Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανηπειρωτικής για το ζήτημα της απελευθέρωσης της διάρκειας ορίου ζωής του γάλακτος.



ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281

Αθήνα 30-3-2014
ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών, που συνήλθε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζήτησε και το κρίσιμο ζήτημα της απελευθέρωσης της διάρκειας ορίου ζωής του γάλακτος. Δηλαδή το γάλα, που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα με διάρκεια ζωής 5 ημερών, θα κυκλοφορεί με διάρκεια ζωής 7, 10 ή και περισσότερων ημερών.
Μελετώντας την έκθεση του ΟΑΣΑ στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση για να προτείνει τις αλλαγές αυτές δε βλέπουμε πουθενά ενδιαφέρον για τη υγιεινή διατροφή του λαού μας. Το μόνο ενδιαφέρον που αναδύεται είναι για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο γεγονός, ότι στην Ελλάδα το «φρέσκο» παστεριωμένο γάλα που κυκλοφορεί με διάρκεια ζωής 5 ημερών αποτελεί «…μια αυστηρή απόκλιση από τις συνήθεις πρακτικές της ΕΕ που προκύπτουν από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η απόκλιση αυτή ενδεχομένως να βλάπτει τον ανταγωνισμό στη σχετική αγορά σε σημαντικό βαθμό…» και ότι με βάση τον ευρωπαϊκό  κανονισμό 852/2004 «…εναπόκειται στον κατασκευαστή του προϊόντος να προσδιορίζει τη διάρκεια ζωής του» και ότι «η κατάργηση του ορίου των πέντε ημερών θα δώσει επαρκή χρόνο στη βιομηχανία για την εισαγωγή γάλακτος από άλλες, φθηνότερες χώρες της ΕΕ, μειώνοντας έτσι το κόστος των πρώτων υλών…».

Μελετώντας την έκθεση του ΟΑΣΑ στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση για να προτείνει τις αλλαγές αυτές δε βλέπουμε πουθενά ενδιαφέρον για την παραγωγή των μικρών κτηνοτρόφων μας που κρατούν, όσο είναι δυνατόν, ζωντανή την κοινωνία των χωριών μας. Αντίθετα, ανοιχτά ομολογείται ότι «…Η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού θα καταστήσει πολύ δύσκολο για τα τοπικά μικρά αγροκτήματα να λειτουργήσουν σύμφωνα με το ισχύον επιχειρηματικό τους μοντέλο και θα περίμενε κανείς ότι ορισμένα από αυτά θα αγοραστούν από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις...». Δηλαδή καθαρά και ξάστερα, χωρίς υπεκφυγές, τονίζεται ότι θέλουν να προχωρήσουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας παραγωγής.
Στη συνέχεια των ποσοστώσεων και του φόρου της συνυπευθυνότητας, της ΚΑΠ και της αναθεωρημένης ΚΑΠ, των χαρατσιών, των δυσβάσταχτων φόρων κεντρικών και τοπικών, των «δικαιωμάτων στα βοσκοτόπια», στην κατάργηση της ονομασίας προέλευσης, του ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ, έρχεται η χαριστική βολή για τη μικρομεσαία κτηνοτροφία της Ηπείρου.

Εμείς οι απόδημοι Ηπειρώτες του λεκανοπέδιου και των άλλων πόλεων, γνωρίζουμε καλά ότι οι όμορφες λέξεις για φτηνό γάλα στους καταναλωτές, σε όλους εμάς δηλαδή, είναι κενό γράμμα. Το έχουμε δει: Δεν πρόκειται να πέσουν οι τιμές για τις λαϊκές οικογένειες. Το γάλα που θα φθάνει στο σπίτι μας θα έχει χαμηλότερη ποιότητα και ακριβότερη τιμή. Θα το παίρνουν από τα αδέλφια μας στα χωριά για ένα κομμάτι ψωμί και θα το πουλάνε σε μας στις πόλεις για χαβιάρι!
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα αυτές τις καταστροφικές για τον πρωτογενή τομέα και τους καταναλωτές ρυθμίσεις και τους Ηπειρώτες και καταγόμενους από την Ήπειρο βουλευτές με αίσθημα ευθύνης να μην ψηφίσουν στη Βουλή τις σχετικές διατάξεις.
Οι απόδημοι Ηπειρώτες επιβεβαιώνουμε άλλη μια φορά όσα και το φθινόπωρο τονίσαμε:
Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα για διατροφική επάρκεια με υγιεινή και σε προσιτές τιμές διατροφή. Μεγάλες είναι οι δυνατότητες της Ηπείρου στην επίτευξη αυτού του στόχου. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των συνεταιρισμών, που πρέπει να είναι παραγωγικοί. Να έχουν πλήρη καθετοποίηση. Να κάνουν πράξη την κοινότητα των συμφερόντων των πραγματικών παραγωγών, των μικρομεσαίων ιδιοκτητών-καλλιεργητών της γης με τους εργαζομένους.
Οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι σήμερα συμπιέζονται κάτω από το βάρος των αποφάσεων της ΚΑΠ της Ε.Ε., που επιδοτεί τα προϊόντα των μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών συγκροτημάτων της Ευρώπης, που τσακίζει την παραγωγή μας με την επιβολή των ποσοστώσεων, που ανεβάζει το κόστος με την απαγόρευση στην ουσία της παραγωγής ποιοτικών και φθηνών ζωοτροφών από την πλούσια φυτική μας παραγωγή, που επιβάλλει αντικειμενικά τη λειτουργία των μεσαζόντων μεγαλεμπόρων που αγοράζουν φθηνά από τους κτηνοτρόφους και πουλούν ακριβά στους καταναλωτές και στα λαϊκά νοικοκυριά των αστικών κέντρων, αφού δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο κρατικών και συνεταιριστικών σφαγείων, τυποποιητηρίων, ψυγείων και αποθηκών. Σήμερα, με τις εφαρμογές της πληροφορικής, η οργάνωση τέτοιου δικτύου σε ένα κράτος που θέλει να είναι φιλεργατικό και φιλολαϊκό και ταυτόχρονο ελεγχόμενο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τεχνικά είναι απλή υπόθεση.

Ένα τέτοιο σχήμα παραγωγικών συνεταιρισμών επιθυμούμε, που να συνδέεται με τη βιομηχανική παραγωγή ζωοτροφών, που να συνδέεται με την τελική επεξεργασία των γαλακτοκομικών προϊόντων και των προϊόντων κρέατος, που να συνδέεται με ένα μεγάλο δίκτυο διανομής της παραγωγής που θα δίνει στους καταναλωτές  φθηνά προϊόντα σε εξαιρετική ποιότητα.
Εμείς και μέσα από τους συλλόγους μας, τις αδελφότητες μας θα αγωνιστούμε σθεναρά.

Καλούμε όλη την Ηπειρωτική αποδημία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα μέλη της ΠΣΕ, Αδελφότητες, Συλλόγους, Ενώσεις, Ομοσπονδίες να το κάνουν θέμα προβληματισμού και δράσης των Συμβουλίων τους, όλων των χωριανών τους, όλων των Ηπειρωτών, όπου και αν βρίσκονται.

http://romiazirou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: