Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γιατί η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «ταμπού» για συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ;


Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της εφημερίδας "Τα ΝΕΑ" και της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ ιστοσελίδας left.gr, αναφορικά με τα πραγματικά λεγόμενα του Γιάννη Δραγασάκη στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία του Οργανισμού Νεότητας Ελλάδας -Γερμανίας.

 Το ρεπορτάζ των "ΝΕΩΝ" μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ, ενώ την ερμηνεία που αποδίδεται από το left. gr εδώ (όπως και η ερμηνεία που δίνει και το όχι και τόσο συμπολιτευόμενο "Ποντίκι" σε σημερινό του άρθρο), όπου τα μεν "ΝΕΑ" κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το left.gr για μονταζιέρα των "ΝΕΩΝ", που διαστρέβλωσε τα λεγόμενα του Δραγασάκη. Εμείς αναδημοσιεύουμε το τι είπε ο ιθύνων νους του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το left.gr.

"Θα ήθελα να καλωσορίσω την γερμανική αντιπροσωπεία στην Ελληνική Βουλή από το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής μας ανακοίνωσε ορισμένα στοιχεία για τ' αποτελέσματα της πολιτικής, που εφαρμόζετε στην Ελλάδα. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόστηκε είχε μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, που θα ήθελα να παρακαλέσω τους Γερμανούς συναδέλφους να τις μελετήσουν. Δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα, για να επεκταθούμε σ' αυτές, αλλά πράγματι πιστεύω ότι αξίζει όλοι να σκεφτούμε, τι σημαίνει ανεργία των νέων 60%, τι σημαίνει ύφεση 25%, τι σημαίνει μείωση των επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών 58%, τι σημαίνει διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και νομίζω ότι αξίζει να προβληματιστούμε, πώς μια οικονομία μ' αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπερβεί την κρίση.

Επειδή, ενδεχομένως, έχετε ακούσει διαφορά για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελεί μια πολιτική δύναμη, που από την αρχή της κρίσης εξέφρασε τις δικές του σαφείς και τεκμηριωμένες απόψεις για τ' αποτελέσματα της πολιτικής, που ήλθε να εφαρμοστεί. Εμείς, είμαστε έτοιμοι, εάν υπάρχουν διαφωνίες, να βρούμε ένα τρόπο, ν' αποτιμήσουμε από κοινού τ' αποτελέσματα της πολιτικής, όπως έγινε μια προσπάθεια πρόσφατα απ' το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέλουμε ν' αποκτήσει μια κοινή αντίληψη των εξελίξεων, διότι μας ενδιαφέρει το μέλλον και το δικό μας και το κοινό μέλλον της Ευρώπης.


Το δεύτερο που ήθελα να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι εμείς, τουλάχιστον στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας, ότι πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά για να τα κάνουμε αυτά, πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και της λιτότητας, δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης. Απ' αυτή τη σκοπιά προσεγγίζουμε το πρόβλημα και όχι από μια σκοπιά, η οποία θεωρεί ότι «μας φταίνε οι ξένοι για το πρόβλημά μας». Εμείς, ανησυχούμε για το δρόμο της Ευρώπης, αλλά δεν συμμεριζόμαστε κριτικές, που καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τονΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Κυβέρνηση, θα ήθελα να διαβεβαιώσετε τον γερμανικό λαό ότι θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης. Στο συγκεκριμένο θέμα, που αφορά τον οργανισμό για τη νεολαία, μόλις έχουμε κάποια γραπτή εισήγηση, κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθούμε".

Σχολιασμός: Καταρχάς τόσο τα "ΝΕΑ", όσο και το left.gr αποσιωπούν την αναφορά Δραγασάκη στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κανένα από τα δύο παραπάνω ρεπορτάζ δεν μιλά για την αναφορά Δραγασάκη, γιατί δεν βολεύει δυστυχώς και τους δύο, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Δραγασάκης μιλά για τις συνέπειες της "μνημονιακής" πολιτικής τις οποίες μελέτησε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια έκθεση όμως που περιείχε και την ρητή παραδοχή των "greek statistics" και την επανειλημμένη εξαπάτηση των κυβερνήσεων Καραμανλή για το πραγματικό έλλειμμα της χώρας, που οδήγησε και στο μνημόνιο. 

Ως προς τα υπόλοιπα λεγόμενα του Δραγασάκη, δεν θέλουμε να γίνουμε επιδιαιτητές μεταξύ των ΝΕΩΝ και του left.gr. Ο Δραγασάκης κατά την εκτίμησή μας λέει τα αυτονόητα που πρέπει να πει ένας πολιτικός με τη δική του σοβαρότητα, ενώ η δέσμευσή του για προσπάθεια εξεύρεσης λύσης εντός της ευρωζώνης, μαζί με τη συνειδητοποίηση ότι το πρόβλημα είναι "καθαρά ελληνικό" συνιστούν ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζει σταδιακά, αφοπλίζοντας τα επιχειρήματα της συγκυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ποια στρατηγική θα υιοθετήσει για την κατάληψη της εξουσίας. Το λέμε και το ξαναλέμε: Ή θα είσαι με τον Δραγασάκη και τον Σταθάκη ή θα είσαι με τον Λαφαζάνη και τον Στρατούλη. Και τους δύο μαζί δεν γίνεται, αν και η πλευρά Λαφαζάνη απάντησε μάλλον μετριοπαθώς στη τοποθέτηση Δραγασάκη (διαβάστε ρεπορτάζ εδώ). Και αφότου επιλεχθεί αυτή η στρατηγική, να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ευθύνεται καίρια για την χρεοκοπία της χώρας και την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, κάτι που η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φωνάζει: Κώστας Καραμανλής-Γιάννης Παπαθανασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: