Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

''Ravanos Citrus''. Οικοτεχνία με βάση το λεμόνι, από την οικογενειακή επιχείρηση του αγρότη Λεωνίδα Ραβανού στην Πρέβεζα








Με διακριτικό τίτλο των προϊόντων του «LemoNίδας»

Τον Λεωνίδα Ραβανό, το γνωρίσαμε ως πρόεδρο της ΕΝΑ αγροτών Πρέβεζας και ως πρωτοστάτη στη δημιουργία των Αγορών Αγροτών,  έναν δυναμικό και ασυμβίβαστο νέο αγρότη, παραγωγό λεμονιών στην περιοχή της Πρέβεζας, με ανήσυχο πνεύμα τόσο επί των αγροτοσυνδικαλιστικών θεμάτων, όσο και επί των καλλιεργητικών πρακτικών.
Έτσι λοιπόν, μετά τη θεσμοθέτηση της Οικοτεχνίας από την Πολιτεία, για την οποία έβαλε και αυτός το δικό του λιθαράκι, ήταν αυτονόητο ότι και ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο θα εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία που του δίνεται, δημιουργώντας τα δικά του προϊόντα, με βάση το προϊόν το οποίο γνωρίζει πάρα πολύ καλά, δηλαδή το λεμόνι.
Ήδη ο κ. Ραβανός έχει δημιουργήσει την οικογενειακή επιχείρηση με την επωνυμία «RavanosCitrus» που παράγει, μεταποιεί, εμπορεύεται και διαθέτει προϊόντα υψηλής ποιότητας Οικοτεχνίας, με τον διακριτικό τίτλο  «LemoNίδας».
Η οικοτεχνία είναι ένα καινούριος νόμος που δίνει την δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς με δική τους πρώτη ύλη να μεταποιούν την παραγωγή τους στην αγροτική οικία έχοντας σαν αποτέλεσμα την υπεραξία των τοπικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν που παράγεται είναι σπιτικό διατίθεται στην τοπική αγορά και η παραγωγή του εξαρτάται από την δυναμικότητα της καλλιέργειας του αγρότη . Ο αγρότης κ. Λεωνίδας Ραβανός ένθερμος υποστηρικτής του νόμου δημιούργησε την 1η οικοτεχνική μονάδα στην Πρέβεζα όπως ορίζει ο νόμος 4235 άρθρο 56 και είναι ενταγμένος στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνών Κ.Η.Μ.Ο με αριθμό GR 34000070.

Πιο αναλυτικά, τα προϊόντα που παράγει ο κ. Ραβανός είναι:

  1. LemoNίδας 100 % Φυσικός χυμός Λεμόνι

Ο 100 % Φυσικός χυμός LemoNίδας παρασκευάζεται από τον Ravanoscitrus φρέσκα λεμόνια παραγωγής του. Ο χυμός εμφιαλώνεται σύμφωνα με την Ελληνική ,ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι παστεριωμένος . Ο χυμός είναι 100% φυσικός χωρίς συντηρητικά γ΄αυτό έχει μικρή διάρκεια ζωής .
Εφαρμογή: Το χρησιμοποιούμε σε φαγητά γλυκά, ποτά σαλάτες .

  1. LemoNίδας Σπιτική Λεμονάδα

Η σπιτική Λεμονάδα LemoNίδας .100% φυσικός χυμός με ζάχαρη παρασκευάζεται από τον Ravanoscitrus με φρέσκα λεμόνια παραγωγής του. Ο χυμός εμφιαλώνεται σύμφωνα με την Ελληνική , ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι παστεριωμένος . Ο χυμός είναι 100% φυσικός χωρίς συντηρητικά γ΄αυτό έχει μικρή διάρκεια ζωής .
Εφαρμογή: Το χρησιμοποιούμε σε γλυκά, ποτά . Επίσης σαν αναψυκτικό (λεμονάδα ) αραιώνοντας την με νερό κανονικό η ανθρακούχο . Προτεινόμενη δοσολογία 1 μέρος σπιτική Λεμονάδα LemoNίδας και 2 μέρη νερού

  1. Μαρμελάδα Λεμόνι

Σπιτική μαλμελάδα λεμόνι παρασκευάζεται από τον Ravanoscitrus με φρέσκα λεμόνια παραγωγής του. Η μαρμελάδα συσκευάζεται σύμφωνα με την Ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία . Περιέχει κάτω από 50% ζάχαρη γι΄αυτό έχει μικρή διάρκεια ζωής .
Εφαρμογή : γλυκά , φαγητά .
Σπιτική μαλμελάδα λεμόνι. χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες .

  1. Ξύσμα Λεμονιού

Το αποξηραμένο ξύσμα φλούδας λεμονιού παράγεται από φρέσκα λεμόνια του Ravanoscitrus αποξηραίνεται σε ειδικό ξηραντήρα ώστε να έχει όλα τα αιθερία ελαία και αρώματα .
Εφαρμογή: Το χρησιμοποιούμε σε γλυκά (κέικ), ροφήματα (τσάι),σαλάτες, ψητά της ώρας και φαγητά.
Παράλληλα ο κ. Ραβανός προχώρησε και σε μια ευρηματική ενέργεια και έτσι όσοι επιθυμούν μπορούν να κεράσουν τους καλεσμένους της εκδήλωσής τους σε γάμους, βαπτίσεις, γενέθλια κτλ. με φρέσκια λεμονάδα LemoNίδας ευχαριστώντας τους με το δικό τους  μήνυμα στην ετικέτα, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτό.
 
Τα προϊόντα LemoNίδας στην Πρέβεζα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στα:
Παντοπωλεία:

  • Μικροί θησαυροί (Γραβιάς 1 )
    - Χύμα και Τσουβαλάτα (Εθνικής αντίστασης 1)
    Θα τα απολαύσετε στο:
    - Καφενείο: Texas (Λ. Ιωαννίνων )
    - Καφενείο: Στα καλά καθούμενα (Θεοφάνους 7)
    - Fast food: Πατατούλης (Θεοφάνους 14)

Επίσης όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα προϊόντα  πανελλαδικά, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6974111252, στο email.... και στο Facebook στη διεύθυνση RavanosCitrus.


Διευκρινίσεις για την Οικοτεχνία. Για την παραγωγή και διάθεση τροφίμων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Διευκρινιστική εγκύκλιος επί της ΥΑ σχετικά με την Οικοτεχνία (ΦΕΚ 2468 Β' 2015) δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, με θέμα τον καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων Oικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ).

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις έχουν ως εξής:

Διευκρινίσεις επί του άρθρου 3. Είδη, συσκευασίες και ποσότητες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής
α) Τα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ δεν περιλαμβάνονται στα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής.
β) Ως προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα νοούνται τα προϊόντα στα οποία πρωταρχικό τους συστατικό είναι το παρθένο ελαιόλαδο αλλά περιέχουν και άλλα συστατικά . Τα προαναφερθέντα ισχύουν και για τα προϊόντα με μέλι.
γ) Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) εγγράφονται στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας ( ΚΗΜΟ ) με την προσκόμιση της πιστοποίησης.
δ) Στα απλά αρτοσκευάσματα, συμπεριλαμβάνονται και οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα κουλούρια, οι λαγάνες, τα παξιμάδια, ο διπυρίτης άρτος (γαλέτα), το φύλλο κρούστας και η σφολιάτα. Επιπλέον στα προϊόντα δημητριακών συμπεριλαμβάνονται το πληγούρι και η μπομπότα.

Διευκρινίσεις επί του άρθρου 8.Στοιχεία που καταχωρούνται στο ΚΗΜΟ
α) Για την εκτίμηση της παραγομένης ποσότητας του πρωταρχικού συστατικού δύνανται να λαμβάνονται υπόψη οι δείκτες που χρησιμοποιούνται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
β) Στην ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης, στα κιλά πρωταρχικού συστατικού και στα κιλά του τελικού προϊόντος θα αναγράφονται τα κιλά, που εκτιμάται ότι θα παραχθούν στη διάρκεια ενός χρόνου.
γ) Αν η αίτηση, για εγγραφή στο ΚΗΜΟ, υποβληθεί πριν την έναρξη υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) , ο ενδιαφερόμενος δύναται να προσκομίσει την ΑΕΕ του προηγουμένου έτους, στην οποία αναγράφονται τα αγροτεμάχια που δηλώνει στην αίτησή του για το ΚΗΜΟ.
Επιπλέον ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση με την δέσμευση ότι θα καταθέσει την ΑΕΕ του τρέχοντος έτους, στην ΔΑΟΚ, αμέσως μετά την υποβολή της.
δ) Η παραγωγή των μισθωμένων από τον ενδιαφερόμενο αγροτεμαχίων που συμπεριλαμβάνονται στην ΑΕΕ συνυπολογίζεται στον υπολογισμό της ποσότητας του τελικού προϊόντος. Στην περίπτωση που αγροτεμάχιο συμπεριλαμβάνεται στην ΑΕΕ ως συνιδιόκτητο , για την εκτίμηση της παραγωγής του πρωταρχικού συστατικού θα λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της ιδιοκτησίας που ανήκει στον ενδιαφερόμενο.
ε) Η δήλωση συμμόρφωσης του άρθρου 1, παρ.1 σημείο δ της αριθμ. 4912/120862/05.11.2015 Υπουργικής Απόφασης ( 2468 Β΄ αφορά σε υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 ( Α! 75 ) του ενδιαφερομένου με τις σχετικές δεσμεύσεις.
στ) Μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να προβεί σε διορθώσεις Σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί εκ των υστέρων λάθος ή παράληψη ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει γραπτό αίτημα προς την αρμόδια ΔΑΟΚ και ζητά την διόρθωση του λάθους ή την συμπλήρωση της παράλειψης.
 Διευκρινίσεις επί του άρθρου 6 - έναρξη λειτουργίας μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής Διαδικασία εγγραφής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας
α) Στην Βεβαίωση Εγγραφής που εκδίδει η αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ αναγράφονται και τα εγκεκριμένα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής της μονάδας.
Στις περιπτώσεις που η ΔΑΟΚ δεν εγκρίνει όλα τα αιτηθέντα προϊόντα με έγγραφό της ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά . Ο ενδιαφερόμενος δύναται να ασκήσει ένσταση για τα μη εγκριθέντα προϊόντα.
β) Ο ενδιαφερόμενος μετά την εγγραφή του στο ΚΗΜΟ, δύναται να ζητήσει τροποποίηση της αρχικής του αίτησης από την αρμόδια ΔΑΟΚ γραπτώς, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Στις περιπτώσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και η προσθήκη νέου πρωταρχικού συστατικού καθώς και νέου τελικού προϊόντος. Εφόσον εγκριθεί η τροποποίηση , η αρμόδια ΔΑΟΚ προβαίνει στην έκδοση νέας Βεβαίωσης Εγγραφής με τον ίδιο αριθμό εγγραφής του ενδιαφερομένου στο ΚΗΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: