Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Κοινή ανακοίνωση για το φρέσκο γάλα, της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας, του Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Άρτας- Πρέβεζας και του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας


Στις 26 Μαρτίου 2014, με πρωτοβουλία των προέδρων της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας και του Αγελαδοτροφικού  Συνεταιρισμού Άρτας - Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων, Αγελαδοτρόφων και Εκπροσώπων του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας στην Nέα Σαμψούντα Πρέβεζας, όπου έγινε ενημέρωση για την πρόταση «κονσέρβα» του ΟΟΣΑ για το φρέσκο γάλα και καθορίστηκε η από κοινού στάση των κτηνοτρόφων μελών μας στη ρύθμιση που προωθείται με τόση επιμονή από τον υπουργό Ανάπτυξης Κο Χατζηδάκη για την αλλαγή του χαρακτηρισμού του φρέσκου γάλακτος.

Το ζήτημα που ανέκυψε με τη διάρκεια ζωής του Αγελαδινού γάλακτος είναι εξαιρετικά σοβαρό και κρίσιμο για την επιβίωση του Κλάδου αλλά και των οικογένειών  μας. Εμείς οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι καλούμαστε να αντέξουμε και να επιβιώσουμε μέσα από πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες αθέμιτου Ανταγωνισμού , σε μία εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Η προς ψήφιση από το Κοινοβούλιο, πρόταση αυτή του ΟΟΣΑ που υιοθέτησε με ευκολία το Υπουργείο Ανάπτυξης  θα δώσει τη χαριστική βολή  στην Αγελαδοτροφία της περιοχής μας αλλά και στον Πρωτογενή Τομέα  της Χώρας γενικότερα.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε απ΄ όλους ότι οι Ηπειρώτες αγελαδοτρόφοι εμμένουμε στις θέσεις μας και δεν μπορεί να υπάρξει «φρέσκο γάλα» 10 -και 11 ημερών. Η έννοια του ¨φρέσκου γάλακτος¨, όπως την ξέρουν ολόκληρες γενιές Ελλήνων που μεγάλωσαν μ΄ αυτό, είναι το πολύ μέχρι τις 5 ημέρες, με δεδομένο τις υψηλές Θερμοκρασίες που επικρατούν στη Χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και γνωρίζουμε ότι ενδεχόμενη επέκταση της διάρκειας ζωής  θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη διατροφική υποβάθμιση του γάλακτος, χωρίς ουσιαστικά καμιά πτώση στην τιμή, με ολέθρια αποτελέσματα στη Δημόσια υγεία και θα σημάνει την αρχή του τέλους της Ελληνικής και Ηπειρώτικης κτηνοτροφίας, σε μια περίοδο μάλιστα που νέοι άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν  σε κτηνοτροφικές μονάδες και επιστρέφουν στην ύπαιθρο μη έχοντας συχνά άλλη επαγγελματική διέξοδο.


Όσο για το φρέσκο γάλα της 1 ή 2 ημερών που αναφέρει η πρόταση, είναι τελείως ανεφάρμοστο στην Ελληνική Αλυσίδα παραγωγής Κτηνοτρόφου, Βιομηχανίας και λιανικής πώλησης του γάλακτος και πρόκειται για ένα καθαρά επικοινωνιακό τρίκ με μοναδικό στόχο την επικράτηση στην Αγορά του ¨γάλακτος υψηλής παστερίωσης¨ που θα επιτρέψει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας από χώρες της Ε.Ε αλλά και τρίτες Χώρες.

Τέλος καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα τους βουλευτές της Ηπείρου να αναλογισθούν τη σοβαρότητα του Θέματος, να σταθούν στο πλευρό μας, να αντιδράσουν και να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο το βράδυ της Κυριακής που θα συμβάλλει στη συρρίκνωση του κλάδου μας και στον αφανισμό της εγχώριας παραγωγής και των οικογένειών μας, σε όφελος των πολυεθνικών γαλακτοβιομηχανιών και των ξένων συμφερόντων.

Η κτηνοτροφία αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας στην Ήπειρο και το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι η ζωή των άλλων επαγγελμάτων.

Για τον Αγελαδοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας - Πρέβεζας

Ο Πρόεδρος
Ταξιάρχης Μπρούβας
Ο Γραμματέας
Κωνσταντίνος Τάκης

Για το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας
Ο Πρόεδρος
Αναστάσιος Γάτσιος
Ο Γραμματέας
Κωνσταντίνος Αρετάκης

Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας
Ο Πρόεδρος
Λεωνίδας Ραβανός
Ο Γραμματέας
                                                                Διονύσης Μπρούβας.
www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: