Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

«Οι παραλίες της Ηπείρου είναι δημόσιες και ανήκουν σ' όλους τους πολίτες.», αναφέρει ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ηπείρου, με έγγραφο του προς τους παραθαλάσιους Δήμους



 Οι παραλίες είναι δημόσιες εκτάσεις, άρα κανένας ιδιώτης, ούτε επαγγελματίας, ούτε καταστηματάρχης, έχει δικαίωμα να τις οικειοποιείται στερώντας στους πολίτες την πρόσβαση σ' αυτές!

Αυτά αναφέρει ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ηπείρου Απόστολος Οικονόμου σε νέα παρέμβασή του για το δικαίωμα χρήσης των παραλιών, το οποίο, ως γνωστόν συχνά καταστρατηγείται και στα Ηπειρωτικά παράλια, προκαλώντας την αγανάκτηση και καταγγελίες από πλευράς των παραθεριστών.

Έγγραφο προς Δήμους
Σε έγγραφό του λοιπόν προς τους παραθαλάσσιους Δήμους Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Πάργας καθώς και προς τις αντίστοιχες Αστυνομικές Διευθύνσεις ο Απόστολος Οικονόμου υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί της χώρας είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι δε πολίτες έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους. 

Για τη μίσθωση.
Κατηγορηματικός εμφανίζεται ο Συμπαραστάτης του Πολίτη όσον αφορά στη χρήση των ακτών της Ηπείρου. Όπως σημειώνει, «ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν και κάθε περίφραξή τους απαγορεύεται, όπως απαγορεύεται επίσης και η μίσθωση όλης της παραλίας για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται μισθωτές». Παράλληλα, υπενθυμίζει πως κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών, παραχωρεί υπό όρους το δικαίωμα της απλής χρήσης αυτών στους Δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν έναντι τιμήματος, σε ιδιώτες.





Υπάρχουν όροι
Ωστόσο, οι ιδιώτες επιχειρηματίες και επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους βολεύει και να απλώνονται όσο θέλουν στις ακτές όπου δραστηριοποιούνται! Όπως διευκρινίζει ο κ. Οικονόμου, η μέγιστη παραχωρούμενη έκταση από τους Δήμους, δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% της επιφάνειας, θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον πέντε μέτρα από τη θάλασσα, ανάμεσά τους δε, πρέπει να διατηρούν ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον 100 μέτρων. 
Κλείνοντας, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη δεν παραλείπει να σημειώσει ότι οι παραθαλάσσιοι Δήμοι και οι οικείες Αστυνομικές Διευθύνσεις, καθώς και οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι υπεύθυνοι φορείς για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημόσιου αγαθού των παραλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: