Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Αντιπρόεδρος και μάλιστα με ρουσφετολογικό διορισμό, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, της αμαρτωλής κρατικής οργάνωσης «Έργο Πολιτών» για τις ΜΚΟ που ελέγχει η δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Αντώνης Μακρυδημήτρης


Εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της οργάνωσης για τις ΜΚΟ «Έργο Πολιτών», που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη και απασχόλησε πριν από μερικούς μήνες όλα τα ΜΜΕ, είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, παρότι έχει εξαφανιστεί από το βιογραφικό του ότι υπήρξε αντιπρόεδρος της και μάλιστα με ρουσφετολογικό διορισμό, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, του οποίου ήταν σύμβουλος για θέματα δημόσιας διοίκησης.

Πρόκειται για τη διαβόητη κρατική οργάνωση με το ανύπαρκτο ουσιαστικό έργο, που κατασπατάλησε εκατομμύρια ευρώ λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο Στέλιος Συρμόγλου που δήλωνε κι αυτός φίλος του Κώστα Καραμανλή. 

Τα «στελέχη» του χρηματοδοτούμενου από το δημόσιο φορέα (με πλήρως αδιαφανή τρόπο) ήταν μια παρέα κομματικών φίλων της Ν.Δ, που διορίστηκαν (επίσης αδιαφανώς) σε έναν άχρηστο οργανισμό που δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να βολέψει κομματικούς φίλους, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα.
 Η υπόθεση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα πρόσφατα, μετά από πόρισμα ελεγκτών που βρήκαν επιπλέον πλήθος παρανομιών, και αφού ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος έστειλε το φάκελο της στη δικαιοσύνη.
 Το όνομα του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη ωστόσο ως αντιπροέδρου, δεν εμφανίστηκε πουθενά, όπως και των υπολοίπων στελεχών της φιλοκυβερνητικής παρέας.


Κι αυτό γιατί το όνομα του κ. Μακρυδημήτρη μαζί με των μελών του Δ.Σ και αρκετών άλλων , που πληρώνονταν αδρά για να συμμετέχουν σε μία κρατική οργάνωση χωρίς αντικείμενο, είχε κατεβεί από την ιστοσελίδα της οργάνωσης με την εμφάνιση των πρώτων δημοσιευμάτων που μιλούσαν για την αδιαφάνεια που επικρατούσε, και αναρωτιόνταν για τη χρησιμότητα του. Τότε έμεινε μόνο το όνομα του προέδρου Στέλιου Συρμόγλου, που αμειβόταν με 9.500 ευρώ το μήνα για να διευθύνει τον άχρηστο οργανισμό.

Το «Εργο Πολιτών» προέβλεπε 24 θέσεις, όλες εκτός ΑΣΕΠ που πληρώθηκαν με αδιαφανή κριτήρια (βασικά ρουσφέτια της Ν.Δ) και μαζί με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου φέρεται να έλαβαν 5 εκατομμύρια ευρώ για περίπου μια πενταετία.

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το 2011 ανακάλυψε ένα σωρό παρανομίες , για τις οποίες γίνονται έλεγχοι, , όπως π.χ ότι την περίοδο 2005-2009 καταβάλλονταν, μέσω επιδομάτων στους προϊσταμένους αποδοχές διπλάσιες από εκείνες που προβλέπονταν και κακοδιαχείριση των διαθέσιμων πόρων που κατευθύνονταν σε μισθούς και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών αντί για τις δράσεις του Οργανισμού. Δηλαδή, ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν σε κομματικούς φίλους και ανύπαρκτο ουσιαστικό έργο. Το σκάνδαλο απασχόλησε πρόσφατα όλα τα ΜΜΕ μετά τη διαρροή του πορίσματος αλλά είχε αποκαλυφθεί επίσημα μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Υπήρξαν ωστόσο ρεπορτάζ που είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο πολύ νωρίτερα, όσο λάμβανε χώρα, αλλά τότε οι πρωταγωνιστές του ήταν ισχυροί. 

Το όνομα του Αντώνη Μακρυδημήτρη, παρότι υπήρξε στέλεχος της εν λόγω οργάνωσης, δεν εμφανίστηκε ούτε στις πρόσφατες αποκαλύψεις και κατάφερε να βγει από αυτό αβρόχοις ποσί, χωρίς ποτέ να γίνει γνωστή η συμμετοχή του στον οργανισμό, για την οποία υπάρχει σαφής αναφορά όμως σε παλιά ρεπορτάζ , όπως το δημοσίευμα του ΑΠΕ 22-9-2006

Από δημοσίευμα του ΑΠΕ το 2006 

Κάπως έτσι και παρότι η δικαιοσύνη ελέγχει ακόμα τον οργανισμό «Έργο Πολιτών» ο αντιπρόεδρός του κ.Αντώνης Μακρυδημήτρης βρέθηκε πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, με διαβεβαιώσεις μάλιστα ότι γνωρίζει πολύ καλά από δημόσια διοίκηση.

Ο νυν πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ το διάστημα 2004-2009 είχε οριστεί επίσης σύμβουλος για θέματα Δημόσιας Διοίκησης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο είχε γράψει και ένα βιβλίο με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ένα παράδειγμα πολιτικής ηγεσίας» .

Διαβάστε ακόμη.

7,5 εκατ. στην ΜΚΟ «Έργο Πολιτών» χωρίς κανένα αξιοπρόσεκτο έργο.

Σχεδόν 7,5 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια, από το 2005 έως το 2010 έλαβε η κρατική ΜΚΟ Έργο Πολιτών, η οποία μάλιστα είχε ως αποστολή την καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων, όπως αναφέρει σήμερα σε δημοσίευμά του το Έθνος της Κυριακής, κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη διαχείριση των κονδυλίων που έλαβε.




Το κολάζ φωτογραφιών από το ¨Εθνος της Κυριακής που βάζει στο κάδρο και τον Κ. Καραμανλή. Η λεζάντα από το Έθνος αναφέρει: «Στην αλληλογραφία του με το Μαξίμου αλλά και τον μετέπειτα υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το ψαλίδισμα της κρατικής χρηματοδότησης ο πρόεδρος της ΜΚΟ Εργο Πολιτών, Στ. Συρμόγλου, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ενδιαφέρον του Κώστα Καραμανλή»

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έκλεισε έξι χρόνια μετά τη δημιουργία της, «βουτηγμένη» στα χρέη και στην παράτυπη διαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς να έχει αποδώσει κανένα αξιοπρόσεκτο έργο.
Από τα 7,5 εκατομμύρια σε κονδύλια, τα 5 εκατομμύρια διοχετεύτηκαν σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.
Να σημειωθεί πως το "Έργο Πολιτών" συστάθηκε με την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή με στόχο να καταγράφει και να συντονίζει τις εθελοντικές οργανώσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί το κίνημα εθελοντισμού που είχε αναπτυχθεί από το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Οργάνωση ήταν η πρώτη στην κυβερνητική λίστα για «λουκέτο» σε οργανισμούς που δεν παράγουν έργο, ενώ πριν το κλείσιμό της, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις, υπέρογκες αποδοχές και παράτυπες απευθείας αναθέσεις έργων.
Χαρακτηριστικά, η Οργάνωση στεγάζονταν σε γραφεία 703 τ.μ με ενοίκιο 16.500? μηνιαίως.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας την πενταετία 2005 - 2010, συμμετείχε σε 45 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνέδρια και ημερίδες.
Πρόεδρος της συγκεκριμένης οργάνωσης είχε οριστεί ο Στέλιος Συρμόγλου, ο οποίος έφερε την ιδιότητα του δημοσιογράφου και του καθηγητή Πανεπιστημίου.


Διαβάστε ακόμη επιπλέον

Το σκάνδαλο με τη ΜΚΟ «Έργο Πολιτών» πότε θα δικαστεί;


Παχυλοί μισθοί, πολυτελή γραφεία, κουβανέζικα πούρα και CD της Γωγώ Αντζολετάκη

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα στοιχεία - φωτιά για το σκάνδαλο μιας ΜΚΟ που συστάθηκε επί κυβερνήσεως Καραμανλή, πήγαν στον εισαγγελέα, όμως, δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη. Ο λόγος για τον Οργανισμό Εθελοντισμού «Έργο Πολιτών» ο οποίος συστάθηκε το 2005 ώστε να ελέγχει τι έκαναν οι άλλες ΜΚΟ και το εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα. Οργάνωση - φάντασμα εν ολίγοις αφού από την αρχή το έργο της ήταν μηδενικό, χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ και τελικά το 2011 φαινόταν να έχει και «τρύπα» άνω των 500 χιλ. ευρώ.
Καμιά σημασία δεν έχει ποιος και γιατί αποφάσισε να συστήσει μια τέτοια ΜΚΟ, σημασία έχει ότι κάποιοι, διαχρονικά και διακομματικά δεν σεβάστηκαν τα λεφτά του ελληνικού λαού και πρέπει να υπάρξει λογοδοσία και τιμωρία γι' αυτό. Κι όπως φαίνεται θα υπάρξει καθώς ο Σαμαράς έχει δώσει εντολή να βγουν όλα στο φως, είτε πρόκειται για πράσινες είτε για γαλάζιες σκανδαλώδεις ΜΚΟ. 
Όταν το 2011 βγήκε το πόρισμα του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα. Η τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μάλιστα έδωσε εντολή για άμεση έρευνα, ξεχνώντας προφανώς ότι ο τότε πρωθυπουργός ήταν ο αρχιερέας των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Όμως, έπρεπε να βρει ένα «γαλάζιο» σκάνδαλο και του το προσέφερε απλόχερα η Οργάνωση «Έργο Πολιτών. Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο Στέλιος Συρμόγλου, πρώην δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός. Δεξί χέρι του μακαριστού Χριστόδουλου, διευθυντής στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας ενώ είχε αναλάβει ρόλο απεσταλμένου του τότε αρχιεπισκόπου στο Φανάρι για να γεφυρωθούν οι σχέσεις με τον Πατριάρχη. 

Ο. άνθρωπος αυτός του Θεού έπεισε το 2005 την κυβέρνηση ότι χρειάζεται μια ΜΚΟ που θα προωθεί τον εθελοντισμό κι έτσι ιδρύθηκε η «Έργο Πολιτών» η οποία ανάθεμα κι αν άφησε έργο πίσω της. Να πούμε επίσης ότι γενικός διευθυντής της Οργάνωσης ήταν ένας άλλος δημοσιογράφος ο Σωτήρης Χρυσαφόπουλος, διότι όπου υπάρχει σκάνδαλο είναι δύσκολο να μην υπάρχουν και δημοσιογράφοι. Το πόρισμα Ρακιντζή για την συγκεκριμένη ΜΚΟ ανέφερε τα εξής: 
1. Η στελέχωση έγινε με παράνομο τρόπο, καθώς κατά την επιλογή προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου το 2005, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης, ούτε οι όροι της προκήρυξης. Προσελήφθησαν, μάλιστα, περισσότερα άτομα απ΄ όσα αναφέρονταν στην προκήρυξη, ενώ υπήρξε και περίπτωση πρόσληψης πριν καν εκδοθεί η απόφαση του προέδρου και συνεδριάσει η Επιτροπή Αξιολόγησης για τις προσλήψεις (Δ.Σ.). Με παράνομο, επίσης, τρόπο έγιναν και οι προσλήψεις για την κάλυψη θέσεων που άδειασαν το 2006 και 2007. 
2. Καταβάλλονταν στον πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού αποδοχές 9.500 ευρώ μηνιαίως (το 2010 μειώθηκαν στα 5.800 ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., παρότι δεν προβλέπονταν στο νόμο. Για τις πληρωμές των μισθών (και του προέδρου) η εντολή δινόταν από τον ίδιο. 
3. Για τα έτη 2005-2009 καταβάλλονταν μέσω επιδομάτων στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων αποδοχές διπλάσιες από τις προβλεπόμενες στη σχετική ΚΥΑ. Στην μισθοδοσία του προσωπικού που ξεκινούσε από 765 ευρώ και έφτανε τα 2.200 για τους προϊσταμένους τμημάτων προβλέπονταν επίσης - με απόφαση Προέδρου που εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ - μόνο για τους προϊσταμένους των τμημάτων επίδομα αυξημένης ευθύνης 1.000 ευρώ, επίδομα παραγωγικότητας 800 ευρώ και επίδομα κινήσεων 500 ευρώ που επί της ουσίας ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προβλεπόμενες τακτικές αποδοχές πάνω από το 100%. Αλλά και οι αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες, ήταν στην ημερήσια διάταξη παρά το γεγονός ότι το έργο Πολιτών δεν παρήγαγε σημαντικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρετε σύμβαση εργασίας η οποία υπογράφηκε με συνεργάτη προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης με ποσό 1.250 ευρώ μηνιαίως αλλά χρονική διάρκεια στο διηνεκές δηλαδή όσο και η θητεία του Προέδρου. 
4. Διαπιστώθηκε κακοδιαχείρηση των διαθέσιμων ετησίως πόρων που κατευθύνονταν σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών, με αποτέλεσμα με στοιχεία της 21-4-2011 οι οφειλές του Οργανισμού να ανέρχονται στο ποσό των 536.252,50 ευρώ. 
5. Επίσης, προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών πραγματοποιούνταν με απευθείας αναθέσεις από τον πρόεδρο. 
6. Η ΜΚΟ κατάφερε να ξοδέψει 7.476.935 ευρώ σε 5 χρόνια (από το 2005 έως και το 2010) εκ των οποίων τα 5 εκ. ευρώ περίπου σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών. 
7. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας την πενταετία 2005-2010 η «Έργο Πολιτών» συμμετείχε σε 45 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνέδρια. Το μόνο που έκαναν δηλαδή ήταν συνέδρια και δημοσκοπήσεις για τον εθελοντισμό. Εργο του. αέρα με απλά λόγια. 
8. Η διοίκηση της Οργάνωσης.. πέτυχε να νοικιάσει πολυτελή γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ μηνιαίως στον Πύργο Αθηνών. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από το 2010 στο γραφείο του προέδρου, οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχε μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα. Το έργο του φορέα στα 5 χρόνια λειτουργίας του περιελάμβανε κυρίως εκθέσεις φωτογραφίας, δεξιώσεις και ημερίδες, όπου πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος ενώ στο έργο του κρατικού φορέα περιλαμβανόταν και η έκδοση CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη. 
Ακόμη περιμένουμε πότε θα πάει στα δικαστήρια αυτή η υπόθεση και πότε θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: