Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Με ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου, που το τι θα πει, αναμένεται με ενδιαφέρον από το πολιτικό σύστημα της χώρας, τα εγκαίνια της έκθεσης :«Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», στο Ζάππειο Μέγαρο, την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 19.00',


Εγκαίνια με ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου

Τον Σεπτέμβριο η έκθεση του Ιδρύματος Α.Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Υπό αυτόν τον τίτλο ξεκινά μεγάλη έκθεση ιστορικού υλικού στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου.

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της την 1η Σεπτέμβρη 2014, ώρα 19.00'  με ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και θα διαρκέσει ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2014.

Αφορμή στάθηκε η συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου.

Κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, θα διαμορφώσουν με την έκθεσή τους ένα ιστορικό παζλ μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Αυτοί πάλι, με τη σειρά τους, θα καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας, αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας.


Σκοπός της Έκθεσης, είναι για τους παλαιότερους να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και για τους νεότερους, να «ανακαλύψουν» μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο θα εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας. Αναδεικνύεται έτσι η σημασία της γνώσης και και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Παράλληλα, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Πρόκειται για προοδευτικές δυνάμεις που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που 
συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.



Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, μιλώντας τον Ιούλιο του 1991, στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, «Εάν το σοσιαλιστικό όραμα δεν πρέπει να εξαφανισθεί, τότε οι σοσιαλιστές πρέπει να αγωνισθούν για ριζοσπαστικές αλλαγές στις κοινωνίες - ακόμη και αν αυτές είναι σήμερα εγκλωβισμένες - στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: