Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Για ρεσιτάλ αερολογίας σχετικά με το έργο της Κυανής Ακτής κατηγορεί τον υποψήφιο Δήμαρχο Πρέβεζας Τάκη Παππά η αρχιτέκτων του Δήμου Χριστίνα Αναγνωστοπούλου

unnamed

Από την αρχιτέκτονα - μηχανικό στάλθηκε στο ΤΕΕ Ηπείρου, στο τοπικό ΤΕΕ και στα ΜΜΕ η παρακάτω ανοιχτή επιστολή με την οποία απαντά στα όσα είπε σε συνέντευξή του ο κ. Παππάς σχετικά με το έργο της Κυανής Ακτής:


Σε πρόσφατη δημοσίευση, στις 26/3/2014, ο κος Παππάς Δημ. πρόεδρος της ΝΕ Πρέβεζας του ΤΕΕ, δίνοντας συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι nikopolistv.gr αναφέρθηκε στο έργο που κατασκευάζεται στην Κυανή Ακτή και στον Παντοκράτορα του Δήμου Πρέβεζας και δήλωσε ότι η μελετήτρια του έργου ανάπλασης είναι η υποφαινόμενη.

Πρέπει να κάνω φανερό σε όλη την επιστημονική κοινότητα του Επιμελητηρίου μας, ότι το έργο που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή στην Πρέβεζα δεν έχει δημοπρατηθεί βάση δικής μου μελέτης. Την μελέτη την έχει συντάξει ο κύριος Παναγιώτης Βοκοτόπουλος το 1987 και ως το 1992 επικαιροποιούσε τις μελέτες του για τις περιοχές Κυανή Ακτή και Παντοκράτορα.
Ως αρχιτέκτονας μηχανικός και υπάλληλος τότε του Δήμου Πρέβεζας κλήθηκα αρχικώς το 2003 να χρωματίσω το γενικό τοπογραφικό του Βοκοτόπουλου για την Κυανή Ακτή για να παρουσιαστεί σε μία ημερίδα που διοργάνωσε o Δήμος, το ΤΕΕ και το ΙΓΜΕ σχετικά με την προστασία και ανάπλαση της Κυανής Ακτής, το οποίο και έκανα. Επιπλέον είχα περάσει ηλεκτρονικά την Τεχνική Έκθεση του Βοκοτόπουλου για πιθανή μελλοντική χρήση.



Το 2006 μου ζητήθηκε να επικαιροποιήσω τα τεύχη δημοπράτησης της παραπάνω μελέτης, το οποίο επίσης έκανα. Επιπλέον σαν αρχιτέκτονας και μελετήτρια, συνέκρινα την ακτογραμμή της μελέτης με την υπάρχουσα κατάσταση και αφαίρεσα το κομμάτι της μελέτης που ήταν πλέον θάλασσα. Συνάμα πρόσθεσα στην ανάπλαση τα 'μπαστούνια'- κυματοθραύστες που στο μεταξύ είχαν κατασκευαστεί, προτείνοντας επίστρωση με ξυλεία όμοια με αυτή των ακτόδρομων, που όπως πληροφορούμαι εξαιρέθηκαν του έργου! Ουδεμία άλλη δεν ήταν από μέρος μου, η παρέμβαση στην μελέτη του Παναγιώτη Βοκοτόπουλου.

Έρχεται λοιπόν σήμερα ο κος Τάκης Παππάς, δίνοντας συνέντευξη και αναφέρει ότι την αρχική μελέτη την συνέταξε η κα Αναγνωστοπούλου (το σχετικό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=yMKd6LkNUdk και το κομμάτι των θέσεών του είναι στο διάστημα μεταξύ των 52:17 έως 1:01:19), στη συνέχεια δε, σε ένα ρεσιτάλ αερολογίας, παραθέτει απόψεις και συμβουλές εκτός νόμων και κανόνων περί τροποποιήσεων της μελέτης, αναστολής εργασιών κλπ, εκθέτοντας και τον φορέα που εκπροσωπεί (ΤΕΕ) και τον εαυτόν του!

Σε αντιδιαστολή με όσα δήλωσε, πρέπει να τονίσω ότι ουδεμία ουσιαστική τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει επί της μελέτης ενός έργου μετά την δημοπράτηση. Αυτό, εκτός της νομοθεσίας που το ορίζει, είναι γνωστό σε όλους τους μηχανικούς που ασχολούνται με την μελέτη και την κατασκευή των δημόσιων έργων. Ούτε περιμένεις (κατά τον κο Παππά) να γίνει πρώτα η δημοπράτηση του έργου και μετά να ζητήσεις αλλαγές βελτίωσης! Αν έγινε έτσι, τότε οι ευθύνες βαρύνουν και το ΤΕΕ που κατά τον κο πρόεδρο, ήξερε τα προβλήματα του έργου και σιώπησε! Ως πρόεδρος του ΤΕΕ θα έπρεπε τουλάχιστον να τα γνωρίζει αυτά και να μην πέφτει σε τέτοιου είδους ατοπήματα.

Με εκτίμηση
Χριστίνα Αναγνωστοπούλου
Αρχιτέκτονας - ΜSc  «Προστασία Μνημείων» ΕΜΠ

Δείτε εδώ από το Nikopolistv τον ''Φάκελλο Κυανή Ακτή''

Δεν υπάρχουν σχόλια: