Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Στη Βουλή ξανά το σκάνδαλο του χρέους της ΝΔ στη ΔΕΗ. Nέα ερώτηση κατέθεσε η Ραχήλ Μακρή



Στο σοβαρότατο ζήτημα του χρέους της Νέας Δημοκρατίας προς τη ΔΕΗ, το οποίο είχε αποκαλύψει το Hot Doc το περασμένο φθινόπωρο, επανέρχεται με νέα ερώτησή της και αίτηση κατάθεση εγγράφων προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή.


Πρόκειται για χρέος της ΝΔ για το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 ξεπερνούσε το μισό εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα ανερχόταν σε 566.516 ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc, το κυβερνών κόμμα όχι μόνο αρνούνταν να αποπληρώσει την οφειλή της, αλλά και το χαράτσι, αλλά ζητούσε από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακανονισμούς, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, όπως σημειωνόταν στα σχετικά αιτήματά της.

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, όχι απλώς δεν έκοβε τα ρεύμα παρά τις σχετικές εντολές που κατά καιρούς είχαν εκδοθεί, αλλά κάθε φορά η διοίκησή της, παρανομώντας, εφεύρισκε έναν τρόπο ώστε να μην πληρώνουν οι θαμώνες του πολυτελούς κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό η Επιχείρηση έκανε στη ΝΔ χαριστικές δόσεις πρώτα 24 και αργότερα 40, οι οποίες φυσικά δεν αποπληρώνονταν.

Σε σχετικό ερώτημα του Hot Doc η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αρνηθεί να απαντήσει επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα, ενώ το ίδιο είχε πράξει και η ΝΔ. Παράλληλα, σε ερώτηση της Ραχήλ Μακρή η οποία είχε κατατεθεί την επομένη του δημοσιεύματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος απαντούσε γενικόλογα και άκρως προκλητικά μέσω της ΔΕΗ, ότι το κυβερνών κόμμα αποπληρώνει τα χρέη του, ενώ αρνούταν να δώσει περισσότερα στοιχεία και συγκεκριμένα τα έγγραφα που ζητούσε η βουλευτής, επικαλούμενο και πάλι προσωπικά δεδομένα.

Οι αρμόδιοι αγνοούσαν προφανώς ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον κανονισμό της Βουλής, για τους βουλευτές δεν υπάρχει απόρρητο, παρά μόνο για έγγραφα που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Επιπλέον, απόρρητο υφίσταται μόνο για φυσικά πρόσωπα, δηλαδή μόνο για ιδιώτες και σε καμιά περίπτωση για τα κόμματα, τα οποία άλλωστε χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους πολίτες. 



Στη νέα της ερώτηση η κα Μακρή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδεχόταν πως όντως η ΝΔ παρουσιάζει ληξιπρόθεσμη οφειλή και πως ενέκρινε αίτημα της για ρύθμιση του χρέους, ωστόσο αρνούταν να καταθέσει τα στοιχεία με την αιτιολογία ότι «η ΔΕΗ αποφεύγει να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των πελατών της για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων». Επισημαίνει παράλληλα, ότι τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν προσωπικά δεδομένα, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής ο υπουργός υποχρεούται να μην καταθέσει έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια τού κράτους μυστικό, πράγμα το οποίο δεν υφίσταται στην περίπτωση της ΝΔ.

Βάσει των παραπάνω, η κα Μακρή, ρωτά τον υπουργό: Για ποιο λόγο δεν προέβη το υπουργείο στην διευκόλυνση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ως όφειλε, ποιο είναι το ύψος των οφειλών της ΝΔ προς την ΔΕΗ και ποια περίοδο αφορούν, αν αληθεύει ότι έχουν γίνει δύο ρυθμίσεις των οφειλών και βάσει ποιων διατάξεων ή αποφάσεων συνέβη αυτό και τέλος αν αληθεύει πως έχουν εκδοθεί τέσσερις εντολές απενεργοποίησης του μετρητή ρεύματος του κτιρίου που στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και αν ναι γιατί δεν έχουν εκτελεστεί.

"Θα πληρώσουν είτε το θέλουν είτε όχι"

Η κα Μακρή εξέδωσε σχετικά το μείζον αυτό θέμα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: "Η ΝΔ δεν πληρώνει. Δεν πληρώνει το λογαριασμό της ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που χαρακτηρίζει "μπαταξήδες" όσους θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν. Η ΝΔ δεν πληρώνει. Την ίδια στιγμή που έχει γυρίσει τη Χώρα στην εποχή των μαγκαλιών. Όταν μικρά παιδιά πνίγονται από το μονοξείδιο του άνθρακα και νέοι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους, γιατί τους έχει στερήσει το εισόδημα η πολιτική της Συγκυβέρνησης.

Η ΝΔ δεν πληρώνει. Όταν δημοσιεύματα την φέρουν να χρωστά πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ και να έχει αφήσει απλήρωτες πολλές δόσεις του χαρατσιού των ακινήτων, την ώρα που κατάσχει τα σπίτια των πολιτών. Η ΝΔ δεν πληρώνει. Οι Υπουργοί της, την καλύπτουν και η ΔΕΗ δεν δίνει τα στοιχεία επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα. Τι και εάν η Αρχή Προστασίας δεν αναγνωρίζει στα νομικά πρόσωπα την ύπαρξη προσωπικών δεδομένων.

Η ΝΔ θα πληρώσει. Τα μισόλογα δεν μας καλύπτουν. Οι αβάσιμες δικαιολογίες δεν μας ικανοποιούν. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και οι πραγματικοί "μπαταξήδες" θα πληρώσουν, είτε το θέλουν είτε όχι."

Δεν υπάρχουν σχόλια: