Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

www.Capital.gr ''Μνημόνιο Λαικισμού το Οικονομικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δραγασάκης υπόσχεται κατάργηση ΕΝΦΙΑ , αλλά και ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Αλλά και έναν επίγειο παράδεισο όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα διορθώσει με το μαγικό του ραβδί, κάθε παθογένεια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας''.


Ο Γιάννης Δραγασάκης, εμφάνισε τελικά χθες μερικά ψήγματα από το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τα πρώτα έξι μέτρα που ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει η αξιωματική αντιπολίτευση αν και κανένα εξ αυτών δεν έχει αναλυθεί στοιχειωδώς.


Στην πραγματικότητα υπόσχεται τα πάντα σε όλους. Έναν επίγειο παράδεισο όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα διορθώσει με το μαγικό του ραβδί κάθε παθογένεια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αν αυτό ήταν που περιμέναμε από τον «σοβαρό ΣΥΡΙΖΑ», τότε δεν έχουμε ανάγκη κανέναν λαϊκιστή.

Η «φιλοσοφική λίθος» κάθε στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι φυσικά άλλη από τη διαγραφή «μεγάλου μέρους του χρέους». Αυτό που δεν εξηγεί ο κ. Δραγασάκης είναι τίνι τρόπω θα πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους λαούς (και τα κοινοβούλια) των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν τόσο μεγάλες απώλειες για χάρη της Ελλάδας που αυτιστικά αρνείται να κάνει το αυτονόητο και διαρκώς ζητά κάτι να της χαρίσουν.

Πιθανότατα εκφράζει απλά την πρόθεση του κόμματός του να ζητήσει κάτι τέτοιο με άγνωστα αποτελέσματα. Δεν μας λέει όμως τι θα συμβεί σε περίπτωση που λάβει αρνητική απάντηση. Ενδεχομένως να εννοεί ότι με βαλκανικό τσαμπουκά θα απαιτήσουν μια τέτοια ρύθμιση. Δυστυχώς μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης της Γαλλίας (μίας εκ των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης) από τις αρχικές σοσιαλίζουσες θέσεις της, το επιχείρημα μάλλον αποδυναμώνεται.

Άλλωστε αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για γενναιόδωρο κούρεμα, γιατί να μην την επιδιώξει και η σημερινή Κυβέρνηση; Μήπως υπάρχει κάποιο σενάριο συνωμοσίας που θα πρέπει να γνωρίζουμε;

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, υπόσχεται επίσης ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της επιστροφής στην κατάσταση που ίσχυε -σε γενικές γραμμές- πριν την κρίση. Θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό, θα επαναφέρει το αφορολόγητο ενώ υπόσχεται και επιστροφές φόρων. Στην πραγματικότητα, αν όλα γίνουν όπως ακριβώς ήταν πριν τη δημοσιονομική προσαρμογή, ποια θα είναι η διαφορά που θα κάνει τη χώρα να μην παράγει ελλείμματα; Μιλώντας για ανάπτυξη, ο κ. Δραγασάκης (που έχει διατελέσει και Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας) δεν αναφέρεται πουθενά σε επενδύσεις, τις οποίες άλλωστε το κόμμα του συστηματικά πολεμά την τελευταία πενταετία.




Όσο για το ερώτημα πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χωρίς νέες επενδύσεις; Ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια «διαφορετική» λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει 200 έως 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσω ενός προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ και αγνώστων λοιπών στοιχείων. Θα είναι κρατικές επενδύσεις ή ιδιωτικές που θα επιδοτηθούν; Η επιλογή θα γίνει βάσει ποιου σχεδίου και με ποια κριτήρια; Γιατί δεν γίνονται λίγο πιο ξεκάθαροι; Όσο για τα λεφτά; Θα επιστραφούν λέει στο δημόσιο με την αύξηση των εισφορών στα ταμεία, κίνηση με άγνωστες (και σίγουρα επώδυνες) συνέπειες και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που θα κληθούν ξανά να βάλουν το χέρι στα ταμεία αλλά και εν γένει για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 

Πιθανότατα η λύση σε όλα τα προβλήματα χρηματοδότησης να βρίσκεται στο επόμενο μέτρο. Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Πρόκειται για τη βασική εξαγγελία όλων των Κυβερνήσεων από συστάσεως του ελληνικού κράτους με τα γνωστά αποτελέσματα. Έτσι έκλειναν στο παρελθόν όλοι οι Υπουργοί των οικονομικών τις τρύπες του προϋπολογισμού, προέβλεπαν ότι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή,  και γι' αυτό το λόγο στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι προϋπολογισμοί δεν εκτελούταν. Αυτό ακριβώς είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου ο νεότερος. Ότι δηλαδή «λεφτά υπάρχουν». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Τα κερασάκια στην τούρτα είναι τα δύο τελευταία μέτρα. Ο κ. Δραγασάκης υπόσχεται κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Αυτά είναι άλλωστε τα φλέγοντα ζητήματα για τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα τους τα λύσει. Αν απευθύνονταν π.χ. σε μουσουλμάνους θα υπόσχονταν μέλι και πιλάφια.

Προς το παρόν δεν εξηγεί τι εννοεί με τον όρο ρύθμιση κόκκινων δανείων αλλά αφήνει ελπίδες ακόμη και ότι θα τα χαρίσει. Ποιος θα τα πληρώσει; Η κοινωνία πιθανότατα καθώς δεν αναφέρει κανέναν άλλο τρόπο. Όσο για τον ΕΝΦΙΑ; Πρόκειται όντως για έναν παλαβό και άδικο φόρο. Ωστόσο μόνο μέσω αυτού η Κυβέρνηση καταφέρνει και συμμαζεύει λίγο τα οικονομικά του σπάταλου κράτους. Καταργώντας τον θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιον άλλο φόρο. Πρόκειται για απλά μαθηματικά. Ο κ. Δραγασάκης στις γενικόλογες εξαγγελίες του δεν λέει τι θα κάνει. Απλά υπόσχεται.

Ο λαϊκισμός είναι μια από τις πιο εύκολες επιλογές για άσκηση πολιτικής. Απλά υπόσχεσαι τα πάντα σε όλους. Ακόμη και πράγματα που είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους. Δυστυχώς περιμέναμε μια πιο υπεύθυνη στάση από το «σοβαρό» κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον κύριο Δραγασάκη και από μερικούς ακόμη έμπειρους πολιτικούς που θα μπορούσαν να προάγουν το δημόσιο διάλογο με βιώσιμες προτάσεις.

Δυστυχώς ο «πυρετός της εξουσίας» επιβάλλει την τακτική «χάντρες και καθρεφτάκια» σε μια απόπειρα να δελεάσουν τους απελπισμένους ιθαγενείς. Θέλουν να διώξουν «τα μνημόνια» για να μπορέσουν να εφαρμόσουν δοκιμασμένες επί δεκαετίες πολιτικές που προφανώς δεν πιστεύουν ότι μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Βασίζονται στην ιδεοληψία και σε τσιτάτα του τύπου «θα πληρώσουν οι πλούσιοι». Έτσι γενικά, χαλαρά και αόριστα...

Toυ Σταμάτη Ζαχαρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: