Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πορτογαλία. Ο θρίαμβος της ομάδας



Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, η επιτομή της ομαδικότητας, κέρδισε το Euro 2016 ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που ήθελαν τη γηπεδούχο Γαλλία να σηκώνει το τρόπαιο στο Παρίσι. Με ένα γκολ του Εντερ στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, οι Πορτογάλοι πήραν ένα αποτέλεσμα στο οποίο κανείς δεν θα στοιχημάτιζε όταν η ομάδα έχασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο από τα μέσα του πρώτου ημιχρόνου.

Η Πορτογαλία έγραψε μία υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία που θυμίζει σε πολλά το ταξίδι της εθνικής μας το 2004. Δεν ήταν φαβορί, δεν έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο, ήταν όμως ομάδα. Και το απέδειξε όταν έχασε το αστέρι της.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η Γαλλία ξεκίνησε πιο δυνατά το παιχνίδι με πίεση και ενθουσιασμό, δημιουργώντας κάποιες φάσεις μπροστά στην εστία της Πορτογαλίας. Είχε την κατοχή και την υπεροχή, ωστόσο δεν έφτιαξε και συνθήκες πανικού στα καρέ των Πορτογάλων όπου κυριάρχησε η αμυντική επίδοση του Πέπε. Και η φάση του ημιχρόνου ήταν ο τραυματισμός του Κριστιάνο Ρονάλντο.

O Κριστιάνο σε απόγνωση (Reuters)

O Κριστιάνο σε απόγνωση

Ο Πορτογάλος σταρ τραυματίστηκε στο 25ο λεπτό,  σε σύγκρουση του με τον Παγιέτ. Βγήκε προσωρινά από τον αγωνιστικό χώρο, οι γιατροί τοποθέτησαν επίδεσμο στο γόνατό του και επέστρεψε στο παιχνίδι, ωστόσο ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Εκανε μία σύντομη κούρσα και έπεσε στο χορτάρι. Αποχώρησε με φορείο κάτω από τα χειροκροτήματα όλου του γηπέδου. Οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές. Οι προπονητές και των δύο ομάδων βρέθηκαν από πάνω του, την ώρα που οι τραυματιοφορείς τον μετέφεραν, όντας ψυχικά ράκος, στα αποδυτήρια.

Portugal v France - EURO 2016 - Final



Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο. Η Γαλλία διατήρησε την υπεροχή, ωστόσο έκανε λιγότερες φάσεις αφού και ο Γκρεϊζμάν υστέρησε, σχεδόν χάθηκε αγωνιστικά. Παράλληλα ο Ρουί Πατρίσιο ήταν σταθερός όπου χρειάστηκε να παρέμβει. Από την άλλη, η Γαλλία έχασε την ευκαιρία του αγώνα στις καθυστερήσεις με δοκάρι του Ζινιάκ, ο οποίος άδειασε με υποδειγματικό τρόπο τον Πέπε. Λίγο μετά το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Την τρίτη για τους Πορτογάλους στο τουρνουά.


Ο Ζινιάκ στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι και χάνει την ευκαιρία του αγώνα (Reuters)

Ο Ζινιάκ στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι και χάνει την ευκαιρία του αγώνα

Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης κύλησε με την ίδια εικόνα αν και η Πορτογαλία άρχισε πλέον να εγείρει πιο καθαρά διεκδικήσεις για το παιχνίδι. Και το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης ήταν δικό της. Στο 108′ ο Κουαρέσμα εκτέλεσε φάουλ και έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Και ένα λεπτό αργότερα, ο Εντερ, που μπήκε ως αλλαγή, έκανε μία κούρσα και με σουτ έξω από την περιοχή πέτυχε το γκολ για την Πορτογαλία. Ο Κριστιάνο ξέσπασε σε λυγμούς.

Το γκολ του Εντερ (Reuters)

Το γκολ του Εντερ

Η εικόνα στα επόμενα λεπτά δεν άλλαξε. Η Γαλλία ήταν ουσιαστικά εξαντλημένη, η Πορτογαλία άρχισε να ροκανίζει τον χρόνο, ενώ ο Ρονάλντο εκτελούσε χρέη… βοηθού προπονητή.  Ο τελικός τελείωσε με την Πορτογαλία να παίρνει πίσω εκείνο που της στέρησε η Ελλάδα το 2004. Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν συγκλονιστικές με τους πανηγυρισμούς των Πορτογάλων, το κλάμα του Κριστιάνο, την απογοήτευση των Γάλλων…


Δεν υπάρχουν σχόλια: