιφέρειας.

Το δημοσίευμα πάντως επισήμανε την αναντιστοιχία λόγων και έργων, υπό την έννοια οτι η συμπαράσταση σε έναν αγώνα εργαζομένων δεν μπορεί να περιορίζεται σε λόγια, βερμπαλισμους και μεγαλοστομίες, αλλα οφείλει να συνοδευεται και απο συγκεκριμένα έργα, οταν ένας πολιτικός - στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυρία Δούρου - αποκτά εξουσία και ισχυρά μεσα, όπως αρμοδιότητες και πόρους!

Σημειωτέον οτι απο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκδόθηκε καμια ανακοίνωση για το θέμα, καθώς η Κουμουνδούρου αφησε μόνη της την κυρία Δούρου να απολογείται για τις πράξεις της. Κι αυτό παρότι το θεμα πήρε πολιτικές διαστάσεις με πολιτικούς παράγοντες όπως ο Άδωνις Γεωργιαδης, αλλα και αυτοδιοικητικούς όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος, να επιτίθενται στην Περιφερειάρχη.

Σε κάθε περίπτωση το δημοσίευμα δεν επέκρινε την κυρία Δούρου για την επιλογη της να προχωρήσει και να μην ακυρώσει το διαγωνισμό. Ούτε την επέκρινε γιατί δεν προσέλαβε τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, παρότι ο Γιαννης Σγουρός την προκαλεσε να θέσουν μαζί το θεμα στην κυβερνηση και να αξιοποιήσουν τα μεγάλα διαθεσιμα κονδυλια της περιφέρειας. Επισήμανε απλώς το γεγονός οτι στα λόγια και στην... τζάμπα αλληλεγγύη ειναι όλοι "μανούλες", αλλα οταν έρχεται η ώρα να ασκήσουν διοίκηση και να διαχειριστούν πραγματικα προβλήματα, ανακαλύπτουν τα στενά περιθώρια και το... εφικτόν της εξουσίας. Ή αυτο συνέβη στην περίπτωση της ή ηταν εντελως απροετοίμαστη να βρει εναλλακτικές λύσεις στο θεμα της καθαριότητας. Τα υπόλοιπα ειναι αλλα λόγια να αγαπιόμαστε, διότι οταν συνεχίζεις την πολιτική της προηγούμενης διοίκησης, ή ελεγες ψέματα και κορόιδευες στην άσκηση της αντιπολιτευτικής κριτικής, ή απλά δεν μπορείς να κανείς κάτι διαφορετικό.

Η (μη) απάντηση  της Ρένας Δούρου
Σχολιάζοντας την αποκάλυψη του "Πρώτου Θέματος" η Ρένα Δούρου  χαρακτήρισε κατασκευασμένο το δημοσίευμα τονίζοντας ότι ο υποβιβασμός του αγώνα των καθαριστριών σε μία πελατειακή πράξη αποτελεί λαϊκισμό και υπογραμμίζοντας ότι σκοπός τους είναι να επιστρέψουν στην εργασία τους, «από την οποία απολύθηκαν παράνομα, δεν διεκδικούν ελεημοσύνη. Και ούτε βέβαια να χρησιμοποιούνται για ανομολόγητες, αλλά εν τέλει πολύ φανερές σκοπιμότητες». Μεταξύ άλλων, η κ. Δούρου δήλωσε: «Δεν υπήρχε προεκλογικά ή μετεκλογικά καμία δέσμευση για προσλήψεις γενικά στην Περιφέρεια ή για προσλήψεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ειδικά. Κι αυτό γιατί η δική μας πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα μίας πελατειακής αντίληψης».

Ανέφερε χαρακτηριστικα: «Συμπαραστέκομαι στον αγώνα των καθαριστριών. Θα ήταν όμως λαϊκισμός και υιοθέτηση πελατειακής λογικής να τις προσλάβουμε στην περιφέρεια Αττικής. Ρωτήστε, όμως, και τις ίδιες και θα σας πουν ότι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους στις θέσεις από τις οποίες παρανόμως απολύθηκαν».

Σχολίασε δε ότι η εν λόγω σύμβαση της περιφέρειας Αττικής με ιδιωτική εταιρία καθαρισμού έχει καταρτιστεί τον περασμένο Μάρτιο και επανεξετάζεται, όπως και όλες οι συμβάσεις της προηγούμενης διοίκησης.