Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

«Η Αποκάλυψη του Ιωάννη» κατά Νίκο Παπακώστα, μέσα από τη συνεργασία των: Θόδωρου Παπαγιάννη, Νίκου Παπακώστα, Νίκου Δεσεκόπουλου. Δείτε το video




Δείτε το video




Όταν οι εικαστικές τέχνες συναντούν την ποίηση, το θέατρο, την μουσική τότε το κείμενο αποδίδεται στην εικόνα, τον χώρο, τον ήχο μέσα  από  τη  συνεργασία των: Θόδωρου Παπαγιάννη, Νίκου Παπακώστα, Νίκου Δεσεκόπουλου

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι κριτικές που απέσπασε υπήρξαν διθυραμβικές από όλα τα ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι το έργο, όπως ανέβηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών, μεταδόθηκε από την ΕRΤ WORLD σε ολόκληρο τον κόσμο, η δε παράσταση από τον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στο Λονδίνο παρουσιάστηκε από την HELLENIC TV σε ολόκληρη την Ελληνική ομογένεια...
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη είναι ένα πανανθρώπινο έργο που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, την αγωνία και την υπέρβαση και αποκτά μία νέα, διαφορετική μορφή με την ποιητική απόδοση και τη μουσική του Νίκου Παπακώστα, μια εξαιρετική προσπάθεια  έμμετρης απόδοσης του Ηπειρώτη συνθέτη και ποιητή, που συνδυάζει το λόγο με την εικόνα, την εικόνα με τον αρμονία και την αρμονία με το φως.
Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του ή να αποκτά αυθαίρετες ερμηνείες έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο κοινό, αναδεικνύοντας όλη την μοναδικότητά του. Όλη την ξεχωριστή του δύναμη, τους πολλαπλούς συμβολισμούς του και το θείο μεγαλείο, όπως αποκαλύπτεται από τα οράματα και το λόγο του Ιωάννη.
Ο δημιουργός επεδίωξε να κάνει πιο κατανοητό στον αναγνώστη και τον ακροατή ένα εξαιρετικά δύσκολο και μερικές φορές στρυφνό και δυσνόητο κείμενο και αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε στη μετάφραση και την ποιητική του απόδοση μια απλή, κατανοητή και χωρίς ακρότητες γλώσσα. (Χαρακτηριστικές  είναι  οι αναφορές του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, που  υπάρχουν  στην  διάθεσή  σας...). 
Πρόκειται  για  μια  διαδραστική  παράσταση, που στην αρχική της μορφή  συνοδεύεται από βίντεο  με  επιλεγμένες εικαστικές απεικονίσεις της Αποκάλυψης, την χρονική περίοδο από το 950 έως και το 1870 καθώς και street art εικαστικές παρεμβάσεις ακολουθούμενη από την εμπλουτισμένη με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα και μοτίβα μουσική. Μια   προσπάθεια για να αναδείξει την εντυπωσιακή, πυκνή και πλήρη μάχη των δυνάμεων του πρωτότυπου έργου. Το Σκοτάδι απέναντι στο Φως, οι Δαίμονες απέναντι στους Αγγέλους, ο ανθρώπινος Φόβος απέναντι στη αρχέγονη Γνώση. Εδώ συναντώνται, τόσο εικαστικά όσο και ερμηνευτικά, τα στοιχεία της φύσης με τα συμβολικά στοιχειά της Αποκάλυψης. Κύρια στοιχεία μας η μουσική, η εικόνα κι ο λόγος. Ο ήχος με τη σιωπή του και το φως με τη σκιά του." 
Τα  τελευταία χρόνια μέσα από τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε μια παγκόσμια θεατρική σκηνή, η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ  φαντάζει επίκαιρη και  προφητική, όσο ποτέ...
Στις αρχές του 2016 η καλλιτεχνική αυτή προσπάθεια προκάλεσε το ενδιαφέρον του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου και του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί ξανά με τον Νίκο Παπακώστα, ώστε να πλαισιώσουν με την δική τους ματιά το εγχείρημα και να δημιουργήσουν εικαστικά έργα για αυτή την προσέγγιση της Αποκάλυψης του Ιωάννη.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόκειται να παρουσιαστεί στο φιλότεχνο κοινό μέσα από μια σειρά παραστάσεων - εκθέσεων, που ήδη έχουν προγραμματιστεί, με χρονική αφετηρία την 21η - 27η Νοεμβρίου 2016 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Στο χώρο θα παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού αναλογίου η ποιητική απόδοση της Αποκάλυψης του Ιωάννη, στα σύγχρονα ελληνικά, του συνθέτη και ποιητή Νίκου Παπακώστα με τη συνοδεία χορωδίας και μικρού μουσικού σχήματος και θα πλαισιώνεται από τα εικαστικά έργα του Νίκου Δεσεκόπουλου και του Θόδωρου Παπαγιάννη. Η σύνθετη αυτή δραστηριότητα ποίησης, θεατρικού αναλογίου, εικόνας μέσω video art, μουσικής, ηχητικών και οπτικών εφέ σε συνδυασμό με την έκθεση εικαστικών δημιουργιών με θέμα την Αποκάλυψη θα δίνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων και ευελπιστούμε να αποτελέσει μια πραγματική προσφορά στον πολιτισμό του τόπου μας.
Η  ΠΡΟΤΑΣΗ  ΜΑΣ.                                                                                                     
Καθώς η ενότητα αποτελεί μια ξεχωριστή όσο και πρωτότυπη προσπάθεια, σύμφωνα με την εμπειρία και την δραστηριότητα, που έχουμε αποκομίσει  τα  τελευταία χρόνια, αξίζει να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της χώρας. Την χρονική λοιπόν αυτή στιγμή αναζητάμε την φιλοξενία της παραπάνω ενότητας σε χώρους ανάλογους, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δραστηριότητας, καθώς η ενότητα θα είναι έτοιμη και πλήρης στα τέλη του Νοεμβρίου 2016.
Σχετικά με την απαιτούμενη οικονομική δαπάνη της πρότασης μας, καθώς επίσης και για όποια άλλη πληροφορία σας είναι χρήσιμη μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 6976 355443 ή στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση cosmomusica@gmail.com
Σας παρακαλούμε να μελετήσετε την πρόταση και να μας ενημερώσετε για το ενδιαφέρον σας εγγράφως και εγκαίρως, ώστε να υπάρξει η κατά το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη συνεργασία για την πραγματοποίηση της δραστηριότητας αυτής στην πόλη σας.
Ελπίζουμε στη θετική αποδοχή της πρότασής μας.
Με  εκτίμηση

Το τρέιλερ της συνεργασίας του συνθέτη και ποιητή Νίκου Παπακώστα και των εικαστικών Θόδωρου Παπαγιάννη και Νίκου Δεσεκόπουλο με θέμα την Αποκάλυψη του Ιωάννη στην ποιητική απόδοση του Νίκου Παπακώστα.
 

  
  
  
  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: