Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Σουηδοί επιστήμονες έχουν τη λύση για όσους θέλουν να πλακώνονται στα πιτόγυρα χωρίς να παχαίνουν... Και το όνομα αυτής lingonberries, aka κόκκινα μύρτιλλα

img_2242_lingonberries

Δείτε το video


Είναι ένα πρόβλημα τώρα το καλοκαίρι ο αυτοέλεγχος στη μάσα πριν βγεις στην παραλία, όπου το φως του ηλίου αποκαλύπτει πλήρως τις όμορφες καμπύλες που έχτιζες μια ολόκληρη χρονιά με μακαρονάδες και σουβλάκια. Κι επειδή είναι γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους το κυρίαρχο πρότυπο που θέλει τον/τη λουόμενο/η στην παραλία χωρίς πολλά παραπανίσια κιλά και ψωμάκια, σωσίβια, κλπ. το πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία έχει βρει, ήδη από το 2014, το φρούτο εκείνο, με την κατανάλωση του οποίου που μπορεί κανείς να επιτύχει σταθερό σωματικό βάρος, ακόμα κι αν χλαπακιάζει κανείς τον αγλέουρα από λιπαρά.

Lingonberries, αγαπητοί φίλοι, ή κόκκινα μύρτιλλα κατά το ελληνικότερον, μια ποικιλία μούρου που έρχεται από τις χώρες των Vikings (τώρα ξέρετε γιατί οι πολεμισταράδες μουσάτοι Νορμανδοί κάνανε ντου μετά από βραδιές με κρέατα και μπίρες χωρίς να αγκομαχάνε και όντας, ως επί το λείστον fit). Στο πανεπιστήμιο του Lund, ανακάλυψαν την ιδιότητα αυτή του Σκανδιναβικού μούρου μετά από πειράματα σε ποντίκια, που έδειξαν ότι αυτό το είδος berry αναστέλλει την αποθήκευση περιττού λίπους από τον οργανισμό μετά από ένα πολύ λιπαρό γεύμα ή στα πλαίσια μιας ευρύτερης διατροφής με λιπαρά (πίτες, σάλτσες) και υδατάνθρακες (ψωμιά πατάτες).


Νορμανδικό κρου έτοιμο για επίθεση μετά από κραιπάλη με T-bones και μπύρες
Νορμανδικό κρου έτοιμο για επίθεση μετά από κραιπάλη με T-bones και μπύρες


Αυτό που σίγουρα τράβηξε το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι η δυνατότητα αξιοποίησης του lingonberry στην αντιμετώπιση του διαβήτη και των μεταβολικών διαταραχών που αναπτύσσονται λόγω κακής διατροφής σε πολλά μέρη του ανεπτυγμένου κόσμου, με δεδομένο ότι το μύρτιλλο το κόκκινο ρίχνει και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Όσο για τα υπόλοιπα berries; Στερούνται των αντιυπερλιπιδαιμικών ιδιοτήτων του αντικειμένου του παρόντος άρθρου, όπως έδειξαν τα πειράματα, αλλά παραμένουν εξαιρετικά αντιοξειδωτικά. Μην τα αγνοείτε, το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου θερίζουν.

Διαβάστε ακόμη

Δείτε τι να τρώτε μετά από σουβλάκια για να μην παχαίνετε!

σουβλάκιαΟ καθένας ονειρεύεται να είναι σε θέση να φάει όσα σουβλάκια και πίτσες θέλει χωρίς να ανησυχεί για τις. επιπτώσεις αυτής της διατροφής στην εξωτερική του εμφάνιση.


Τέλος στις "θερμιδικές τύψεις" όταν τρώτε σουβλάκια! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lund στην Σουηδία, κατάφεραν να εντοπίσουν ένα φρούτο, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα που ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Πρόκειται για μια συγκεκριμένη ποικιλία μούρων, τα οποία ονομάζονται lingonberries, προέρχονται από τη Σκανδιναβία και είναι πιο γνωστά ως κόκκινα μύρτιλλα.
Ύστερα από εργαστηριακή έρευνα επάνω σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τον οργανισμό να αποθηκεύει περιττό λίπος, μετά από ένα ιδιαίτερα λιπαρό γεύμα ή μετά από μια γενικότερη διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες.
Επίσης, τα lingonberries μείωσαν ακόμα και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα!
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση και άλλων ειδών μούρων, όπως τα μαύρα μούρα (blackcurrants), τα bilberries, τα raspberries, τα crowberries και τα μούρα τύπου acai. Λόγω της γνωστής ευεργετικής τους αντιοξειδωτικής δράσης, όλα τα μούρα βοηθούν στην καλύτερη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά τα κόκκινα μύρτιλλα αποδείχτηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά, όσον αφορά την αντιστροφή των επιπτώσεων της λιπαρής διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: