Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ρίζο Ζίτσας Ιωαννίνων. Δείτε τα video




Δείτε τα video





















Ρίζο

Το Ρίζο (Τοπική Κοινότητα Ρίζου - Δημοτική Ενότητα ΜΟΛΟΣΣΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "το Ρίζον". Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Ρίζο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ρίζου, του πρώην Δήμου ΜΟΛΟΣΣΩΝ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Το Ρίζο έχει υψόμετρο 340 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,7018560668 και γεωγραφικό μήκος 20,5315007317. 
Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Ρίζο θα βρείτε εδώ.

























Το Ρίζο είναι ένα ημιορεινό χωριό σε υψόμετρο 330 μέτρων. Βρίσκεται στην μέση περίπου της διαδρομής Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας. Απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και 50 χιλ από τα Ιωάννινα.
Είναι ένα δασοσκέπαστο χωριό με πέτρινα σπίτια, και παλιές ερειπωμένες κατοικίες. Απέχει από τον ποτάμι Θύαμις ή Καλαμάς 5 χιλ. διαθέτει περίπου 30 μόνιμους κατοίκους. 
Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η οικόσιτη γεωργία. Τα πρόβατα και τα κατσίκια είναι από τις βασικές ασχολίες αλλά παράλληλα παράγουν και ένα πλήθος από αγνά προϊόντα όπως Τυρί, Γαλοτύρι, Γιαούρτη, Ξινόγαλο, κτλ καθώς και πολλά οικόσιτα προϊόντα όπως Κότες, Κουνέλια, Αυγά, απίθανο αγνό Μέλι. Η έλλειψη καλλιεργειών στην γύρω περιοχή τα καθιστά μοναδικά αφού φυτοφάρμακα, εμβόλια, και άλλα χημικά παρασκευάσματα είναι σχεδόν άγνωστα.
Είναι ιδανικό μέρος το χειμώνα για κυνηγούς (αγριογούρουνο, λαγό, μπεκάτσα, φάσα κ.α)
Η λαξευμένη φύση με τα λιγοστά εναπομείναντα καλντερίμια, τις παραδοσιακές βρύσες, τα ρυάκια, τα κοντινά ποτάμια, δημιουργούν έναν ιδανικό προορισμό για Φυσιολάτρες, Πεζοπόρους, για ελεύθερη Ιππασία (υπάρχει δυνατότητα υπαίθριου περιφραγμένου σταυλισμού), Ιχνηλασία, παρατήρηση Άγριων Ζώων και Πουλιών από δυο εξαιρετικά παρατηρητήρια που διαθέτει.
Διαθέτει ένα σύγχρονο ξενώνα δυο δωματίων για διαμονή 6 ατόμων. Με δυνατότητα πρωινού και διατροφής 
Υπάρχουν ξενώνες και σε διπλανά χωριά (2 χιλ). 
Υπάρχει ακόμα μια ανοργάνωτη βιβλιοθήκη στο σχολειό του χωριού με παλιά βιβλία, γήπεδο μπάσκετ, πινκ πονγκ, και απεριόριστους χώρους για βόλτες.
Και φυσικά στο μοναδικό καφενείο του χωριού όπου είναι το κέντρο του κόσμου για τους ντόπιους με πλήθος μεζέδων, τσίπουρου και καλού κρασιού, αναλύονται τα δρώμενα.


























Το Ρίζο γεωγραφικα ανήκει στο πρώην Δήμο Μολοσσων. Οι Μολοσσοί είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορική παράδοση, εθνική προσφορά και πνευματική ακτινοβολία, με χώρους αρχαιολογικούς και τόπους ιστορικούς, με σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα, με ενδιαφέροντα νεότερα μνημεία και φύση καταπληκτικής εναλλαγής και σπάνιας ομορφιάς.
Ο Δήμος Μολοσσών είχε 3.618 κατοίκους. Διαιρούνταν σε 20 Δημοτικά Διαμερίσματα και 31 οικισμούς. Εδρα του Δήμου ήταν ο Βουτσαράς. Η έκταση του Δήμου ήταν 241 τ.χ.
Η μαγευτική φύση, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι πολλές δυνατότητες για τη διοργάνωση δραστηριοτήτων ήπιων μορφών τουρισμού, το γεγονός ότι ο δήμος διατρέχεται σε όλο του το μήκος απο το εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας με τους χιλιάδες διερχόμενους καθημερινά, τα πολλά ποτάμια με πρώτο τον Καλαμά και οι σπάνιες διαδρομές μέσα στην ανέγγιχτη φύση της περιοχής που δημιουργεί μια "κοσμογονία τοπίου", η μικρή απόσταση απο τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα, η ζεστασιά των ανθρώπων, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα τους έμειναν αναλλοίωτα στο χρόνο και τόσα άλλα, είναι άριστες προϋποθέσεις για τουριστική ανάπτυξη. 
Το ΡΊζο εχει περιπου 30 μονιμους κατοικους και απεχει 45χλμ απο την πόλη των Ιωαννίνων. Διαθέτει ξενωνα και εστιατοριο-καφε, αλλλα αυτό που λατρευουν οι επισκέπτες είναι η φυσική και άγρια ομορφία του.

2 σχόλια:

Σφυροερας Ιωαννης είπε...

Αχ τόπε μου γραμμένε!!!!!!!!!
Πόσο μα πόσο μου λείπεις

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας! Πραγματικά μαγευτικό το Ρίζο! Υπάρχουν ιστορίες για το χωριό ιστορία, καταγωγή ονόματος κλπ? Θα με βοηθούσε πολύ! Σας ευχαριστώ!