Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.
Ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου, είναι ο Αμβρακικός Κόλπος. Ο Αμβρακικός είναι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους κόλπους της Ελληνικής ακτογραμμής. Αποτελεί έναν ιδιαίτερα κλειστό κόλπο που επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος μέσω του πορθμού της Πρέβεζας. Σε αυτόν καταλήγουν δύο μεγάλα ποτάμια ο Άραχθος και ο Λούρος.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό Εθνικό πάρκο, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες αλλά και οι φημισμένες γαρίδες (γάμπαρες) του Αµβρακικού όπως και άλλα ιδιαίτερα είδη ψαριών.
Προστατεύεται από τη σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας, η οποία υπεγράφη το 1971.
Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου –από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας- και της Πρέβεζας.
Στον Αμβρακικό υπάρχουν περισσότερες από 20 λιμνοθάλασσες.
Ο κόλπος έλαβε την ονομασία του από την αρχαία Αμβρακία, χτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας.
Μαζί με τα αναρίθμητα αφρόψαρα που κάθε καλοκαίρι καταφθάνουν στον Αμβρακικό, ο πλούτος του κόλπου φιλοξενεί και έναν μεγάλο αριθμό από τα ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) αλλά και χελώνες caretta – caretta και πλήθος υδρόβιων πτηνών . Το ρινοδέλφινο είναι ένα σχετικά μεγαλόσωμο δελφίνι και το δεύτερο μεγαλύτερο δελφίνι των ελληνικών θαλασσών. Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο είδος και στην Μεσόγειο τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος από 2,5 έως 3,5 μέτρα και βάρος γύρω στα τριακόσια κιλά, ενώ τα νεογέννητα είναι αρκετά μεγαλόσωμα με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο. Το ξεχωρίζουμε εύκολα από τα άλλα δύο είδη των θαλασσών μας που του μοιάζουν, το κοινό δελφίνι και το ζωνοδέλφινο, τόσο από το μέγεθος όσο και από τα χρώματα της ράχης (τα άλλα δύο έχουν έντονα σκουρόχρωμη, σχεδόν μαύρη ράχη.
Ζεί στην παράκτια περιοχή όπου κυνηγάει μια μεγάλη γκάμα από θαλάσσιους οργανισμούς: ψάρια του βυθού, αφρόψαρα, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, γαρίδες και καβούρια με ιδιαίτερη προτίμηση σε ψάρια, όπως η σαρδέλα, η φρίσσα, ο γαύρος και ο κέφαλος. Τα ρινοδέλφινα μάλιστα του Αμβρακικού έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη «διατροφική συμπεριφορά» που δεν συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάτι που οφείλεται στην μεγάλη αφθονία της σαρδέλας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια πολύ καλή ευκαιρία να δει από κοντά όλες τις κρυμμένες ομορφιές του Αμβρακικού είναι η κρουαζιέρα από την Κορωνησία προς Πρέβεζα και η μεγαλύτερη από Πρέβεζα προς την αμμουδιά Παναγιάς. Με την εξαιρετική ξενάγηση της καπετάνισσας Βάγιας απολαύσαμε τη διαδρομή μέσα στα νησάκια της Κορωνησίας που είναι ακατοίκητα, τη Λασκάρα, είδαμε θαλασσινά τοπία και κρυμμένους θησαυρούς, συμπορευτήκαμε με τα δελφινάκια του Αμβρακικού που είναι κοινωνικά και ιδιαιτέρως φιλικά προς τα παιδιά, ερωδιούς θαλάσσιες χελώνες caretta – caretta και μια όμορφη βόλτα στην Πρέβεζα.
Είναι καιρός να υπάρξει μια ιδιαίτερη αγωγή και εκπαίδευση ειδικά των νέων προς τον υδάτινο κόσμο δίπλα τους, τον Αμβρακικό κόλπο και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία. Ας την αξιοποιήσουμε και ευχαριστούμε το Δήμο Αρταίων για την πρωτοβουλία και τον Amvrakikos Cruises για την ξενάγηση.
Κατερίνα Σχισμένου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου