Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Να τους χαιρόμαστε. ...Τελικά κάμφθηκαν οι βουκόλοι δήθεν αντιστασιακοί βουλευτές που θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξαιτίας του γάλακτος.


Τελικά κάμφθηκαν οι βουκόλοι δήθεν αντιστασιακοί βουλευτές που θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξαιτίας του γάλακτος. Ένα ακόμη κρεσέντο γελοιότητας και υποκρισίας των Ελλήνων βουλευτών έλαβε τέλος. Να τους χαιρόμαστε.


Το Νewpost περιγράφει ως εξής το παρασκήνιο.


Με την επιτυχή κατάληξη μιας πυροσβεστικής επιχείρησης που ανέλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί και συντόνιζε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού με την οποία έθεσε τους διαφωνούντες βουλευτές προ των ευθυνών τους, ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα. 
Οι διεργασίες στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο για να βρεθεί κοινός τόπος για τα ζητήματα του γάλακτος και των φαρμακείων ήταν έντονες και κορυφώθηκαν με τη σύσκεψη που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι είχαν παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός σε μια σύντομη δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι με τη συμφωνία αυτή μπήκε τέλος στα μέτρα λιτότητας, παρουσίασε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές και για λύση στο θέμα του χρέους και έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης να δείξουν υπευθυνότητα και να μη δημιουργήσουν πρόβλημα τη στιγμή που η χώρα βγαίνει από την κρίση.  
Η αρχή για να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών για το γάλα έγινε το βράδυ της Τετάρτης όταν οι κ.κ. Χατζηδάκης και Τσαυτάρης προχώρησαν σε ενδοκυβερνητική συμφωνία για το γάλα. Με την συμβιβαστική πρόταση συμφώνησε και η τρόικα και χθες νωρίς το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχοντας μπροστά του το τελικό κείμενο ενημέρωσε τηλεφωνικά τους Θάνο Μωραϊτη και Μιχάλη Κασσή από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στη συνέχεια με τις δηλώσεις τους έδειξαν ότι καλύπτονται από την πρόταση.

Το συνολικό μέτωπο τόσο για το γάλα όσο και για τα φαρμακεία, έκλεισε όταν χθες το απόγευμα στις 17:30 οι κ.κ. Χατζηδάκης και Γεωργιάδης ενημέρωσαν με τη σειρά τους στη Βουλή, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. 
Αμέσως μετά, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα απειλούσε με παραίτηση, δήλωσε πως «αποτρέψαμε τα χειρότερα. Θα δούμε πως θα περπατήσει η ρύθμιση και αν δεν "περπατήσει", δηλαδή αν δεν φέρει μείωση στις τιμές, εδώ είμαστε να τη διορθώσουμε». 
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν στο Newpost.gr ότι αυτός ήταν και ο στόχος τόσο της κυβέρνησης, όσο και των βουλευτών που εξέφραζαν ενστάσεις, να προστατευθούν δηλαδή οι Έλληνες παραγωγοί γάλακτος και να δουν ελάφρυνση στην τιμή οι καταναλωτές. Μάλιστα για το δεύτερο ζήτημα ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την εφαρμογή της διάταξης θα υπάρξει μείωση των τιμών. 




Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική πρόταση διαχωρίζει το γάλα σε 3 κατηγορίες: 

«Γάλα ημέρας»: γάλα χωρίς θερμική επεξεργασία, θα παστεριώνεται μέσα σε 24 ώρες από τη συλλογή του και θα μένει στο ράφι για δύο ημέρες (μια η επεξεργασία και δύο η μεταφορά και η διάθεση). Θα κυκλοφορεί κυρίως στις περιοχές όπου παράγεται και θα είναι ελληνικό. 
«Χαμηλής παστερίωσης με ήπια θερμική επεξεργασία»: γάλα 5-11 ημερών.  Το ανώτατο όριο δεν θα καθορίζεται από τον παρασκευαστή αλλά από τον ΕΛΟΓΑΚ και στη συσκευασία του προϊόντος θα αναγράφεται σε εμφανές σημείο το όριο «ζωής» του γάλακτος (π.χ. γάλα 6 ημερών). Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι στη κατηγορία αυτή θα υπάρξουν προϊόντα με διάρκεια ζωής άνω των 7 ημερών. Θα είναι ελληνικό και θα διατίθεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα 
«Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας»: θα πωλείται σε ξεχωριστό ράφι, θα έχει διάρκεια περισσότερες από 10-15 ημέρες (η ζωή του θα μπορεί να φτάνει έως και τις 40-45 ημέρες), θα είναι ελληνικό, αλλά και εισαγόμενο. 
Ικανοποίηση προκάλεσε στους βουλευτές και η ξεχωριστή σήμανση ως «ελληνικό προϊόν» που θα φέρουν όσα γάλατα λάβουν τη σχετική έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό. Αν και αυτό απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, καθώς θεωρεί ότι θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των ελληνικών τοπικών επιχειρήσεων, την οποία σήμερα δεν έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: