Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Καλέντζι Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video























Το Καλέντζι Ιωαννίνων είναι ορεινός οικισμός του νομού Ιωαννίνων και βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, 31 χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων, στην πρώην επαρχία Δωδώνης. Ήταν έδρα του δήμου Κατσανοχωρίων σε υψόμετρο 620 μέτρων. κατά την απογραφή του 2001 είχε 365 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
Η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, όπως φαίνεται και από τα απομεινάρια του Κάστρου των ελληνιστικών χρόνων που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Το κάστρο αυτό ή το καστρί όπως το λένε σήμερα οι Καλεντζίτες, είναι εκείνο που, όπως λέει ο θρύλος, χάρισε το όνομά του στο Καλέντζι.





















Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ονομασία του χωριού: Η πρώτη αναφέρει ότι στο κάστρο πέρναγε τους καλοκαιριάτικους μήνες η κόρη του βασιλιά Τόμαρου, η Εκάλη. Απέναντι από το κάστρο ήταν χτισμένο το χωριό που οι κάτοικοι το είχαν ονομάσει ΕΚΑΛΗ για χάρη της όμορφης βασιλοπούλας. Όταν το κάστρο έπεσε στα χέρια των Σλάβων το ονόμασαν Εκάληντζ. Αργότερα όταν εξελληνίστηκε η Σλαβική ονομασία το Εκάληνζ, έγινε Καλένζι. Η δεύτερη εκδοχή και πιο πιθανή, αναφέρει πως το όνομα στο χωριό το χαρίζει το κάστρο. Το μικρό κάστρο στα τουρκικά λέγεται Καλαί-ντζικ και με το πέρασμα του χρόνου έμεινε και στο χωριό το όνομα εξελληνισμένο ΚΑΛΕΝΤΖΙ. Σύμφωνα με την τρίτη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από τη γνωστή οικογένεια Καλέντζι.
Ο Δήμος Κατσανοχωρίων ήταν δήμος του νομού Ιωαννίνων που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Βορείων Τζουμέρκων.



Καγκελάρης Καλεντζίου                                                                                                                                                                          
Η Λαμπρή στο Καλέντζι τελειώνει πάντα κάθε χρόνο με τον καγκελάρη. Το καγκελάρη ή καγκελάρης χορεύεται πάνω σε ενα τραγούδι χωρίς ενόργανη συνοδεία που το εκτελούν οι άντρες και οι γυναίκες  με τον γηραιότερο του χωριού να τραβάει το χορό.χορός με αντιφωνία στο τραγούδισμα.οι χορευτές είναι πιασμένοι θηλυκωτά απο το μπράτσο και η διάταξη του είναι αυστηρά προκαθορισμένη,με τους γεροντότερους μπροστά,τους νεότερους να ακολουθούν και τις γυναίκες να έπονται επίσης κατα ηλικία. αφού περάσει μια γύρα ο χορός γύρω απο την εκκλησία θα αρχίσει να κάνει κύκλες,που πότε θα σμίγουν όλοι όσοι χορεύουνπρόσωπο με πρόσωπο σχεδόν και πότε θα ακουμπάνε οι πλάτες τους.το παράγγελμα για την αναδίπλωση του χορού δίνονταν με τους στίχους του τραγουδιού. ο πρωτοχορευτής μόλις δίνονταν το πρόσταγμα δίπλωνε το χορό προς τ αριστερα και μέσα του κύκλου έτσι ώστε οι χορευτές να έρχονται αντιμέτωποι.με το δεύτερο παράγγελμα ο πρωτοχορευτής δίπλωνε τον χορό προς τα έξω και δεξιά,σχηματίζοντας τρεις σειρές χορευτών έτσι ώστε οι χορευτές της πρώτης σειράς να έχουν στραμμένα τα νώτα τους σ εκείνους της δεύτερης.


1: Το αριστερό πόδι πατούσε μπροστά από το δεξί στη φορά.2:Το δεξί πατούσε στη φορά. 3: Το αριστερό πόδι πατούσε μπροστά από το δεξί προς τη φορά, ενώ συγχρόνως γινόταν μια ανάπαλση στο αριστερό πόδι και άρση του δεξιού, ελαφριά λυγισμένου, πίσω από το αριστερό. 4: Το δεξί πόδι πατούσε στη διάσταση. 5: Το αριστερό πόδι ερχόταν λίγο προς τα πίσω του κέντρου του κύκλου, ελαφρά λυγισμένο και ακουμπούσε το έδαφος με το μπροστινό τμήμα του ταρσού. Στη συνέχεια το αριστερό πόδι ερχόταν τεντωμένο μπροστά σε προεκβολή και χτυπούσε μ' όλο το πέλμα το έδαφος.

















Πηγές Κλίφκης Καλεντζίου στον Άραχθο: Οταν η φύση έχει κέφια!

 Ενα ακόμη  μαγικό τοπίο στην Ηπειρο ,οι πηγές Κλίφκης (ποταμός Αραχθος)


Πώς θα πάτε
Μέσα στο χωριό υπάρχει ένας χωματόδρομος που κατεβαίνει στην περιοχή Κλίφκη του Αράχθου. Ο δρόμος είναι βατός για όλα τα αυτοκίνητα Το τέλος του δρόμου είναι πάνω σε ένα παλιό στριφογυριστό καλντερίμι το οποίο έχει τσιμεντοστρωθεί και διαπλατυνθεί. Προορισμός του δρόμου είναι ένα σπήλαιο, εκεί  όπου εκβάλλει ένα υπόγειο ποτάμι όπου συμπτωματικά βρίσκεται και η έξοδος του Φαραγγιού Μπασδέκης. 






Μία μεγάλη τεχνητή δεξαμενή μαζεύει τα νερά του σπηλαίου και του φαραγγιού που σχηματίζουν ένα καταρράκτη 47 μέτρων! Ο καταρράκτης της Κλίφκης είναι αρκετά γνωστός στην περιοχή και αποτελεί  μοναδικό αξιοθέατο που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες!




Υπάρχει διαμορφωμένος χώρο αναψυχής, αλλά  και παγκάκια που έχουν  θέα στον Άραχθο!
















Φαράγγι Μπασδέκη  στο Καλέντζι.


Το φαράγγι του Μπασδέκη βρίσκεται δίπλα στο χωριό Καλέντζι στα Κατσανοχώρια Ηπείρου. Είναι εύκολα προσβάσιμο, αφού μετά από 10 λεπτά πεζοπορίας φτάνουμε στην κοίτη του. Στην αρχή έχει τη μορφή ρέματος στο οποίο περπατάμε για 1 ώρα περίπου. Έπειτα το φαράγγι στενεύει και αρχίζουν οι καταβάσεις, αρχικά μία 16μετρη και έπειτα κάποιες μικρότερες. Προς το τέλος το φαράγγι στενεύει ακόμα περισσότερο για να δώσει έναν όμορφο καταρράκτη 17μ και να κλείσει με ένα δημοφιλή καταρράκτη (Κλίφκης) 47 μέτρων με θέα στον Άραχθο και τα γύρω βουνά. Δίπλα στη βάση του υπάρχει υπόγειο ποτάμι που πολλαπλασιάζει τα νερά, ενώ υπάρχουν 2-3 καταβάσεις ακόμα πριν το φαράγγι ενωθεί με τον Άραχθο. Έχει μικρή ποσότητα νερού και για τη διάσχιση του θα χρειαστούν 3 ώρες περίπου.


Οι φωτογραφίες είναι από κατάβαση που έγινε στις 23/03/2013 



























Δεν υπάρχουν σχόλια: