Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Εικόνες ντροπής στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα και το στρατόπεδο Σολωμού της Πρέβεζας

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΟΛΩΜΟΥ


Επικροτήσαμε όλοι τις προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αλλά και  των πρώην και νυν Δημοτικών Αρχών που στήριξαν το πάγιο αίτημα για την απόδοση των Κάστρου Αγίου Ανδρέα στους πολίτες της Πρέβεζας. Πριν λίγους μήνες υπεγράφη  το προσύμφωνο απόδοσής του στην Π.Ε. Πρέβεζας. Όπως έχει γίνει γνωστό, εντός του Κάστρου θα γίνουν  εργασίες ανάπλασης στα κτίρια και γενικότερα στο χώρο ώστε να στεγαστούν εκεί διάφορες υπηρεσίες.

Πίσω από την επικοινωνιακή «καταιγίδα», οι σημερινές εικόνες του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα είναι αποκαρδιωτικές. Πλήρεις εγκατάλειψη εντός και εκτός των κτιρίων. 
Μέσα στα κτίρια, εκτός του ότι έχουν μετατραπεί σε αφοδευτήρια, φαίνεται  ότι  έχουν βανδαλιστεί δεκάδες φορές από τις ζημιές σε παράθυρα, πόρτες και στέγες  οι οποίες είναι εκτεταμένες, ενώ τα σκουπίδια που αφήνουν οι διάφοροι «επισκέπτες» αμαυρώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα.
Εντός του Κάστρου, στον εξωτερικό χώρο των  κτιρίων, υπάρχουν εργαλεία απο χρήστες ναρκωτικών, όπως σύριγγες, πλήθος μονοτικών ταινιών και πολλά άλλα τα οποία καθάρισε η ΛΕΚ στο πέρασμά της για την άσκηση του Σαββάτου.
Το μνημείο πεσόντων που βρίσκεται στο Κάστρο έχει χαθεί πίσω από την πυκνή βλάστηση, ενώ τα σκουπίδια και τα περιτώμματα «κοσμούν» περιμετρικά το μνημείο.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Στρατόπεδο Δούκα ή Κάστρο Αγίου Ανδρέα είναι αποκαρδιωτική. 
Έχει μετατραπεί σε κέντρο διερχομένων και στέκι ναρκωμανών.
Καμία συντήρηση έστω στο Μνημείο, κανένα ενδιαφέρον από τους αρμόδιους Φορείς, μηδενός εξαιρουμένου. Συγχρόνως ο Δήμος  Πρέβεζας χρησιμοποιεί τον χώρο για να "παρκάρει" τους κάδους απορριμάτων. Ντροπή!
Ένα Κάστρο που βρίσκεται στην  καρδιά της πόλης και θα έπρεπε να είναι κόσμημα, αυτή τη στιγμή να είναι εντελώς απαξιωμένο!
Δεν είναι βέβαια διαφορετική η εικόνα και στο Στρατόπεδο Σολωμού που βρίσκεται στην παραλία της Πρέβεζας, Επίσης κέντρο ναρκομανών και χωματερή θυμίζει εντός και εκτός κτιρίων.
Δυστυχώς την καλοκαιρινή περίοδο, που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε το συγκεκριμένο θέμα.
Κανείς, χρόνια τώρα, δεν δείχνει την ελάχιστη ευαισθησία ώστε να τελειώνουμε οριστικά με αυτό το πρόβλημα που διογκώνονται κυρίως την τουριστική σαιζόν.
Ζούμε μια ιστορία εγκατάλειψης δίχως τέλος. Τα Κάστρα παραμένουν αιχμάλωτα της αδιαφορίας των τοπικών Αρχών και παρότι γνωρίζουν το πρόβλημα συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, δίνοντάς τους έτσι έναν απόκοσμο χαρακτήρα.
Κατά τα άλλα, διεκδικούν κάποιοι το Στρατόπεδα να μετατραπούν σε χώρους πολιτισμού και για όποιες άλλες δράσεις.
Αντιλαμβανόμαστε πως οι Αυτοδιοικητικές Αρχές της Πρέβεζας δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες συντήρησης των στρατοπέδων, αν και ακόμα και  όταν μπορούσαν ξανά τις ίδιες εικόνες παρουσίαζαν. Διατηρήστε τα τουλάχιστον καθαρά, ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε χωρίς να γινόμαστε περίγελος.


Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: