Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μήπως φταίμε και εμείς που μας κλέβουν και μας... δουλεύουν;



Όσο οι ηγέτες και τα άλλα στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης περηφανεύονται ότι κατάφεραν να «σώσουν» την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή, τόσο πληθαίνουν τα επίσημα στοιχεία (εγχώριων και διεθνών οργανισμών), που τεκμηριώνουν τα καταστροφικά- για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού- αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν. Φτάνει μόνο να συγκρίνει κανείς, τρείς (3) διαφορετικές ειδήσεις που φιλοξενήθηκαν χτες 28η Οκτώβρη στην πλειοψηφία των ελληνικών (έντυπων και ηλεκτρονικών) Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ.

Η πρώτη είδηση, έχει να κάνει με την ουσία του μηνύματος του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, με αφορμή την επέτειο του μεγάλου ΟΧΙ που είπε πριν 74 χρόνια στους φασίστες και όλους εκείνους που ήθελαν την Ελλάδα προτεκτοράτο της χιτλερικής Γερμανίας και ό,τι εξυπηρετούσε το Γ' Ράιχ.

Η δεύτερη είδηση, που στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία έκθεσης της UNICEF μας πληροφορεί για την εξέλιξη της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα και άλλες 40 χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ (που ανήκουν στις πλουσιότερες του κόσμου) .

Η τρίτη είδηση, αναφέρεται στη μείωση που υπέστησαν τα εισοδήματα των Ελλήνων στην τελευταία 5ετία, όπως των κατέγραψαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.



Τα υποκριτικά μηνύματα των ηγετών της συγκυβέρνησης.
Αξιοποιώντας την ευκαιρία της εθνικής επετείου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σημείωσε μεταξύ άλλων (οι υπογραμμίσεις δικές μου): «Το έπος του '40, που καταγράφηκε στις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας, εμπνέει και διδάσκει» και πρόσθεσε ότι «οι θυσίες που έγιναν από όλους αποδίδουν, ήδη, απτά αποτελέσματα. Η αρχή έγινε και κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει. Η νίκη στην αδυσώπητη αυτή σύγκρουση θα είναι για όλους τους Έλληνες...». 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων σημείωσε: «. στη δική μας (σ.σ. γενιά) έλαχε να αντιμετωπίσει έναν διαφορετικό πόλεμο, έναν ανορθόδοξο πόλεμο με ασύμμετρες χρηματοοικονομικές απειλές. Χάρη στις θυσίες όμως του ελληνικού λαού η χώρα μας βγαίνει και πάλι όρθια από τη δοκιμασία» και πρόσθεσε: «Μπορούμε πλέον να πούμε ότι ο πόλεμος της γενιάς μας έχει κερδηθεί, αρκεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός να σεβαστεί τις θυσίες του και να έχει ως ύπατο κριτήριο την αλήθεια. 
Από τα παραπάνω απόσπασμα των μηνυμάτων του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, προκύπτουν οι εξής, εύλογες, ερωτήσεις: 

  • Ποια είναι τα διδάγματα που έβγαλε η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, από «το έπος του '40»;
  • Τι σχέση έχει η σθεναρή αντίσταση που έδειξε ο ελληνικός λαός, απέναντι σε μια υπερεξοπλισμένη Γερμανία και όλους εκείνους που λεηλάτησαν την Ελλάδα καταλύοντας (με τη δύναμη των όπλων) την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, με την υποτακτική στάση των κομμάτων- και της σημερνής συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια;
  • Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι με τα Μνημόνια και τους δεκάδες νόμους που ψήφισαν (και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) την τελευταία 5ετία, έχουν παραχωρήσει, ουσιαστικά, το δικαίωμα διακυβέρνησης της χώρας μας στο ΔΝΤ, την ΕΕ και τους κάθε είδους υπέρμαχους της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης επιτρέποντας έτσι στην ολιγαρχία του πλούτου (τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ) να επιδίδονται σε μια ανελέητη επίθεση τόσο στα εισοδήματα και άλλες δημοκρατικές κατακτήσεις των λαϊκών νοικοκυριών όσο και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας;
  • . και η πικρή αλήθεια με τη γλώσσα των αριθμών!
Στα παραπάνω ερωτήματα, δεν πρέπει να αναμένονται απαντήσεις και αν δοθούν, αυτές θα είναι παραπλανητικές και όχι ειλικρινής. Ωστόσο, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια που καταβάλουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να μας πείσουν ότι τις «θυσίες» τις πλήρωσαν ΟΛΟΙ οι Έλληνες και πως τους «καρπούς αυτών των θυσιών» θα τους απολαύσουν σύντομα ΟΛΟΙ οι Έλληνες! Ούτε λίγο ούτε πολύ, το δίδυμο της συγκυβέρνησης και όσοι τους στηρίζουν, ισχυρίζονται πως τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης- που βιώνει και η Ελλάδα την τελευταία 5ετία- τα πλήρωσαν ΟΛΟΙ και ότι, τάχα, ΟΛΟΙ οι Έλληνες θα γευτούν τους καρπούς των θυσιών που υπέστησαν. Είναι ολοφάνερο, πως η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός των ηγετών και των βουλευτών ή στελεχών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεν έχει όρια. 

Τους παραπάνω αυθαίρετους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς των Σαμαρά- Βενιζέλου, καταρρίπτουν μια σειρά επίσημα στοιχεία, που εμφανίζουν την Ελλάδα βαριά τραυματισμένη, όπως κάθε χώρα που «βγαίνει» από έναν καταστροφικό πόλεμο. Δεν θα επικαλεστούμε ούτε την πτώση του ΑΕΠ (πάνω από 25%) ούτε την έκρηξη της ανεργίας ούτε τα δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στα μικρομάγαζα, την έξαρση της μετανάστευσης ή τις αυτοκτονίες χιλιάδων ανθρώπων, για να τεκμηριώσουμε του λόγου το αληθές όσων προαναφέρθηκαν. 

Ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα «ποιοι πλήρωσαν τις θυσίες των «σωτήριων» πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα», τη δίνουν και οι δύο παρακάτω δύο ειδήσεις, που φιλοξενήθηκαν χτες- ανήμερα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940- στα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ. Η πρώτη είδηση αναφέρεται στην έξαρση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα και η δεύτερη στην δραματική μείωση που υπέστησαν τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών στην Ελλάδα.




Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μας πληροφορούν οι συγκεκριμένες, δύο, ειδήσεις.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου της UNICEF Innocenti, σε 41 από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου- πρόκειται για χώρες μέλη του ΟΟΣΑ- το 2014 ζούσαν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας τουλάχιστον 76,5 εκατομμύρια παιδιά! Από το 2008 (που εκδηλώθηκε η κρίση στις ΗΠΑ και αγκάλιασε τις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες) μέχρι σήμερα, στις 41 εύπορες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αυξήθηκε κατά 2,6 εκατομμύρια.

Αν αναρωτιέστε για την επίσημη εξέλιξη της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα, από τα στοιχεία της UNICEF προκύπτει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Δεν είναι τυχαίο, ότι η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ του συγκροτήματος Μπόμπολα, φιλοξένησε την έκθεση της UNICEF με τον τίτλο «Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην παιδική φτώχεια λόγω κρίσης»! 
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης:

  • Σε 23 από τις 41 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 2008 μέχρι σήμερα.
  • Σε 5 από τις 41 καπιταλιστικές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ (ανεξαρτήτως αν υπέγραψαν ή όχι Μνημόνια με το ΔΝΤ και την ΕΕ) τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας αυξήθηκαν κατά, τουλάχιστον, 50%. Οι χώρες αυτές ήταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Λετονία, και η Ισλανδία.
  • Συγκρίνοντας τη μεταβολή της παιδικής φτώχειας στις 41 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, από το 2008 μέχρι το 2012 οι συντάκτες της έκθεσης της UNICEF διαπιστώνουν ότι η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά 17,5 ποσοστιαίες μονάδες. Από 23% που ήταν το 2008 εκτινάχθηκε το 2012 σε 40,5%. Αυτό σημαίνει πως- από τις 41 εύπορες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρέθηκε στην 40η θέση και είναι καλύτερη μόνο από την Ισλανδία (επιδείνωση κατά 20,4%), που βρίσκεται στην τελευταία, χειρότερη θέση.
  • . αλλά και τη λεηλασία στα λαϊκά εισοδήματα
Μια άλλη είδηση δεύτερη, που δημοσιεύτηκε χτες και στηρίζεται στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), μας πληροφορεί για το μέγεθος της ληστείας που υπέστησαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών στην τελευταία 5ετία. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από 43,4 δισ. ευρώ που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2014 στα 30,8 δισ. ευρώ!  

Η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ του συγκροτήματος Μπόμπολας, φιλοξενεί την είδηση αυτή με τον παραπλανητικό τίτλο . «Χάθηκαν 12,6 δις. ευρώ από το εισόδημα των Ελλήνων». Και λέμε, παραπλανητικό, γιατί αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έφυγαν από τις τσέπες των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς , δεν «χάθηκαν» ούτε έγιναν . αέρας κοπανιστός.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως τις απώλειες που είχαν στα εισοδήματά τους οι εργαζόμενοι, κάποιοι τις τσέπωσαν. Και αυτοί οι κάποιοι, δεν είναι άλλοι, από τους εξής: Πρώτον τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που- με τη βοήθεια των κυβερνώντων και με στόχο της αύξηση της κερδοφορίας τους- κερδοσκοπούν ασύστολα τόσο σε περιόδους κρίσης όσο και σε περιόδους στασιμότητας ή ανάπτυξης. Δεύτερον, το κράτος, που (λειτουργώντας ως «συλλογικός καπιταλιστής») από τη μια αυξάνει τη φορολογία στα λαϊκά στρώματα και πετσοκόβει τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, για να ενισχύσει παραπέρα τα προνόμια και να διευρύνει τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως μια απλή σύγκριση, ανάμεσα στην πρώτη είδηση με τις άλλες δύο, πείθουν και τον πιο άσχετο, ότι οι κυβερνώντες προκαλούν ασύστολα. Δεν αρκούνται που μας κλέβουν χοντρά με τις πολιτικές που εφαρμόζουν στο όνομα «σωτηρίας» της οικονομίας από τη χρεοκοπία, αλλά μας δουλεύουν κι' από πάνω, υποστηρίζοντας πως τις «θυσίες» τις πληρώνουμε ΟΛΟΙ και πως τους καρπούς αυτών των θυσιών θα τους γευτούμε ΟΛΟΙ, όταν η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.

Με δεδομένο, όμως, ότι εμείς τους ψηφίζουμε- άρα τους επιλέγουμε ως τους καλύτερους να μας κυβερνούν - δεν είναι υπερβολή να πούμε πως «βρίσκουν και τα κάνουν». Ως πότε όμως, θα τους επιτρέπουμε να μας κλέβουν και να μας προκαλούν, με δηλώσεις του τύπου «εσείς μας ψηφίσατε και άρα εσείς μας εκλέξατε να σας κυβερνήσουμε»; Καθώς, όμως, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, «η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος», τίθεται το ερώτημα: Πότε, ο ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει τη δύναμή του ώστε να πει- με λόγια και έργα- το μεγάλο «Φτάνει πια», σε εκείνους που και μας κλέβουν και μας «δουλεύουν»;

Λάμπρος Τόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: