Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Πρόταση δυσπιστίας κατά Στουρνάρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ


Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήριζοντάς τον «κύριο εκτελεστή συμβολαίου θανάτου» κατά της ελληνικής κοινωνίας.
Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία συζήτησης της άμεσα γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Η συζήτηση στη Βουλή διακόπηκε για λίγη ώρα.
Ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε επίσης πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάθε δικαίωμα να καταθέσει ψήφο δυσπιστίας, αλλά όχι τη στιγμή που η χώρα αναμένει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης στήριξης της οικονομίας της.
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, όπως και έγινε σήμερα.
Ωστόσο η αντιπρόεδρος του Σώματος Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να εξετασθεί κατά πόσον η συζήτηση περί την πρόταση δυσπιστίας μπορεί πράγματι να ξεκινήσει, δεδομένου ότι ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί προτού παρέλθει εξάμηνο από την απόρριψη ανάλογης όμοιας πρότασης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Νοεμβρίου του 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.


Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ
Προς τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Αθήνα 30-3-2014
Το τραπεζικό σύστημα, μέρος του τριγώνου της διαπλοκής μαζί με τα ΜΜΕ και την επιχειρηματική ελίτ, υπήρξε η ραχοκοκαλιά ενός ψευδεπίγραφου μοντέλου ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό το μοντέλο οδήγησε τη χώρα στην μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και την χρεοκοπία.
Από το 2010 και μετά το ελληνικό δημόσιο, οι Έλληνες φορολογούμενοι, στήριξαν το τραπεζικό σύστημα με 200 δις ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις. Παρά τον πακτωλό των χρημάτων προς τις τράπεζες, αυτές όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, αλλά σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας, πολλαπλασίασαν την κρίση, οδηγώντας σε ασφυξία την πραγματική οικονομία και τις παραγωγικές τάξεις.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών μεθοδεύει το χάρισμα των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds. Με το παρόν νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της οικονομίας, σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση. Με αυτή την ενέργεια εκχωρείται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες. Με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να εγκρίνει την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτίσης τους. Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες απώλειες δημοσίου χρήματος, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την νομιμότητα τέτοιων πράξεων.
Ταυτόχρονα, επιβαρύνεται, με τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της οικονομίας.
Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για τον οποίο δήλωσε: «Πρέπει να μας εξηγήσει ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί ως υπουργός, και με ποιον διαπραγματεύεται», θεωρώντας πως και για τον κ.Χατζηδάκη «αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης η παραμονή του στην κυβέρνηση».
«Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεταξύ άλλων δημοκρατική εκτροπή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση
Νωρίτερα, η αντιπαράθεση των κομμάτων στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο είχε εξελιχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και χαρακτηρισμούς.

«Έχετε επιβάλει μια νέας μορφής ιδιόμορφη δικτατορία της τρόικας και μια παραδομένη κυβέρνηση που διευθύνεται από υπαλληλίσκους της τρόικας», κατήγγειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποιώντας ότι το κόμμα του δεν νομιμοποιεί, δεν αναγνωρίζει αυτό το νομοσχέδιο και δεν θεωρεί ότι μπορεί οι διατάξεις αυτές να παράγουν έννομα αποτελέσματα.
«Δεν σας αναγνωρίζω σήμερα! Ούτε μια ένσταση αντισυνταγματικότητας ούτε ένα αίτημα να φύγει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) συνδέοντας την διαπίστωσή του αυτή με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και με το γεγονός ότι η χώρα αφήνει πίσω την κρίση και βγαίνει στις εκλογές. Στο κλίμα των Τσολάκογλου που κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι δικοί μας βουλευτές κράτησαν τη χώρα και σήμερα χαράζουμε μια διαφορετική πορεία, είπε ακόμη ο κ. Βορίδης.

Σήμερα κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και κάνουμε το δικό μας λογαριασμό. Ναι έχει δυσκολίες ακόμη ο δρόμος, αλλά τον πόλεμο τον κερδίσαμε», είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) σημειώνοντας ότι «απόψε η χώρα με την ψήφο της εθνικής αντιπροσωπείας κάνει μια μεγάλη στροφή για να βγει ουσιαστικά από την κρίση και να βγει από τις αγορές».
«Φέρνετε εκβιαστικά το τέταρτο Μνημόνιο χωρίς να φέρνετε εδώ τη συμφωνία με την τρόικα», είπε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) που κατηγόρησε τα «μνημονιακά κόμματα» ότι δημιούργησαν ένα «κοινωνικό νεκροταφείο» και γι΄ αυτό σήμερα είναι απέναντι από την κυβέρνηση όλες οι επαγγελματικές ομάδες όχι ως συντεχνίες αλλά εκείνοι που ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας στηρίζοντας την εδώ και χρόνια.
«Η προεκλογική πόλωση, που έχει οξυνθεί αυτή την περίοδο, καταστρέφει μια συζήτηση ζωτικής σημασίας για το ποια Ελλάδα θέλουμε και τι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) που αναρωτήθηκε ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αντίληψη του κ. Βορίδη και του κ. Κουκουλόπουλου για την επόμενη μέρα και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι ποιος θα διαχειριστεί τον καπιταλισμό καλύτερα», σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης(ΚΚΕ). « Λέτε στον ελληνικό λαό ότι ένα σύστημα φθαρμένο, ένα σύστημα που πάει τους εργαζόμενους 50 και 60 χρόνια πίσω, μπορείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε κοροϊδία το «βγαίνουμε το μνημόνιο».
Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Θεόδωρος Παραστατίδης είπε πως όλα τα μέτρα έχουν καταστροφικό χαρακτήρα για τους πολίτες. Κατήγγειλε επίσης ότι χαρίζονται οι τράπεζες στα ξένα funds ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις διατάξεις για το γάλα τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές για τους Έλληνες παραγωγούς.
«Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση. Η μοναδική έξοδος που θα δούνε οι βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι η έξοδος τους από την πολιτική ζωή και θα βλέπουν σύντομα τη Βουλή μόνο από το κιάλι», ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή). «Μας θέλουν όλους στη φυλακή. Δεν μας καίγεται καρφί. Η Χρυσή Αυγή είμαστε το μοναδικό αντισυστημικό κόμμα», είπε ακόμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: