Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

«Χορεύοντας με τους λύκους». Η επική ταινία που άλλαξε για πάντα τα γουέστερν και 9 μυστικά από τα γυρίσματα


Είναι μια από αυτές τις ταινίες που ξεχνάμε με το πέρασμα των χρόνων όταν όμως κάποιος την αναφέρει, ή δούμε τυχαία την αφίσα με τον μουστακοφόρο Κέβιν Κόστνερ τότε σίγουρα οι περισσότεροι λέμε: «πω πω τι ταινία! Πως την είχα ξεχάσει;!». Και δικαίως αναρωτιόμαστε αφού το «Χορεύοντας με τους Λύκους» είναι ένα από τα επικά γουέστερν φιλμ που δεν θυμίζει όμως κανένα από αυτά που προηγήθηκαν. 

Πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης και συμπαραγωγός της ταινίας του 1990 ο Κέβιν Κόστνερ που μεσουρανούσε τότε στο Χόλιγουντ. Κεντρικός ήρωας ο υπολοχαγός Τζον Ντούνμπαρ τον οποίο συναντάμε το 1863. Έχει τραυματιστεί κατά τον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, προσπαθεί να αναρρώσει και τον βρίσκουμε στην Νότια Ντακότα να συναναστρέφεται με Ινδιάνους
και...να χορεύει με λύκους. Εξ ου και το όνομα που του έδωσαν οι Ινδιάνοι. Μόνο που αυτή του η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή από τον αμερικανικό στρατό...


Η ταινία προτάθηκε για 12 Όσκαρ και κέρδισε 7 καθώς και δεκάδες άλλα βραβεία. Θεωρήθηκε αουτσάιντερ όταν γυριζόταν αλλά κατάφερε να θριαμβεύσει. Μέχρι και σήμερα πάντως, πολλοί είναι οι λάτρεις της ταινίας που δεν ξέρουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτή. Όπως:

«Το Dances With Wolves», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος ξεκίνησε ως σενάριο και έγινε μυθιστόρημα για...να γίνει ξανά σενάριο. Ο σεναριογράφος Μάικλ Μπλέικ, είχε ασχοληθεί με την ιστορία των ιθαγενών της Αμερικής και ήθελε γράψει ένα σενάριο για ταινία αλλά ο Κόστνερ των έπεισε να γράψει πρώτα το μυθιστόρημα και έτσι να κερδίσει το ενδιαφέρον παραγωγών του Χόλιγουντ. Μόνο που το βιβλίο του απορρίφθηκε 30 φορές μέχρι τελικά εκδοθεί.
  

Τα μεγάλα αμερικανικά στούντιο απέρριψαν με τη σειρά τους τη μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη και ο Κόστνερ αναγκάστηκε να κάνει έρανο από ξένους επενδυτές για να συγκεντρώσει το αρχικό ποσό. Μόνο με τα μισά χρήματα από αυτά που υπολόγιζε πως θα κοστίσει η ταινία, ξεκίνησε τα γυρίσματα και τελικά βρέθηκε να βάζει από την τσέπη του 3εκατ. δολάρια, παρά μάλιστα τα 10 εκατ δολάρια που έβαλε την τελευταία στιγμή η Onion Pictures.

O Κόστνερ και ο Μπλέικ είχαν μία πολύ...περίεργη σχέση. Όπως αποκάλυψε ο Κόστνερ μετά την ταινία, ο Μπλέικ τον είχε εκνευρίσει πάρα πολύ καθώς σε κάθε ραντεβού που έκαναν με πιθανούς χρηματοδότες - παραγωγούς ο σεναριογράφος με τη συμπεριφορά του τίναζε στον αέρα τη συνάντηση. Μάλιστα κάποια στιγμή ο Κόσντερ νευρίασε τόσο πολύ που «πιάστηκαν στα χέρια» με τον Μπλέικ και, κυριολεκτικά, τον κόλλησε στον τοίχο. Σημειώνεται πως ο Κόσντερ φιλοξενούσε επί μακρόν τον Μπλέικ στο σπίτι του-κατά την περίοδο που έγραφε το «Χορεύοντας με τους Λύκους»- και η συγκατοίκηση έφτασε σε τέτοιο αδιέξοδο που ο Μπλέικ κατέληξε να πλένει πιάτα για να επιβιώσει, αφού των έδιωξε ο Κόστνερ. Μάλιστα κάποια στιγμή επικοινώνησε με τον ηθοποιό και του ζήτησε λεφτά αλλά το μόνο που έλαβε ήταν ένα sleeping bag και ένα φουρνάκι...Τελικά συναντήθηκαν ξανά, ο Κόστνερ διάβασε το σενάριο και, όπως έχει δηλώσει- «Ήταν η πιο ξεκάθαρη ιδέα που είχα ποτέ για ταινία».

Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο ίδιος ο Κόστνερ αλλά η αλήθεια είναι πως είχε προσπαθήσει να αναθέσει την δουλειά σε κάποιον άλλο. Ωστόσο, οι σκηνοθέτες στους οποίους απευθύνθηκε φαίνεται πως είτε δεν αντιλαμβάνονταν τον πυρήνα της ταινίας, είτε δεν συμφωνούσαν με αυτόν και ήθελαν αλλαγές. 


Η ταινία ήταν εξαιρετικά απαιτητική καθώς εκτός από τα γυρίσματα σε 30 διαφορετικές περιοχές της Νότια Ντακότα του Ουαϊομινγκ το σενάριο «απαιτούσε» 3.500 βουβάλια, 300 άλογα, λύκους αλλά και έναν μικρό «στρατό» ιθαγενών. Ακόμη μεγαλύτερος όμως πονοκέφαλος ήταν οι συνθήκες υπό τις οποίες γινόταν το γύρισμα αφού πχ οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν μέχρι 37 και 38 βαθμούς Κελσίου.

Σε αντίθεση με τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι ταινίες στην περίφημη σκηνή με το κυνήγι βουβαλιών όλα τα πλάνα είναι αυθεντικά εκτός από τις σκηνές τραυματισμού των ζώων. Πράγματι χρησιμοποιήθηκε ένα κοπάδι 3.500 βουβαλιών που τρέχουν στο λιβάδι ενώ τα γυρίσματα της σκηνής πήραν αρκετές ημέρες καθώς τα ζώα έπρεπε να είναι σε συγκεκριμένη διάταξη και μπορούσε να γίνει μόνο μια λήψη τη φορά ενώ έτρεχαν στο λιβάδι. Οι προετοιμασίες ξεκινούσαν στις 5 το πρωί αλλά το γύρισμα ξεκινούσε έξι ώρες μετά.

Στο 95% των πιο επικίνδυνων σκηνών ο Κόστνερ δεν δέχθηκε να ντουμπλαριστεί από κασκαντέρ. Είναι ο ίδιος αυτός που φαίνεται στις ταινίες να ιππεύει, να πυροβολεί αλλά και χορεύει με τους λύκους. Και μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν εντυπωσιακό αλλά προκάλεσε νευρική κρίση στα μέλη του συνεργείου αφού πχ σε ένα από τα γυρίσματα της σκηνής με τα βουβάλια ο Κόστνερ έπεσε από το άλογό του.


Φυσικά η «συνεργασία» με τους λύκους ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Οι λύκοι Μπακ και Τέντι παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτών είχαν ένα ιδιαίτερο...ταμπεραμέντο και ήταν αρκετά ατίθασοι. Χρειάστηκε υπομονή και πολλά «κεράσματα» κρέατος για να πειστούν να συνεργαστούν ενώ υπάρχουν και σκηνές πίσω από τις κάμερες που δείχνουν τον Κόστνερ να προσπαθεί να κάνει τους λύκους να αλυχτήσουν με κάθε τρόπο!

Η ταινία, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις από αρκετές κασσάνδρες του Χόλιγουντ έγινε το πιο κερδοφόρο γουέστερν με κέρδη 184 εκατ δολαρίων μέσα σε 6 μήνες στις ΗΠΑ και άλλα 240 εκατ δολάρια στο εξωτερικό ενώ 25 και πλέον χρόνια μετά συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: