Δεκαπέντε χρόνια μετά την απελευθέρωσή της το 1913 η Πάργα, θ' αποκοπεί διοικητικά από τον νομό Θεσπρωτίας για να υπαχθεί στον νομό Πρέβεζας.
Η πρωτοβουλία ήταν πολιτική, ξεκίνησε το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1946.
Η Πάργα, αποσπάστηκε δύο φορές από τη Θεσπρωτία.
Την πρώτη φορά με απόφαση της κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου, νόμος 3682 της 27ης Νοεμβρίου 1928, πριν συσταθεί ο νομός Θεσπρωτίας, όταν υπαγόταν διοικητικά στην Παραμυθιά.
Την πρωτοβουλία τότε είχε ο αείμνηστος βουλευτής Πρεβέζης Θεόδωρος Χαβίνης, που λίγο αργότερα διετέλεσε και υπουργός Στρατιωτικών σε κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, το 1928 ξεκίνησε η απόσπασή της από το νομό Θεσπρωτίας και η ένταξή της στο νομό Πρεβέζης.
Να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Χαβίνης, που καταγόταν από την Αιτωλοακαρνανία, υπήρξε ο βουλευτής Πρέβεζας με τη μεγαλύτερη συνολικά θητεία (18 χρόνια και 4 μήνες) και κατόρθωσε να εκλεγεί 10 φορές στο Νομό Πρέβεζας.
Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους και συνέβαλε στην απελευθέρωση της Πρέβεζας, ως διοικητής της 6ης πεδινής πυροβολαρχίας κατά τη μάχη της Νικοπόλεως.
Η κάθοδός του στον πολιτικό στίβο ξεκίνησε στις εκλογές του 1923 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων.
Το 1936, που αυτονομήθηκε από τα Γιάννινα ο νομός Θεσπρωτίας, η Πάργα και τα γύρω χωριά εντάχθηκαν με το νόμο 353 στο νομό Θεσπρωτίας.
Το 1946 η κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη με τον αναγκαστικό νόμο 950 της 14ης Φεβρουαρίου του 1940 αποφασίζει, όπως "αι δια του Αν.Νόμου 353/1936, αποσπασθείσαι εκ του Νομού Πρέβεζας και υπαχθείσαι εις το Νομό Θεσπρωτίας κοινότητες 1) Αγιάς 2) Αμμουδιάς 3) Ανθούσης 4) Θεμέλου 5) Καστρίου 6) Κορώνης 7) Μεσοποτάμου 8) Πάργας 9) Σταυροχωρίου 10) Τουρκοπαλούκου, υπάγονται αύθις διοικητικώς εις τον Νομόν Πρεβέζης".
Τρεις βασικούς λόγους επικαλούνται Παργινοί, για την επανένωσή τους με τον νομό Θεσπρωτίας:
Ιστορικούς-πολιτισμικούς και γεωγραφικούς δεσμούς.
Πρακτικούς λόγους, λόγω του ότι οι πιο κοντινές κεντρικές υπηρεσίες βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα.
Ηθικούς, αφού ουδέποτε οι πρόγονοί τους ρωτήθηκαν για την υπαγωγή της Πάργας στο νομό Πρέβεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου