Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Μαρίνα 218 θέσεων ελλιμενισμού θα κατασκευαστεί στο Βάλτο της Πάργας;


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, έδωσε το «πράσινο φως» και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση με ένα ποσό που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, σε project εταιρίας που θα κατασκευάσει τουριστικό λιμένα σκαφών ελλιμενισμού 218 θέσεων και ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων δυναμικότητας 61 δωματίων, στο Βάλτο της Πάργας.


Η όλη επένδυση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα κοστίσει 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 32 νέες θέσεις εργασίας.


Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ , η εταιρία που εμφανίζεται ως επενδυτής, ανήκει σε μεγαλύτερη εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας και έχει έδρα τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας. Στην εταιρία αυτή είναι μέτοχοι, Ολλανδοί και Γερμανοί.

Η εταιρία αυτή μάλιστα συμμετέχει και στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος.

Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα, για το πώς μία εταιρία μπορεί χρησιμοποιώντας δημόσια περιουσία -την παραλία του Βάλτου- να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη. 
Υπάρχουν ερωτήματα για τον... αιφνιδιασμό που πετυχαίνει ο συγκεκριμένος επενδυτής στην τοπική κοινωνία της Πάργας, τη στιγμή που η παραλία του Βάλτου είναι ένα κόσμημα για τους δεκάδες χιλιάδες λουόμενους που την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι.




Ένα "φιλέτο" της δημόσιας περιουσίας του Νομού Πρέβεζας, όπως είναι αυτό της παραλίας του Βάλτου και η επένδυση-μαμούθ ενός τουριστικού λιμένα, που το μέγεθός του οδηγεί σε "κατάληψη" της παραλίας, γεννά ερωτηματικά. 
Η παραλία του Βάλτου Πάργας, θα χάσει το χαρακτήρα που έχει μέχρι σήμερα; Θα επιτρέπεται η προσβαση σε λουόμενους ή η παραλία θα αλλάξει χρήση;

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα θολό τοπίο, καθώς κανείς από τους αρμόδιους φορείς δεν φαίνεται να ήταν γνώστης, πως υπήρχε η πρόθεση για μια τέτοια επένδυση. Ενδεχομένως να πρόκειται για... λάθος. Αν και υπάρχουν έγγραφα που μαρτυρούν πως δεν πρόκειται για λάθος...

Οι επόμενοι μήνες θα δώσουν μεγάλη τροφή για συζήτηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: