Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Παραλία Μέγα 'Άμμος, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας






Δείτε τα video











Με κατεύθυνση από Σύβοτα προς Πέρδικα, η επόμενη παραλία μετά τη Ζάβια είναι ο Μέγα Άμμος. (τοποδείκτης) Υπάρχει και εδώ από παλιά πινακίδα της  πρώην κοινότητας Συβότων, πάνω στο δρόμο, που σας κατευθύνει προς τα εκεί. 




    Η παραλία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά με τόσες μικρές παραλίες που έχουν τα Σύβοτα, όντως φαντάζει μεγάλη μπροστά τους και μιας και έχει άμμο στο γιαλό της, της βγήκε το όνομα: Μέγας Άμμος! Φέτος μάλιστα εξοπλίστηκε και με ναυαγοσώστη ή μάλλον με ναυαγοσώστριες . Το επόμενο πράγμα που αντίκρισα κατεβαίνοντας στο δρόμο ήταν μια κυρία να προσπαθεί να ανοίξει το ντους αλλά μάταια.

- Δε λειτουργεί κυρία μου, την ειδοποιεί ο κύριος με το "κιόσκι" των watersports στην παραλία.
- Τι, δε δουλεύει; Ρωτάει αυτή.
- Όχι, έχει καιρό χαλασμένη.
- Υπάρχει πουθενά αλλού ντουζιέρα;
- Όχι κυρία μου, δυστυχώς.






Βλέποντας εμένα με τη φωτογραφική μηχανή (προσπαθούσα να πάρω την πανοραμική που είδατε παραπάνω), μου λέει:
- Πάρ' το αυτό, να το δείξεις. Να δουν τα χάλια του δήμου μας. Δεν έρχεται κανένας να τα φτιάξει.
- Του δήμου είναι οι ντουζιέρες; Ρωτάω.
- Ναι, του δήμου αλλά μας έχουν παρατήσει τελείως.


 


Οι ναυαγοσώστριες στο παρατηρητήριό τους. Φαίνεται ότι στοιχίζουν πολύ στο Δήμο Ηγουμενίτσας και δεν έφτασαν τα λεφτά για να φτιάξουν τις ντουζιέρες,  αφήνοντας την κυρία της διπλανής εικόνας να φύγει απογοητευμένη και... αλατισμένη.






    Στα δεξιά της παραλίας, στην πρώτη φωτογραφία, διακρίνεται ένα ανηφορικό μονοπάτι από την κορυφή του οποίου πάρθηκε η παρακάτω εικόνα. Κάτι που θα πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας και ισχύει και σε άλλες παραλίες των Συβότων (περισσότερο εδώ όμως) είναι ότι μερικές φορές τα νερά είναι παγωμένα. Αυτό δεν είναι μόνιμο αλλά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυριότερος των οποίων είναι τα ρεύματα.




    Τα εστιατόρια στα δεξιά είναι παλιές επιχειρήσεις (οι πρώτες που άνοιξαν στο Μέγα Άμμο) αλλά φαίνεται πως από άποψη διαμόρφωσης έμειναν στα παλιά, χωρίς ιδιαίτερη εξέλιξη. 

    Η καφετέρια όμως που είναι στα αριστερά (έχει και εστιατόριο πίσω της αλλά φέτος δεν το λειτούργησε) είναι νεότερη επιχείρηση και πολύ πιο φροντισμένη, με πλακόστρωτα μονοπάτια ανάμεσα σε χώρους πράσινου, τουαλέτες για το κοινό και ένα "beach shop" με ψιλικά και αναμνηστικά στη μια της γωνιά. Όλο το μικρό αυτό συγκρότημα ονομάζεται "Ammos Center". Επίσης είναι το μαγαζί που προσφέρει και το μεγαλύτερο χώρο για πάρκινγκ πίσω του. Όταν πηγαίνω Μέγα Άμμο, πάντα πίνω το φραπεδάκι στους σκιασμένους χώρους του Ammos Center. 


 

Το Ammos Center με τους χώρους πρασίνου και το μπαρ πίσω από την αμμουδιά


    Για φαγητό προτιμώ το παλιότερο εστιατόριο Ionion όπου αφού έμεινα ευχαριστημένος την πρώτη φορά, δεν έκανα προσπάθειες για παραπέρα. Δίπλα ακριβώς από το Ionion, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια ανάμεσα στα δέντρα και ο εξωτερικός χώρος τους φαίνεται αρκετά φροντισμένος. Δε ρώτησα όμως για τιμές.


 

Υπάρχει και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, δεν πρόσεξα τι ακριβώς. Δεξιά τα ενοικιαζόμενα δίπλα στο εστιατόριο Ionion.

Δείτε πανοραμική άποψη της παραλίας




Δεν υπάρχουν σχόλια: