Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Πεδίο μάχης στη Χειμάρα, έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ

Την έντονη ανησυχία του, εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο καταδικάζει τα απαράδεκτα, όπως τα χαρακτηρίζει περιστατικά βίας, που διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρας.
Το Υπουργείο, καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, καθώς και στις απαιτήσεις που επιβάλλει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, τηρώντας τις δεσμεύσεις της ως προς την ελληνική εθνική μειονότητα και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μελών της, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν άγνωστα άτομα, επιτέθηκαν στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί και σε δημοτικούς συμβούλους, βρίζοντας και ξυλοκοπώντας.
Η συζήτηση αφορούσε, στο σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πόλης και στην διαχείριση των παραλιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Πρόκειται για δύο θέματα που απασχολούν έντονα τους τελευταίους μήνες την περιοχή, καθώς η Κυβέρνηση Ράμα, προχωρά σε μαζική αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας από τους Ελληνικής καταγωγής κατοίκους και παράλληλα εκχωρεί ιδιωτική και δημόσια περιουσία σε ξένους επενδυτές.
Οι κάτοικοι λοιπόν είχαν συγκεντρωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στις τακτικές αυτές.
Ενώ λοιπόν η συζήτηση εξελίσσονταν κανονικά και οι κάτοικοι ανέπτυσσαν τα επιχειρήματά τους, στην αίθουσα εισέβαλαν πέντε με έξι άτομα, εντελώς άγνωστα στην περιοχή και επιτέθηκαν εναντίον τους, μετατρέποντας την αίθουσα σε πεδίο μάχης.
Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», καταγγέλλει την προκλητικά επαναλαμβανόμενη άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας προς τους κατοίκους της Χειμάρρας και καταγγέλλει ως ηθικούς αυτουργούς τον δήμαρχο Γιώργο Γκόρο και την κυβέρνηση Ράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: