Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ο Βενιζέλος ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ του Σαμαρά, όχι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ



Στα δύο προηγούμενα posts είδαμε πρώτα τις πολιτικές και έπειτα τις νομικές επιπτώσεις της "απρόσφορης" καταπώς φαίνεται πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.  Ωστόσο βλέποντας τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο να υπερασπίζεται με πάθος την κυβέρνηση του και τον ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα, μου ήρθαν αναπόφευκτα στο μυαλό κάποιες σκέψεις.
 -Για όσους παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου, θα διαπίστωσαν ότι πίσω του καθόταν ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης και γνωστός αντικομμουνιστής Τέλης Μπαλτάκος. Σε συνδυασμό βέβαια και με τα χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ, αλλά και την εύθυμο μνεία του Μάκη του Βορίδη στο πρόσωπό του, με έκαναν να ξεχάσω, μια για πάντα, ότι ο Βαγγέλης πλέον είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από εδώ και πέρα για μένα είναι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ του Σαμαρά, τίποτε περισσότερο.

-Επιπλέον είδαμε τον Βαγγέλη Βενιζέλο να υπερασπίζεται με πάθος το Σύνταγμα και να λαμβάνει απανωτά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ένιωθαν μακάριοι για την "μεταγραφή" μιας αυθεντίας. Ωστόσο οι ίδιοι βουλευτές της ΝΔ πρέπει κάποτε να χτυπούσαν τα ίδια παλαμάκια, όταν η αυθεντία του Βαγγέλη επέτρεψε στην Φώφη Γεννηματά να θέσει υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2007, που όμως σαν εν ενεργεία υπερνομάρχης υπήρχε καραμπινάτο συνταγματικό ασυμβίβαστο.

-Ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπερασπίστηκε με πάθος τον ανάδελφο Γιάννη Στουρνάρα, που όλοι ξέρουμε την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπό του, επομένως μόνο ως τρολάρισμα της μοίρας μπορεί να ειδωθεί η σημερινή συζήτηση.

-Τέλος, δεν θυμόμαστε τον κύριο Αντιπρόεδρο να υπερασπίζεται ποτέ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τέτοιο πάθος, παρά μόνο στο Μεσοπρόθεσμο του 2011, το οποίο δεν πιάνεται, γιατί εκείνος ήταν ΥΠΟΙΚ. Επίσης δεν θυμόμαστε τον κύριο ΥΠΕΞ να υπερασπίζεται την πρόταση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. Φανταστείτε να επιστρατευόταν η ευγλωττία του επιφανούς συνταγματολόγου για την υπεράσπιση μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας. Σήμερα όμως, για να μην καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας, επιστράτευσε ολάκερο το οπλοστάσιο της συνταγματικής του αυθεντίας. Τότε όμως το μόνο που έκανε είναι να ανατρέψει μια νόμιμη κυβέρνηση, που είχε την πλειοψηφία στην Βουλή. Φάνηκε συνταγματικά δεοντολογικό εκλεγμένος Πρωθυπουργός να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ενώ σήμερα ο αφελής Αλέξης, που μια πρόταση δυσπιστίας ήθελε να κάνει του Στουρνάρα, που σε λίγες ημέρες θα είναι παρελθόν από το ΥΠΟΙΚ έπρεπε να πάρει το μάθημά του από τον καθηγητή Βενιζέλο.


Καταληκτικά: Αυτό που ξέραμε ως ΠΑΣΟΚ πρέπει οριστικά να το ξεχάσουμε. Στην Βουλή είναι πλήρως αφομοιωμένο από τη ΝΔ (θα ξεχάσουμε τα συντροφικά παλαμάκια του Τάκη του Ρήγα στον "πανηγυρικό" του Μάκη του Βορίδη;), ενώ ως πολιτικό υποκείμενο έχει μετατραπεί σε "Ελιά", ένα πράγμα άνευρο, άνοστο, απολίτικο, όπου επιβραβεύονται άνθρωποι με "ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", η Εύα Καϊλή, ο Νίκος Μπίστης και ο Παντελής Καψής. Ο Βενιζέλος είναι η τέλεια μεταγραφή του Σαμαρά, είναι ο συνταγματολόγος που του χρειάζεται για να ξεπλένει συνταγματικά τις πολιτικές του επιλογές. Άντε, να τον επιβραβεύσει και μια θέση στο Επικρατείας της "Νέας Ελλάδας" να τελειώνουμε, όχι τίποτα άλλο, αλλά για να αισθάνεται άνετα με τους νέους του πολιτικούς φίλους, τον Τέλη, τον Μάκη, τον Χρύσανθο, τον Άδωνι και τα άλλα τα παιδιά.

Ο Βενιζέλος, λόγω και της ιδιότητας του, μου θυμίζει προσωπικά τον Κάρλ Σμιτ, ο οποίος δόμησε ολόκληρη τη συνταγματική του σκέψη στην υπεράσπιση του κυρίαρχου, του ενός, που έχει την αρμοδιότητα της απόφασης. Το μόνο που μένει να ξεκαθαρίσει ο Αντιπρόεδρος είναι να δηλώσει αν ο ένας είναι ο Σαμαράς ή το πάθος του για διατήρηση της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: