Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Χορωδία ''Αρμονία'' Πρέβεζας. Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας. Απολαύστε τα video.











Απολαύστε τα video

31 Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας.


H μικτή Χορωδία ''Αρμονία'' Πρέβεζας και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Φεστιβάλ της Κέρκυρας.


Χορωδία ''ΑΡΜΟΝΙΑ'' Πρέβεζας.


 Ιστορικό της Μικτής Χορωδίας

Ιδρύθηκε το 1969 από μια ομάδα φιλόμουσων Πρεβεζάνων, με μαέστρο τον αείμνηστο Ανδρόνικο Κουρούκλη, με ασίγαστη αγάπη για τη χορωδιακή μουσική και την προώθηση της μουσικής γενικότερα στην μικρή επαρχιακή μας πόλη. Από τότε η χορωδία μας έχει διαγράψει μια λαμπρή σταδιοδρομία τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού.

Κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία της
Στη δεκαετία του ΄70, υπό την διεύθυνση του γνωστού Έλληνα μαέστρου κ. Γιώργου Κακίτση, συνεργάζεται με το μεγάλο Έλληνα Μουσουργό, Γιάννη Μαρκόπουλο, ανεβάζοντας σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε στίχους του Εθνικού μας Ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Δισκογράφησε για πρώτη φορά το έργο και έδωσε συναυλίες τόσο σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα ( με αποκορύφωμα στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού & στο Παναθηναϊκό Στάδιο), όσο και στην Κύπρο και τη Λιβύη. Για το ανέβασμα του έργου συνεργάστηκε με το Νίκο Ξυλούρη, τον Ηλία Κλωναρίδη, τον Λάκη Χαλκιά, την Λιζέτα Νικολάου και την Ειρήνη Παππά. 

Στη δεκαετία του ΄80 εκπροσωπεί τη χώρα μας σε μια σειρά εκδηλώσεων σε χώρες του εξωτερικού με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής μας μουσικής στον ευρύτερο χώρο. Από το 1983 έως και το 1989 την χορωδία μας διεύθυνε ο Μο Σταύρος Σολωμός, ο οποίος άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη στη χορωδία μας, τόσο στο καλλιτεχνικό τομέα όσο και στον οργανωτικό. Έχει επανειλημμένα επισκεφθεί τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία, τη Γαλλία, κ.τ.λ. Το 1983 ιδρύει το ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, θεσμός με ύψιστη πολιτιστική προσφορά στη χώρα μας μέχρι σήμερα. 

Σταθμό απετέλεσε ο ερχομός στη χορωδία μας του μαέστρου Βαλεντίνου Στεφάνωφ το 1990, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την μεγάλη ανελικτική πορεία της χορωδίας μας την τελευταία 15ετία. Ο Βαλεντίν Στεφάνωφ αύξησε τα τμήματα της χορωδίας μας από δύο σε έξι, ιδρύοντας έτσι το Μουσικό Χορωδιακό Σχολείο, την Χορωδία Δωματίου, καθώς και την Ανδρική και τη Γυναικεία Χορωδία. Από το 1995, στα παιδικά τμήματα διδάσκει και διευθύνει η σύζυγός του, μουσικοπαιδαγωγός και μαέστρος, κ. Ανέλια Στεφάνοβα. Η δεκαετία του ΄90 αποτελεί για την "ΑΡΜΟΝΙΑ" ορόσημο και κορύφωση των δραστηριοτήτων της. Λαβαίνει μέρος σε πληθώρα έγκυρων διεθνών διαγωνισμών στη χώρα της, όσο και το εξωτερικό, αποσπώντας πάρα πολλά βραβεία, κάνοντας γνωστή τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα με το ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ιδρύει και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, που ετησίως συμμετέχουν πάνω από 1500 χορωδοί από όλον τον κόσμο. 

Συνεργάστηκε με ορχήστρες στο ανέβασμα μεγάλων αριστουργημάτων της κλασσικής μουσικής ( Vivaldi, Pergolesi, Dvorak, κτλ.). Το 1999 σε συνεργασία με τα μουσικά σύνολα της Ε. Ρ. Τ. ανέβασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, υπό τη διεύθυνση των κ. κ. Aλκη Μπαλτά και Αντώνη Κοντογεωργίου, το ελληνικό αριστούργημα «Ύμνος εις την Ελευθερία» σε μουσική του Νικόλαου Μάντζαρου και σε στίχους του Εθνικού μας Ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Δισκογράφησε το έργο σε CD μαζί με άλλες 6 Ελληνικές Χορωδίες. 

Στην νέα 10ετία ατενίζει το μέλλον με μεγάλη υπερηφάνεια συμμετέχοντας σε μια σειρά από κορυφαίες εκδηλώσεις. Συμμετείχε στην εναρκτήρια τελετή της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Πνύκα ερμηνεύοντας τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σπύρου Σαμάρα σε στίχους Κωστή Παλαμά. Συμμετείχε στο ανέβασμα του έργου «Ωδή Στη Χαρά» του L. Van Beethoven, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών. Σημαντικό, επίσης, μέρος της δραστηριότητάς μας αποτελεί και η ίδρυση της Χορωδίας Αγοριών, μοναδικής σήμερα στον Ελλαδικό χώρο, με στόχο την μουσική χορωδιακή διαπαιδαγώγηση των νεαρών αγοριών της πόλης μας. 

Το 2004 & στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Ολυμπιάδα, το μικτό τμήμα του συλλόγου μας συμμετείχε σε μια σειρά εκδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας κατά την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Επίσης τις 8 Αυγούστου συμμετείχε σε μεγάλη εκδήλωση στην Πάτρα, που σαν κεντρικό θέμα ήταν η αναπαράσταση της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών του 1896. Καλλιτεχνικοί Διευθυντές της εκδήλωσης ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού «ΠΑΤΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2006», κ. Θάνος Μικρούτσικος, καθώς και ο διευθυντής των χορωδιακών μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, κ. Κωστής Κωνσταντάρας. Το παιδικό μας τμήμα δε, συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς και στην ηχογράφηση του έργου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου και ερμήνεψε τον Ολυμπιακό Ύμνο, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Μίλτου Λογιάδη. 

Έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και έχει οργανώσει εκδηλώσεις με σκοπό να ενισχυθούν: 
Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Νεοπλάσματα «Φλόγα». 
Το ίδρυμα «Ελπίδα». 
Το Κέντρο Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες του Νομού μας. 
Τα παιδιά που έπεσαν θύματα του καταστροφικού σεισμού στο San Juliano της Ιταλίας, 
Στα παιδιά που έπεσαν θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Beslan της Ολσετίας στη Ρωσία, κ.α 

Οι διακρίσεις που κατά καιρούς έχει αποσπάσει: 
1972,2ο βραβείο στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών στην Ξάνθη 
1980,3ο βραβείο στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών στην Αθήνα 
1985,1ο βραβείο στην απόδοση φολκλορικών έργων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κηφισιάς 
1992,1ο βραβείο στην απόδοση φολκλορικών έργων στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών. 
1992,Αργυρό μετάλλιο στο κλασσικό ρεπερτόριο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών 
1993,Χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Cantonigros Ισπανίας 
1994,Ένα αργυρό & δύο χάλκινα μετάλλια Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών 
1995,Χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Vatican City Ιταλίας 
1996,Χρυσό, αργυρό & χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών 
1998,1ο βραβείο στην απόδοση φολκλορικών έργων & δύο αργυρά μετάλλια στο κλασικό ρεπερτόριο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ρόδου. 
2000,Αναδείχθηκε ως η καλλίτερη ελληνική χορωδία για το έτος 2000. 
2000,Δύο πρώτα βραβεία στις κατηγορίες των μικτών χορωδιών & συνόλων δωματίου αντίστοιχα, ένα χρυσό, ένα αργυρό & ένα χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών. 
2001, 2ο βραβείο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Montreux Ελβετίας 
2003,2ο βραβείο, στο Πανελλήνιο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» 
2003,Βραβείο για την καλλίτερη απόδοση φολκλορικής επεξεργασίας στο Διεθνή Διαγωνισμό Ρομαντικής Μουσικής του Vlachovo Brezi της Δημοκρατίας της Τσεχίας. 
2005,3ο βραβείο, στο Πανελλήνιο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» 
Είναι μέλος του Βαλκανικού Forum Χορωδιακής Μουσικής, καθώς και της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών. 

Έχει οργανώσει στην Πρέβεζα το 4ο, το 12ο κι το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Έχει βραβευθεί 4 φορές από το δήμο Πρέβεζας, όπως επίσης και από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδας και το Ροταριανό Όμιλο για την πολιτιστική της προσφορά. 

Έχει εμφανιστεί στην ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, RAI UNO, σε διάφορους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας (ΤELE TIME, TRT, ASTRA, ΑΧΕΛΩΟΣ TV, ART TV, IN TV). Παράλληλα έχει ηχογραφήσεις τόσο για το Ελληνικό Ραδιόφωνο, όσο και για το Ιταλικό, Ισπανικό & Ελβετικό Ραδιόφωνο. 

  Μερικές σημαντικές εκδηλώσεις της χορωδίας: 
· Συμμετοχή στο 10ο Επιστημονικό Καρδιολογικό Συμπόσιο στην Πρέβεζα, προς τιμήν του καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτριο Σιδερή, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 
· Συμμετοχή στην Εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Πρέβεζας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, όπου τιμήθηκε ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης. 
· Από τις 2 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2004, συμμετείχε σε σειρά συναυλιών στην Κύπρο(Λευκωσία και Λεμεσό), όπου και παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα «Πρωινό Aστρο» σε στίχους Γιάννη Ρίτσου. 
· Στις 4 Δεκεμβρίου συμμετείχε το παιδικό μας τμήμα στην 5η Χορωδιακή Συνάντηση Αγρινίου. 
· Στις 11 Δεκεμβρίου στην ετήσια συναυλία της χορωδίας «Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής» Αθήνας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. 
· Στις 2 Απριλίου διοργάνωσε στην Πρέβεζα για 9η φορά την καθιερωμένη ανοιξιάτικη εκδήλωση με την επωνυμία «Μουσικά Χαμόγελα». Συμμετείχαν η Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου «ΟΡΦΕΥΣ» Αγρινίου, η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας και τα τμήματα του Συλλόγου μας. 
Τον Ιούλιο του 2005 το μικτό τμήμα συμμετείχε στο 51ο Διεθνή Διαγωνισμό στην Torrevieja της Ισπανίας, αφού επιλέχθηκε μέσα από 70 περίπου χορωδίες, για να εκπροσωπήσει την χώρα μας. 
Στις 27 Νοεμβρίου 2005 διοργάνωσε την 1η Φθινοπωρινή Σονάτα : Ελλάδα - Κύπρος, με την συμμετοχή της Χορωδίας της Πολιτιστικής Κίνησης "Επιλογή" από την Λεμεσό της Κύπρου 

Σήμερα συνεχίζει με αξιώσεις την ανοδική της πορεία. Σκοπός της είναι να απλώσει τη μουσική παιδεία σε όλη την πόλη μας & ιδίως στους νέους. Στους μελλοντικούς στόχους της είναι & η δημιουργία άλλων τμημάτων. Φιλοδοξία της είναι να γίνει ένας δυναμικός οργανισμός & να κατακτήσει μία από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια χορωδιακή μουσική. 

Ιστορικό της Παιδικής Χορωδίας
Η Παιδική Χορωδία Πρέβεζας "Αρμονία" ιδρύθηκε το 1983 από τον Μo Ανδρόνικο Κουρούκλη. Σκοπός της να διαδώσει στον παιδόκοσμο της Πρέβεζας το χορωδιακό ιδεώδες και να ετοιμάσει ένα κατάλληλο φυτώριο για τη μικτή χορωδία. 

Από το 1983 έως το 1990, υπό τη διεύθυνση του Μου κ. Σταύρου Σολωμού, αρχίζει η ανοδική της πορεία, ξεπερνώντας το στάδιο της προ-παιδικής χορωδίας & αποκτώντας δική της καλλιτεχνική υπόσταση. Έτσι , το 1985, στο Χορωδιακό Φεστιβάλ της Κηφισιάς, αποσπά την πρώτη της διάκριση ( 1ο Βραβείο στην απόδοση φολκλορικής επεξεργασίας) & το 1990 κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των Παιδικών Χορωδιών στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών. 

Παράλληλα διοργάνωσε & πραγματοποίησε στην Πρέβεζα το 1ο & 2ο Χορωδιακό Εργαστήρι, υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου μουσικού, καθηγητή κ. Στέφανου Βασιλειάδη. 

Επίσης, το 1988 έδωσε σειρά συναυλιών στην πρώην Τσεχοσλοβακία και το 1989 και στη Βουλγαρία. 

Από το 1990 έως το 1994, τη χορωδία διεύθυνε ο Μο Βαλεντίνος Στεφάνωφ, ο οποίος δημιούργησε ένα τμήμα μικρών παιδιών, οπού εκτός από τη φωνητική προετοιμασία δίδασκε θεωρία της μουσικής & σολφέζ. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε η είσοδος νέων παιδιών στην παιδική χορωδία με σκοπό την ανανέωση του έμψυχου υλικού της. 

Από το 1994 τη χορωδία αναλαμβάνει η Μο Ανέλια Στεφάνοβα. Υπό τη διεύθυνσή της, η χορωδία κατακτά τα εξής βραβεία: 

· Το 1996, 1ο βραβείο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Νέων στο Dobrich (Βουλγαρία) 

· Το 1996, αργυρό μετάλλιο & ανάδειξή της ως η καλλίτερη Ελληνική Χορωδία στην κατηγορία των παιδικών χορωδιών στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών. 

· Το 1998, χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία παιδικών χορωδιών, 1ο βραβείο στην κατηγορία φολκλόρ & ανάδειξή της ως η καλλίτερη Ελληνική Χορωδία στην κατηγορία των παιδικών χορωδιών στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών 

· Το 1999, 2ο βραβείο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Arezzo (Ιταλία). 

· To 2001, 3ο βραβείο, 2η θέση στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Neuchatel (Ελβετία). 

Σημειωτέον ότι, η Παιδική Χορωδία Πρέβεζας «ΑΡΜΟΝΙΑ» είναι η μόνη Ελληνική Χορωδία, που έχει βραβευτεί στους δύο παραπάνω μεγάλους διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς. 

Το 1997 συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Δωματίου του Gabrovo (Βουλγαρία) και ανέβασε το έργο "Stabat Mater" του Giovanni Battista Pergolesi. 

Το Σεπτέμβριο του 1999 παρουσίασε στην Κεφαλονιά μαζί με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ το έργο του Δ. Σολωμού «Ύμνος εις την ελευθερία» σε μουσική Νικολάου Μάντζαρου υπό τη διεύθυνση των κ. κ. Aλκη Μπαλτά & Αντώνη Κοντογεωργίου. Δισκογράφησε το έργο μαζί με άλλες έξι (6) χορωδίες. Τον Οκτώβριο του 1999 παρουσίασε το παραπάνω έργο και στην Κύπρο. 

Στις 31 / 12 / 1999 συμμετείχε στις εκδηλώσεις για το MILLENNIUM στην Ακρόπολη, στο πρόγραμμα που μεταδόθηκε δορυφορικά σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού & πήραν μέρος δέκα (10) χορωδίες από όλη την Ελλάδα. 

Τον Ιούνιο του 2003 συμμετείχε στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ "Aram Khatsaturian" στο Haskovo (Βουλγαρία). 

Το 2004 συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς και στην ηχογράφηση του έργου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου και ερμήνευσε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» του Σπύρου Σαμάρα, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Μίλτου Λογιάδη. 

Εκτός από τις συμμετοχές της στο εξωτερικό, η χορωδία έχει εμφανιστεί στα περισσότερα χορωδιακά φεστιβάλ της Ελλάδας ( Ιωάννινα, Αγρίνιο, Κατερίνη, Κεφαλονιά, Ερμιόνη, Αθήνα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πάργα, κτλ.) 

Ως ενεργό κομμάτι του Συλλόγου Χορωδία Πρέβεζας «ΑΡΜΟΝΙΑ» συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, έχοντας δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. ¨Έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε Εκδηλώσεις με σκοπό να ενισχυθούν: 
Το ίδρυμα «Ελπίδα» 
Ο πανελλήνιος σύλλογος «Φλόγα» 
Το κέντρο ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Πρέβεζας 
Τα παιδιά που έπεσαν θύματα στον καταστροφικό σεισμό του San Juliano στην Ιταλία. 
Τα παιδιά που έπεσαν θύματα στην επίθεση στο Beslan της Ολσετίας στη Ρωσία. 
Συνεχίζοντας την παράδοση δίνει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα μεγάλη συναυλία με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλον τον κόσμο. 

Σήμερα στην Παιδική Χορωδία Πρέβεζας «ΑΡΜΟΝΙΑ» συμμετέχουν 150 παιδιά, ηλικίας από 7 έως 17 ετών και χωρίζονται σε τρία (3) τμήματα: 
Φυτώριο κοριτσιών 
Παιδική χορωδία αγοριών 
Παιδική χορωδία συναυλιών 
Από το 1994 τη χορωδία διευθύνει η μουσικοπαιδαγωγός και Μαέστρος κ. Ανέλια Στεφάνοβα 

Το Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Πρέβεζας είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός
θεσμός που κάθε καλοκαίρι προσφέρει στους μουσικόφιλους ξεχωριστές στιγμές
με την συμμετοχή χορωδιών απο όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: