Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ορεινές παραδοσιακές καλλιέργειες στα Θεοδώριανα, στα Τζουμέρκα.


          Οργανωμένη καλλιέργεια με γίγαντες στα Θεοδώριανα

Μπορεί η οικονομική κρίση να έφερε μύρια δεινά στη χώρα και στους Έλληνες αλλά έφερε και ένα καλό. Πολλοί είναι αυτοί που επέστρεψαν στα χωριά και σε παραδοσιακές καλλιέργειες, που είχαν εγκαταλειφθεί πριν πολλά χρόνια.

Έτσι και στα Θεοδώριανα βλέπουμε τελευταία αρκετούς συγχωριανούς να  έχουν στραφεί ξανά σε τέτοιες παραδοσιακές ορεινές καλλιέργειες, φασόλια γίγαντες και μπαρμπούνια (φωτό 2), πατάτες (φωτό 3) και οργανωμένη καλλιέργεια τσαγιού ( φωτό 4 και 5) , αλλά και καρποφόρα δέντρα καστανιές και καρυδιές.

Χωράφια που είχαν παρατηθεί στη δεκαετία του '60, με πολύ κόπο καθαρίστηκαν, οργώθηκαν και άρχισαν ξανά να δίνουν καρπούς με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ίσως αυτό να είναι και ένα από τα αντίδοτα στη κρίση, μιας και τα βουνά μας μπορεί να είναι άγονα, αλλά ιδανικά για τέτοιες ορεινές καλλιέργειες και για αγνά παραδοσιακά προϊόντα.

Ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλοι μιμητές, γιατί έτσι και το χωριό μπορεί να δυναμώσει και ένα ικανοποιητικό εισόδημα μπορεί να βγει για να βοηθήσει έναν άνεργο, μια κουτσουρεμένη σύνταξη ή ένα πετσοκομμένο μισθό. Το να κλαίμε συνέχεια τη μοίρα μας σίγουρα δεν βοηθάει σε τίποτα.

        φωτό 2  φωτό 3   φωτό 4   φωτό 5


Δείτε ενα video για τα Θεοδώριανα


Δεν υπάρχουν σχόλια: