Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Έχετε γεια βρυσούλες...


Συνηθισμένοι είμαστε να αντιμετωπίζουμε διαφορετική Ελλάδα την επομένη της ψήφισης των νομοσχεδίων. Έχουμε πάθει ανοσία από τα όσα ψηφίζουν με χέρια και με πόδια κάνοντας τα ανάλογα ναζάκια οι "αντάρτες". Με προπέτασμα καπνού αυτούς τους μπουλούκους της ιστορίας δεν θα προλάβουμε ούτε ως νέες Σουλιώτισσες να σκοντάψουμε σε ένα Ζάλογγο τραγουδώντας το "έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες". Επειδή τα νερά από τις βρυσούλες τα έχουμε χαιρετίσει προ πολλού τα επόμενα δυο βράδια θα χαιρετίσουμε τις...
ραχούλες και τα βουνά με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΚΑ που ενώ αυτοί θα το ψηφίζουν εμείς θα γαργαλιόμαστε να γελάσουμε για την αντίσταση των βοϊδοβουλευτάδων
.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει νόμους που όταν περάσουν αυτό που ξέραμε ως ελληνική ύπαιθρο, πόλεις ή χωριά δεν θα τα ξαναδούμε. Προωθούν τις κατασκευές χώρων υγειονομικής ταφής να εγκρίνονται ως έργα μικρής κλίμακας χωρίς να προσδιορίζουν για το πού έχουν σκοπό να τα κατασκευάσουν. Το πού θα γίνει η άλωση όμως φαίνεται από την κατασκευή εγκαταστάσεων αποχέτευσης και ύδρευσης. Για να γίνουν αυτά τα δύο έργα μαζί σημαίνει ότι θα είναι κοντά σε οικισμούς, είτε είναι πόλεις είτε χωριά.
Πέρα από την άδεια οικοδόμησης ακόμα και τυφλών οικοπέδων που δεν θα μείνει τίποτε όρθιο από μπετόν, έρχεται η τραγική παραχώρηση των ελληνικών κορυφογραμμών. Η πράσινη ανάπτυξη του Γιώργου Παπανδρέου είναι εδώ, έτοιμη να πάρει σάρκα και οστά ακόμα κι αν ο πρώην πρωθυπουργός σου έχει μετοικήσει πέραν του Ατλαντικού. Στην κορυφογραμμή θα επιτρέπεται να γίνονται εγκαταστάσεις και υποδομές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ανανεώσιμων πηγών παραγωγής. Ποιες λοιπόν είναι οι ανανεώσιμες πηγές ηλεκτροπαραγωγής σε όλα τα βουνά της χώρας; Μα φυσικά οι ανεμογεννήτριες. Και ποιες είναι οι εγκαταστάσεις υποδομής; Ό,τι γουστάρει ο επενδυτής. Το βαφτίζει υποδομή και αγναντεύει τα πέλαγα από τις κορυφογραμμές.


Ο πανέξυπνος Ελληνάρας θα πει για άλλη μια φορά "ε, και τι έγινε;". Να όμως που έγινε διότι μετά την πώληση της μικρής ΔΕΗ που περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικά φράγματα πακέτο θα πάρει ο αγοραστής και τις κορυφογραμμές της χώρας. Να μην μιλήσουμε για την οικολογική καταστροφή και ότι "νόμιμα" καταργούνται όλες οι διεθνείς συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά ούτε να πάρεις τα βουνά δεν θα μπορείς αφού ο φράκτης της εταιρείας θα είναι στους πρόποδες διότι θα προστατεύεται η ιδιωτική της περιουσία.


Έχουμε απορία να δούμε ποιοι εργάτες γης θα σταβλίζονται σε κατασκευές προσωρινών καταλυμάτων σε αγροκτήματα άνω των 10 στρεμμάτων αφού τα καταλύματα θα μπορούν να καλύπτουν το 1% της συνολικής έκτασης. Αυτά λέει το νομοσχέδιο αλλά δεν μάς λέει ποιοι είναι αυτοί οι εργάτες, από πού θα έρχονται και πώς δίνουν το δικαίωμα σε γαιοκτήμονες κυριολεκτικά να σταβλίζουν το προσωπικό τους. Εδώ δεν μιλάμε για την καλύβα του Μπάρμπα - Θωμά αλλά για το Νταχάου στον θεσσαλικό κάμπο.
Πραγματικά δεν θα προλάβεις να χαιρετίσεις τα βουνά και τους λόγγους διότι τα δημόσια δασικά ακίνητα που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον ως δάση και δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέα. Απλά θα παραδίδονται σε όποιον έχει χρήμα για την δημιουργία χώρων αναψυχής, τουρισμό φύσης κλπ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος Δήμαρχος κατά το παρελθόν έκανε με "νόμιμες" διαδικασίες το δάσος μπετόν γίνεται ήρωας γιατί ο σημερινός αγοραστής θα μπορεί να κάνει και οικιστικές ενότητες. Αυτά θα είναι ψηφισμένα νόμιμα και ηθικά πια.
Επειδή πίστευες μέχρι σήμερα ότι ο Αλιάκμονας, ο Λουδίας, η λίμνη Κερκίνη, το δέλτα Αξιού και άλλες περιοχές βρίσκονται σε ζώνη προστασίας αυτά να τα ξεχάσεις διότι βάση του νέου νομοσχεδίου με μία απλή απόφαση του ΓΓ Αποκέντρωσης επιτρέπεται η επέκταση και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων καταργώντας ακόμη και το απαγορευτικό άντλησης υδάτων μέχρι 50 κυβικά νερού ανά μέρα που ίσχυε. Εδώ θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου διότι με την ιδιωτική διαχείριση των φραγμάτων (ο Αλιάκμονας είναι μέσα σε αυτά), οι εταιρείες που θα έχουν την διαχείριση των ποταμών μπορούν άνετα να δημιουργήσουν εκμεταλλευόμενες το νερό δικές τους θυγατρικές που θα τις στήνουν "νόμιμα" κοντά σε ποτάμια και λίμνες.



Το νομοσχέδιο αυτό περιέχει κι άλλα που αλλάζουν μια για πάντα την Ελλάδα που ξέραμε. Κι ενώ εσύ αγωνιάς για τους γαλατάδες αντάρτες τα καταστροφικά περνούνε και πάλι αθέατα και αθώα.

Επειδή Ελληνάρα μου, δε σε "κόβω" για επενδυτή που θα εκμεταλλευτεί επενδύοντας τις παραπάνω διευκολύνσεις του νομοσχεδίου για τα αρπακτικά, μήπως θα πρέπει να ρίξεις και μια ματιά και σε αυτά; Εκτός κι αν νιώθεις έτοιμος να σταβλιστείς στα καταλύματα εργατών γης γαιοκτημόνων για το μεροκάματο ή να πας σερβιτόρος στα θέρετρα αναψυχής των πρώην δασών μας.

Κοιτάς το ποτήρι φθηνό σκόνη γάλα που θα πιεις και το πάμφθηνο γενόσημο που θα σε "σώσει" αλλά ειλικρινά είναι η πρώτη φορά που δεν βλέπεις ότι ακόμα και για να τρως τα σάπια της ΕΕ θα πρέπει καταρχάς να έχεις χώρα να σταθείς.-


Δεν υπάρχουν σχόλια: