Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Προχωρά η μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Σταδίου της Αρχαίας Νικόπολης

stadio2

Την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Σταδίου της Αρχαίας Νικόπολης βάζουν ως προτεραιότητα η Περιφέρεια Ηπείρου και το Σωματείο Διάζωμα μέσα από τις «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».
Πιο συγκεκριμένα όπως δήλωσε στο atpreveza.gr ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου στις 19 Ιουλίου θα υπογραφεί η μελέτη ύψους 30 χιλιάδων ευρώ η οποία αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη χρηματοδότηση περίπου 800 χιλιάδων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και των "Πολιτιστικών Διαδρομών" για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Μνημείου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου η χρηματοδότηση για τη μελέτη θα προέλθει από το «Διάζωμα», υπογραμμίζοντας πως τα μέλη του Σωματείου πείστηκαν για τη σημαντικότητα του όλου εγχειρήματος στην 3η Συνάντηση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» με τα Εταιρικά του Μέλη, που πραγματοποιήθηκε στην Πάργα τον περασμένο Απρίλιο.

stadio

Ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε θερμά το Διάζωμα αλλά και όσους  έχουν συνδράμει με μεγάλα ή μικρά ποσά, αφού όπως είπε είναι φανερό πως η συνεργατικότητα αποδίδει και βοηθά να υλοποιηθούν μελέτες που στη συνέχεια «ξεκλειδώνουν» μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις.
Κλείνοντας ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε τη σημαντικότητα του Μνημείου όχι μόνο για τον πολιτισμό αλλά και τον αθλητισμό και τόνισε πως υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ Ηπείρου έτσι ώστε τα έργα στο Στάδιο να συνδυαστούν και με σημαντικά αθλητικά γεγονότα και ήδη από φέτος εξετάζεται ο 4ος Εν Νικοπόλει Άκτια Δρόμος να έχει έναρξη ή τερματισμό στο αρχαίο Στάδιο
Λίγα λόγια για το Στάδιο
Βόρεια της Νιικόπολης, έξω από τα τείχη της, στην περιοχή του «εν άλσει Προαστείου» και ανάμεσα από Θέατρο και το Γυμνάσιο, βρίσκεται το Στάδιο της Νικόπολης. Η ίδρυσή του στα πρώτα χρόνια του Αυγούστου θα πρέπει να συνδέεται με την τέλεση αγώνων στο πλαίσιο των Νέων Ακτίων.
Το Στάδιο έχει σχήμα ελλειψοειδές με προσανατολισμό Α-Δ και συνολικό μήκος 247μ. και πλάτος 59μ. και ως ένα βαθμό δικαιολογεί το χαρακτηρισμό «καράβι» που του έχουν προσδώσει οι κάτοικοι της περιοχής. Κύριο χαρακτηριστικό του αποτελεί η περίκλειστη μορφή του, καθώς οι δύο μακρές πλευρές του στα ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα, κλείνονται με σφενδόνες, αποκλίνοντας έτσι του κανόνα των σταδίων της ελληνικής αρχαιότητας που είχαν μόνο μία σφενδόνη. Στη δυτική πλευρά ανοίγεται η κύρια είσοδος, διαμορφωμένη με τρείς καμαροσκεπείς διαδρόμους, ενώ εκατέρωθεν αυτής διαμορφώνονται χώροι τραπεζιόσχημης κάτοψης. Μπροστά από την κεντρική είσοδο, περνούσε οδική αρτηρία, που συνέδεε το «Προάστειο» με το βόρειο σκέλος των ρωμαϊκών τειχών και τη βόρεια Νεκρόπολη με το Μνημείο της Νίκης του Αυγούστου. Μία ακόμη είσοδος στην ανατολική σφενδόνη εξασφάλιζε την πρόσβαση στο στίβο και στο γειτονικό θέατρο.
Δύο επιμήκεις αναλληματικοί τοίχοι στα βόρεια και στα νότια συγκρατούν εξωτερικά τα πρανή των μακρών πλευρών και ορίζουν το κοίλο με τις κερκίδες, που κατασκευάστηκαν σε κτιστά κλιμακωτά επίπεδα. Περιμετρικά της εξωτερικής όψης δηλώνονται τοξωτά ανοίγματα, που οδηγούσαν σε βοηθητικούς καμαροσκεπείς χώρους, με είσοδο από τις εξωτερικές πλευρές του μνημείου.
Το κοίλο έφερε λίθινα εδώλια, που είχαν πιθανότατα αφαιρεθεί κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο. Η ακριβής περίοδος τοποθέτησης των εδωλίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς δεν αποκλείεται στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του τα πρανή να ήταν χωμάτινα και τα εδώλια να προστέθηκαν σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση του μνημείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: