Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

«Βιομηχανία» ΕΦΑΠΑΞ στην αστυνομία με απόστρατους να διεκδικούν διπλά λεφτά


Είναι πρωτοφανές αλλά συμβαίνει στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και αφορά συγκεκριμένα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το οποίο συνεδριάζει αύριο Παρασκευή για να αποφασίσει επί της προσφυγής τριών απόστρατων αξιωματικών της αστυνομίας, οι οποίοι διεκδικούν επιπλέον ΕΦΑΠΑΞ απ' αυτό που έχουν ήδη λάβει.

Η υπόθεση της πληρωμής διπλού ΕΦΑΠΑΞ σε απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας δεν έχει λυθεί τα τελευταία χρόνια, με τα μέλη της Ένωσης Αξιωματικών Υπαλλήλων να καταγγέλλουν ότι τα διπλά ΕΦΑΠΑΞ μπορεί να οδηγήσουν ένα υγιές ταμείο σε προβλήματα.

Τι έχει συμβεί; Όπως καταγγέλλεται  αξιωματικοί οι οποίοι είχαν αυτοδικαίως αποστρατευτεί με απόφαση του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου της αστυνομίας, διεκδικούσαν επιπλέον ΕΦΑΠΑΞ από εκείνο που ούτως ή άλλως είχαν λάβει. Το δικαίωμα αυτό τους έδιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέες αποφάσεις του ίδιου υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο τους είχε αποστρατεύσει, αλλά έκρινε όταν αν ακόμη υπηρετούσαν στο Σώμα θα είχαν προαχθεί.
Στις κατά γενική ομολογία παράλογες απαιτήσεις ορισμένων απόστρατων αξιωματικών ήρθε να βάλει τέλος ο νόμος 4052/2012 ο οποίος μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν επιπλέον διεκδικήσεις.




Για την παραπάνω υπόθεση ζητήθηκε γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο εξέδωσε, δύο εντελώς διαφορετικές και αντιφατικές μεταξύ τους αποφάσεις. Στην πρώτη εξ αυτών γνωμάτευσε ότι οι απόστρατοι αξιωματικοί δεν έπρεπε να λάβουν επιπλέον ΕΦΑΠΑΞ, ενώ στη δεύτερη έκρινε ότι οι αιτούντες δεύτερο ΕΦΑΠΑΞ αξιωματικοί είχαν δίκιο.
Στο μεταξύ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας απέστειλε στις 26 Ιουλίου 2014 επιστολή στη διοίκηση του ΤΕΑΠΑΣΑ με την οποία ζητάει να συμμορφωθεί το ταμείο με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων από την άλλη ξεκαθαρίζει ότι: «σκοπός είναι να περιοριστεί η βιομηχανία ΕΦΑΠΑΞ. Έχουμε αποφασίσει να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει χρήματα που δεν δικαιούται».
Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως, θα συνεδριάσει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΑΠΑΣΑ προκειμένου να αποφασίσει επί της προσφυγής των τριών αξιωματικών. Όπως όμως εξηγούν στο koutipandoras.gr μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, αν η απόφαση που θα εκδοθεί τους δικαιώσει, τότε πιθανόν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να διεκδικήσουν με νέες προσφυγές διπλό ΕΦΑΠΑΞ περισσότεροι αστυνομικοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: