Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Η συμβολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας – ένας χρόνος μετά»


Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος

Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος) στις 14 Ιουλίου 2016 εκδήλωση που αναφέρονταν στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας. 


Πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γεώργιος Δόσης και αναφέρθηκε στους αγώνες της Π.Σ.Ε. για την αναστήλωση του γεφυριού. Με την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της προκαταρκτικής Μελέτης για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκληρώθηκε μια σημαντική φάση για την αποκατάσταση του μνημείου. Σήμερα το Ε.Μ.Π. θα μας παρουσιάσει την ολοκλήρωση της μελέτης και το χρονοδιάγραμμα για την αναστήλωση του γεφυριού. 


Ακολούθησε Ο πρύτανης του Ε.Μ.Π. κ. Ιωάννης Γκόλιας, ο οποίος ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή το Πολυτεχνείο έθεσε το δυναμικό του στην εκπλήρωση του στόχου αυτού που συνιστά τη μέγιστη τεχνολογική πρόκληση. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο συνέστησε την πιο ευρεία τεχνολογική ομάδα. Ο τρόπος που δούλεψε συνιστά πρότυπο διεπιστημονικής προσέγγισης. Δεν απαιτούνται πλέον πρόσθετες πράξεις. Έχει ανοίξει ο δρόμος για την αναστήλωση του γεφυριού. Παραδίδουμε λοιπόν την μελέτη ενίσχυσης των θεμελίων και μπορεί έτσι να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το Πολυτεχνείο θα συνεχίσει να στηρίζει και να υποστηρίζει το έργο, όπου χρειαστεί. 


Το λόγο πήρε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος ανακοίνωσε πως ολοκληρώνεται μια μελέτη και ολοκληρώνεται το πλάνο χρηματοδότησης. Δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο ούτε τεχνικό ούτε και οικονομικό. 


Ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών κ. Χρήστος Σπρίτζης ανέφερε πως έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι και πως μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η προσφορά κατασκευής από την ΤΕΡΝΑ. 
Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και ο εκπρόσωπος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. 
Στη συνέχεια μίλησαν οι:
1. Ε. Μαΐστρου με θέμα: Από τη διαγνωστική έρευνα στην ολοκληρωμένη τεκμηρίωση
2. Ε. Εφεσίου, Ε. Τσακανίκα, Μ. Αλεξίου και Τ. Κουιμτζόγλου με θέμα: αρχιτεκτονική – Κατασκευαστική τεκμηρίωση: Εμβάθυνση, Σχεδιασμός, Συμπεράσματα, Κατευθύνσεις. 
3. Α. Γεωργόπουλος (από Πράγα μέσω διασύνδεσης) με θέμα: Γεωμετρική τεκμηρίωση με φωτογραμμετρικές μεθόδους. 
4. Ε. Βιντζηλαίου, Χ. Γιαννέλος με θέμα: Διερεύνηση στατικής λειτουργίας – Ερμηνεία συμπεριφοράς και


5. Δ. Καλιαμπάκος με θέμα: Η πορεία μέχρι σήμερα και τα επόμενα βήματα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας. 






































































































































































































Το γενικό διάγραμμα έχει ως εξής: Φέτος, θεμελίωση του γεφυριού, αποκατάσταση θραυσμάτων. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, να συγκεντρωθούν οι πέτρες και να βρεθούν οι κατάλληλοι πετράδες.
Το επόμενο καλοκαίρι να αναστηλωθεί το γεφύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: