Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Ο Αμβρακικός και φέτος στο επίκεντρο των ερευνών του "Αρχέλων"

Ο Αμβρακικός και φέτος στο επίκεντρο των ερευνών του "Αρχέλων"

Στο επίκεντρο των ερευνών του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ" θα βρεθεί για ακόμη μια χρονιά ο Αμβρακικός Κόλπος.

arhelon3


Πιο συγκεκριμένα από τις από τις 6 Ιουλίου έως τις 19 Αυγούστου μέλη και επιστήμονες του Συλλόγου θα βρίσκονται στην περιοχή και θα προχωρήσουν στη "σύλληψη" θαλάσσιων χελωνών από μικρό σκάφος και μαρκάρισμα με αριθμημένα σήματα για παρακολούθηση των κινήσεών τους. Επίσης θα λαμβάνεται δείγμα ιστού για γενετική ανάλυση.

Παράλληλα θα γίνει συλλογή σχετικών στοιχείων από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, καθώς και από αλιείς, οστρακοκαλλιεργητές και ιχθυοκαλλιεργητές με παράλληλη ενημέρωσή τους, ενώ θα γίνει και δοκιμαστική λειτουργία τηλεχειριζόμενου μοντέλου για καταγραφή των χελωνών στη θάλασσα.
Υπεύθυνοι των εργασιών είναι η Συντονίστρια Προγραμμάτων Ρεγγίνα Στεφανάτου και ο Υπεύθυνος Περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης Παύλος Τσάρος.



amvrakikos3


Η δραστηριότητα του ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιώσει μια σημαντική παρουσία χελωνών στην περιοχή, ιδιαίτερα κοντά στις εκβολές των ποταμών στο βορειοανατολικό κομμάτι του Κόλπου, αν και δεν έχει υπάρξει καταγραφή φωλεοποίησης μέσα στον Κόλπο.
Το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου είναι μια από τις 11 σημαντικότερες περιοχές υγροτόπων της χώρας μας που έχουν χαρακτηριστεί «διεθνούς σημασίας» και προστατεύονται από την διεθνή συνθήκη RAMSAR.

Δείτε το εντυπωσιακό video από το Καλοκαίρι του 2015:


Δεν υπάρχουν σχόλια: