Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του Θεού, το βιβλίο της Ηπειρώτισσας συγγραφέα Άννας Ι. Στεργίου, ένα βιβλίο-αφιέρωμα στην προσωπικότητα, το μουσικό προφίλ και το έργο του διάσημου Ηπειρώτη κλαρινίστα, παρουσιάζεται τη Δευτέρα στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20.30', στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24.


Οι Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και ο ΙΑΝΟS, Σταδίου24 παρουσιάζουν το βιβλίο Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του Θεού της Ηπειρώτισσας συγγραφέα Άννας Ι. Στεργίου. Ένα βιβλίο-αφιέρωμα στην προσωπικότητα, το μουσικό προφίλ και το έργο του διάσημου Ηπειρώτη κλαρινίστα, τη Δευτέρα στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα  20.30'


Θα μιλήσουν οι:

Ανδρέας Ζεάκις - Γλυνιάς καθηγητής της Κλασικής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, Διδάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και Συγγραφέας Διδακτικών Βιβλίων

Γιώργος Κωτσίνης μουσικός
Άννα Στεργίου συγγραφέας - δημοσιογράφος
Λάκης Χαλκιάς τραγουδιστής
Βαγγέλης Δεληπέτρος, Διευθυντής  της Εφημερίδας "Ελευθεροτυπία"
Γιώργος Σταματόπουλος, αρθρογράφος της "Εφημερίδας των Συντακτών"- συγγραφέας

Θα ακολουθήσει και μουσικό πρόγραμμα



Μία μοναδική μελέτη, έρευνα και παρουσίαση της μεγάλης φυσιογνωμίας του αγαπημένου και διαπρεπή λαϊκού οργανοπαίκτη, που υπογράφει η γνωστή δημοσιογράφος Άννα Ι. Στεργίου. Το μουσικό έργο, την σταδιοδρομία του αλλά και την επιβλητική προσωπικότητα και παρουσία του Τάσου Χαλκιά στα ελληνικά μουσικά και όχι μόνο δρώμενα, επιχειρεί να αποτυπώσει η συγγραφέας, αξιοποιώντας κατάλληλα όλες τις διαθέσιμες πηγές που υπάρχουν για τον καλλιτέχνη, μουσικό, παράλληλα όμως και με την βοήθεια του επίσης καταξιωμένου γιου του Λάκη Χαλκιά, λαϊκού και παραδοσιακού ερμηνευτή.

Αξίζει κανείς να σταθεί σε μερικά από τα λόγια του μεγάλου, αείμνηστου Τάσου Χαλκιά όπου έλεγε: «. . . Όταν παίζω κλαρίνο, παίζω με την καρδιά μου κι ονειρεύομαι και είναι στιγμές που επηρεάζομαι από την ατμόσφαιρα και από τον κόσμο που με ακούει και τότε τα δάχτυλά μου επάνω στο όργανο κινούνται μόνα τους και εντολές δίνει η ψυχή μου κι εγώ. Βρίσκομαι σε έναν κόσμο που δεν μπορώ να εξηγήσω, είναι μαγική στιγμή. Ε, τότε συγκινούμαι κι εγώ και κλαίω μέσα μου. . . . Το πάλκο είναι ιερό όπως το δικαστήριο. Όταν παίζεις ένα όργανο ή όταν τραγουδάς, επικοινωνείς με τα πιο ευαίσθητα και τα πιο δυνατά αισθήματα εκείνων που σε προσέχουν. Κι όσο πιο πολύ σε προσέχουν και καταλαβαίνουν τι παίζεις, τόσο κι εσύ δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό».

Ένα πραγματικά πολύ αποκαλυπτικό βιβλίο τόσο για την φυσιογνωμία του αξεπέραστου αυτού παραδοσιακού μουσικού, όσο και για την ίδια την παραδοσιακή ελληνική μουσική και τους γνήσιους κορυφαίους εκφραστές της όπως υπήρξε ο Τάσος Χαλκιάς.

Δείτε το video
Η Άννα Στεργίου στην εκπομπή ''Με το Λι και με το Λάμδα''



Δεν υπάρχουν σχόλια: