Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Εδώ Ιωάννινα: Βιβλιάριο υγείας... δέντρων

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

Πρώτες ημέρες του Ιουνίου και η βόλτα στην παραλίμνιο περιοχή των Ιωαννίνων, κατά μήκος της Παμβώτιδας, είναι απολαυστική. Όχι μόνο λόγω της ομορφιάς της μελαγχολικής λίμνης και των δέντρων που «αγκαλιάζονται» πάνω από τα κεφάλια μας, δημιουργώντας μια «πράσινη» στοά, αλλά και λόγω της ιδανικής θερμοκρασίας. Ναι, μπορεί να μπήκε το καλοκαίρι και οι βροχές να είναι ακόμη εδώ, ωστόσο αποτελεί πολυτέλεια για τους περισσότερους ντόπιους κι επισκέπτες, να μπορούν να αθλούνται, να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, να διασκεδάζουν σε υπαίθριες συναυλίες ή απλώς να πίνουν το καφεδάκι τους, χωρίς να «λιώνουν» από τη ζέστη.

Φανταστείτε, λοιπόν, όλο αυτό το σκηνικό να χαθεί. Τα πλατάνια της παραλίμνιας ζώνης να προσβληθούν από έλκος, την αρρώστια που πλήττει το συγκεκριμένο είδος και να μείνει ο τόπος «γυμνός». Τι θα συμβεί τότε; Η θερμοκρασία εδάφους μια τυπική καλοκαιρινή ημέρα θα ανέβει από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου! Όσο για την αίσθηση που θα έχει ο περιπατητής της όχθης, θα μεταμορφωθεί από δροσερή σε αρκετά ζεστή. Πρόκειται για συμπέρασμα του έργου «URBAN Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Βέλτιστης Διαχείρισης, Προστασίας και Αξιοποίησης του αστικού και περιαστικού πράσινου», το οποίο υλοποίησαν ερευνητές του ΤΕΙ Ηπείρου με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μετά από ένταξή του στο ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Οι ερευνητές κατέγραψαν και αποτύπωσαν σε ψηφιακούς χάρτες όλα τα δέντρα των τεσσάρων Δήμων-πρωτευουσών της Ηπείρου: Ιωαννίνων, Αρταίων, Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας, συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας στον τομέα του Urban Foresting, με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του αστικού πρασίνου τόσο για τους ενεργούς πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των Δήμων. Ένα Ηλεκτρονικό Μητρώο Δένδρων ή ένα σύστημα δημιουργίας δενδρολογίου, με το οποίο μπορούμε όχι μόνο να γνωρίζουμε ακριβώς τον πλούτο που διαθέτουμε, αλλά και να καταγράφουμε τα οφέλη που έχουμε. Για παράδειγμα, ένας Δήμος θα μπορεί να γνωρίζει ακριβώς την κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα που πραγματοποιούν τα δέντρα της πόλης του.
Στο συγκεκριμένο σύστημα, υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα 8.192 δέντρα στους 4 Δήμους της Ηπείρου, τα περισσότερα από αυτά είναι λιγούστρα, σφενδάμια, πλατανοειδή και φιλύρες. Ειδικότερα, επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα «urbantreemanagement.teiep.gr», μπορεί ο καθένας να ανοίξει τον ψηφιακό χάρτη της πόλης που τον ενδιαφέρει, να δει ακριβώς τα δέντρα του αστικού ιστού, να δει την τοποθεσία τους, να πατήσει πάνω και να δει τι δέντρο είναι, να δει φωτογραφίες από το σημείο που βρίσκεται, να πάρει πληροφορίες για το ύψος, την υγεία και τη σταθερότητα του δέντρου. Κι αν όλα αυτά δεν αρκούν στον επισκέπτη, μπορεί επιπλέον, για κάθε δέντρο, να βρει συγκεκριμένα στοιχεία για εξοικονόμηση ενέργειας, απορρόφηση υδάτων, βελτίωση ποιότητας αέρα, απορρόφηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Με λίγα λόγια, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα. «βιβλιάριο υγείας» για κάθε δέντρο, το οποίο έχει και την ταυτότητά του, αποτυπωμένη σε πενταψήφιο αριθμό.
Όπως ανέφερε στο «protagon.gr», ο επιστημονικός υπεύθυνος, αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, Γρηγόρης Βάρρας, πρόκειται για ένα έργο μοναδικό στο είδος του τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν είχε δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο μέχρι σήμερα. Ο κ. Βάρρας, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους Δημάρχους της Ηπείρου, παρουσιάζοντας τα οφέλη της εφαρμογής, η οποία δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε φορέα και πολίτη. Εξάλλου, στους άμεσους στόχους του προγράμματος, περιλαμβάνεται πέρα από την αισθητική αναβάθμιση, η καταπολέμηση τους ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μείωση των επιπέδων θορύβου και του ελέγχου των υδάτων της βροχής και των πλημμυρικών κινδύνων.
Είναι σημαντικό η γνώση να περνάει από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην κοινωνία, ειδικότερα σε μια εποχή που η έρευνα έχει απαξιωθεί και «εργαλεία» όπως το παραπάνω μοιάζουν περιττά, επειδή απλά είναι τόσο. μπροστά για την εποχή τους, που μοιάζουν ασύλληπτα για τον κοινό νου.

Βίκυ Κώστα



Δεν υπάρχουν σχόλια: