Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Η Αρχαία Νικόπολη περιμένει την ένταξη της, στην UNESCO. Πόσο προσπαθούν οι τοπικοί αρμόδιοι;



Με ερωτηματικό παραμένει το θέμα της υποβολής Φακέλου για την ένταξη της  Αρχαίας Νικόπολης στα προστατευόμενα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Το μείζον ζήτημα για την προοπτική και την ανάπτυξη της Πρέβεζας αφορά την Περιφερειακή Ενότητα.

Αν και στις προεκλογικές εκστρατείες «έπαιξε» αρκετά, ενώ παράλληλα το βλέπουμε συνήθως απαριθμημένο και στους απολογισμούς τους Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό.

Η υποβολή φακέλου ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στα Μνημεία της Unesco δεν ξεκίνησε τώρα αλλά εδώ και μία πενταετία. Ορισμένοι μάλιστα προσπάθησαν και προσπαθούν να καπηλευτούν όποιο εγχείρημα έχει γίνει μέχρι σήμερα, χωρίς ωστόσο όμως να έχουν κάνει το παραμικρό, πέραν από κάποιες παρουσίες τους στις Επιτροπές ως απλοί θεατές.
Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, ως κύριο προαπαιτούμενο ορίζεται η διακοπή της Εθνικής Οδού πλάι στη Νικόπολη. 
Μέχρι σήμερα δεν είδαμε ούτε τσαπί να σκάβει στην περιοχή αλλά μόνο παρλάτες ακούμε ότι προχωράει το ένα ή το άλλο. Στην πράξη όμως όλα μένουν ίδια.
Δεν αμφισβητώ την κρίση που βιώνει η Χώρα, ούτε την ανικανότητα της Κυβέρνησης η οποία ακόμα και στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει σοβαρά προβλήματα σχεδιασμού . Πλήν όμως οι Αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας και συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου προσπαθούν; Διότι αυτό το κολοσσιαίο έργο το οποίο θα είναι προθάλαμος για την  μετατροπή της περιοχής σε ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Πάρκο, θα αναβαθμίσει την περιοχή μας κοινωνικά, οικονομικά και θα αναγάγει την Πρέβεζα σε μια κοιτίδα πολιτισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις της στην Τ.Φ. η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη ήταν ξεκάθαρη λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει περίπτωση να υποβληθεί φάκελος, χωρίς την διακοπή της Εθνικής Οδού δίπλα από τα Αρχαία Μνημεία της Νικόπολης. Είναι κάτι που το Υπουργείο Πολιτισμού μας το έχει αποκλείσει. Πρώτα θα διακοπεί ο δρόμος και στη συνέχεια θα μπορούμε να υποβάλλουμε φάκελο».
Για να είμαστε ακριβείς, ως προς την φράση «διακοπή του δρόμου» απευθυνθήκαμε στον Αντιπεριφερειάρχη Στρ. Ιωάννου, ο οποίος από την πλευρά επισήμανε ότι υπάρχει σχετική μελέτη και Master Plan που αναφέρουν ξεκάθαρα πως ο δρόμους δεν θα διακοπεί, αλλά θα μετατραπεί σε πεζόδρομο ή δρόμο ήπιας κυκλοφορίας ώστε οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να εξυπηρετούνται. Θα απαγορευτεί, όπως είπε,  η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων ενώ το όριο ταχύτητας θα είναι τα 30 χλμ, κάτι που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των αυτοκινήτων θα εισέρχεται στην πόλη της Πρέβεζας από την νέα είσοδο.
Ισχυρίστηκε πως οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση συγκρότησης της αρμόδιας Επιτροπής για τη Νικόπολη. Επισήμανε δε, πως η προηγούμενη Επιτροπή δεν είχε ασκήσει κανένα βέτο ως προς τη διακοπή του δρόμου, ακόμα όταν οι μελέτες ήταν υπό σύνταξη, πόσο μάλλον τώρα δεν θα πρέπει να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα αφού οι μελέτες είναι ολοκληρωμένες και  προβλέπεται η ύπαρξη δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: