Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Πληγή για την Ήπειρο το ξερίζωμα αρωματικών φυτών και βοτάνων

RIGANH

Σε μάστιγα για ολόκληρη την χώρα έχει μετατραπεί η παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων με θεραπευτικές ιδιότητες. 


Μια τέτοια «πληγή» μετρά και η Ήπειρος, τα έδαφος της οποίας είναι πλούσιο σε πολλών ειδών βότανα, όπως ρίγανη, τσάι και άλλα λιγότερο γνωστά, τα οποία όμως κάνουν θραύση στο εξωτερικό, για τις ιδιότητές τους, αλλά και για το γεγονός ότι είναι μοναδικά στο είδος τους!
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες μια ομάδα 15 Αλβανών είχαν στην κυριολεξία απογυμνώσει μια ολόκληρη περιοχή στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, αφού συνελήφθησαν με 4,5 τόνους (!) «οσφακίδι», συγγενικό του φασκόμηλου. 
Στο μείζον αυτό πρόβλημα, που και ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά προκαλείται, αφού η κοπή των φυτών γίνεται από ανθρώπους χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις, αλλά και χρήματα χάνονται, αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της η αθηναϊκή «Καθημερινή».

Σε όλη την χώρα
Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στον Νομό Αρκαδίας την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Το Δασαρχείο Τρίπολης εντόπισε τρία που μετέφεραν με ένα αγροτικό αυτοκίνητο 19 σακιά ρίγανης και 17 σακιά τσαγιού του βουνού. Το φορτίο κατασχέθηκε και οι συλληφθέντες διώκονται σε βαθμό πταίσματος.
 «Ένα κιλό ρίγανης "βγάζει" δέκα σακουλάκια, που πωλούνται προς 1,5 έως 2 ευρώ. Επομένως ένα κιλό ρίγανη μπορεί να αποφέρει μέχρι 20 ευρώ. Αν βάλεις έναν εργάτη να μαζέψει καμιά τριανταριά κιλά την ημέρα, τότε μπορείς να βγάλεις έως 600 ευρώ/μήνα "μαύρα"», τονίζει ο δασάρχης Τρίπολης Θανάσης  Αργειτάκης.




Μεγάλη ζημιά
«Δεν έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά, αλλά η ζημιά που προκαλείται είναι μεγάλη», λέει στην «Κ» η διευθύντρια της Δασικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας, Σουλτάνα Γιαννακοπούλου.
Και υπογραμμίζει: «Προσπαθούμε με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε και με υπερπροσπάθεια του προσωπικού να ελαχιστοποιήσουμε το φαινόμενο».
Το 2013, ύστερα από πολλές αναφορές, η Ειδική Γραμματεία εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων προστασίας των αρωματικών- μελισσοτροφικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων. «Τα αυτοφυή αρωματικά-μελισσοτροφικά φυτά και τα φαρμακευτικά βότανα της χώρας καταλαμβάνουν σημαντικές εκτάσεις του ελλαδικού χώρου, συμμετέχοντας στη σύνθεση δασικών και χορτολιβαδικών συστημάτων, συγκροτώντας, μαζί με τη δασική και χορτολιβαδική βλάστηση περιοχών, οικότοπους με οικολογική αξία για τη βιοποικιλό­τητά τους και τον οικοσυστηματικό τους ρόλο», αναφέρει. «Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν τοπιακά περιοχές της χώρας και συνδέονται ιστορικά με την πορεία τόπων. Επιπλέον, συμμετέχουν στην οικονομία περιοχών με τις προσφορές τους, όπως π.χ. με τη συμβολή τους στη μελισσοκομία. Πολλά δε από τα φυτά αυτά τείνουν προς εξαφάνιση από περιοχές που κάποτε αφθονούσαν, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου που ενεργούνται σε βάρος τους (καταστροφική εκρίζωσή τους, συλλογή κατά την ανθοφορία τους, συνεχείς πυρκαγιές, εκχερσώσεις κ.λπ.)».

Διακινούνται μέσω Διαδικτύου
Εκτός από τα κοινά αρωματικά φυτά, όπως το τσάι και η ρίγανη, ιδιαίτερη σημασία έχει η παράνομη πώληση ελληνικών βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών. Σύμφωνα με έρευνα περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης διακινούνται παράνομα μέσω Διαδικτύου, κάτι που αποδεικνύει το «όργωμα» απομακρυσμένων οικοτόπων για την κλοπή πολύτιμων φυτών.
Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε η βιολόγος Βικτώρια Μεντέλη στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής, εστίασε σε φυτώρια χωρών που παραδοσιακά εμπορεύονται φυτικά είδη είτε καλλωπιστικά είτε φαρμακευτικά, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Έπειτα από εκτενή έρευνα για κάθε ένα από τα 1.415 ελληνικά ενδημικά φυτά, η βιολόγος εντόπισε 588 περιπτώσεις εμπορίας από 73 φυτώρια, στην Ευρώπη, τη Β. Αμερική και την Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: