Κάθε πέτρα μια ιστορία, κάθε πέρασμα μια θυσία... Βήματα αργά, μάτια που βουρκώνουν, θύμησες που επιστρέφουν παραμονές της 28ης Οκτωβρίου... Στα χνάρια εκείνων που νίκησαν κάνοντας τον κόσμο να παραμιλά..
Κι ύστερα υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν πίσω... Κι άλλοι να μείνουν για πάντα σε βουνά αφιλόξενα και σε τόπους μακρινούς.
Η έρευνα σε ιστορικά αρχεία και πηγές και η βαθιά υποχρέωση που νιώθουν ορισμένοι άνθρωποι προς την ιστορία και κείνους που θυσιάστηκαν, φέρνει στο φως ένα ολόκληρο νεκροταφείο. Ένα νεκροταφείο Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.
Μια ανάσα από τα σύνορα. Ανάμεσα στο χωριό Ορεινό της Ελλάδας και Ραντάτι της Αλβανίας. Δίπλα στην Πυραμίδα 24.
Δεν πρόκειται για έναν απλό τόπο ενταφίασης αλλά για ένα κανονικό νεκροταφείο που εβδομήντα πέντε χρόνια μετά μένει ξεχασμένο.
Ο Ορφέας Μπέτσης ζει κι εργάζεται στο Αργυρόκαστρο. Στέκεται με συγκίνηση ανάμεσα στους νεκρούς και αφηγείται στο Epiruspost πως έφτασε μέχρι εδώ.
Πρώτα ήταν οι μαρτυρίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Και μετά η δική του έρευνα σε διάφορες ιστορικές πηγές και αρχεία. Σε μία αναφορά της Αλβανικής Πρεσβείας στη Ρώμη, σχετικά με τους νεκρούς Ιταλούς στον πόλεμο και την συγκέντρωση των οστών τους, βρήκε ορισμένα στοιχεία.
Στοιχεία που επιβεβαίωσε με εντυπωσιακό τρόπο η επιτόπια έρευνα.
Ανάμεσα στους Ραντάτες και την Άνω Επισκοπή, δίπλα στο Ορεινό, εκεί που σταματά το όρος Μπουρέτο, βρίσκεται το νεκροταφείο.
«Είναι ένα συγκροτημένο νεκροταφείο εκεί όπου έγιναν ορισμένες από τις ηρωικότερες μάχες. Είναι τόσο κοντά στην Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία φροντίδα, κανένα ενδιαφέρον...», αναφέρει ο Ορφέας Μπέτσης.
Βουρκώνει για τη θυσία, για εκείνους που μας έκαναν υπερήφανους, όπως λέει και συμπληρώνει πως είναι καιρός να γίνουμε και υπεύθυνοι. «Να ενεργοποιηθεί επιτέλους η διακρατική συμφωνία, να συγκεντρώσουμε τους νεκρούς ήρωες, να τακτοποιηθεί μία ιστορική εκκρεμότητα».
Στο συγκεκριμένο νεκροταφείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από αρχεία της εποχής, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πεσόντων κατάγεται από την Ήπειρο.. Τόσο κοντά μα τόσο ξεχασμένοι...
Εκεί σε ένα στενό πέρασμα... Σε μια χαραμάδα της ιστορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου