Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ "Αμπαλί" στην Πρέβεζα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ "Αμπαλί" στην Πρέβεζα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής το 3ο Φεστιβάλ Αμπαλί (petank), που διοργανώθηκε στην Πρέβεζα από το Σύλλογο Φίλων Αμπαλί Πρέβεζας στις 1,2 και 3 Ιουλίου.

IMG 8894

Για τρεις ημέρες φίλοι του αμπαλί από Πρέβεζα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Χαλκιδική και Κέρκυρα βρέθηκαν στα ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα στην Κυανή Ακτή, ανταλλάξανε απόψεις και προβληματισμούς και επισήμαναν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη διάδοση του παραδοσιακού αυτού παιχνιδιού και στις επόμενες και νεότερες γενιές.

IMG 8881

Την Κυριακή έγιναν οι ημιτελικοί και οι τελικοί αγώνες και οι απονομές, με τους συμμετέχοντες να ανανεώνουν το ραντεβού τους για αγώνες στην Αθήνα.

IMG 8889

Πως παίζεται το αμπαλί
Όσοι επιθυμείτε να δείτε από κοντά πως παίζεται το αμπαλί, δεν έχετε παρά να περάσετε μια βόλτα από την Κυανή Ακτή κυρίως τα Σαββατοκύριακα..
Η γέννηση του αμπαλί ή πετάνκ -όνομα που προέρχεται από τη διάλεκτο της Προβηγκίας, ενώ στα ελληνικά μεταφράζεται ως «πόδια ακίνητα» - τοποθετείται κάπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Γρήγορα, κατέκτησε όλη τη Γαλλία και εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορά της, για να φτάσει σήμερα να έχει φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το concept είναι απλό: χωρίς να κινούνται (εξού και το «ακίνητα») οι παίκτες δύο ομάδων ρίχνουν εναλλάξ ατσάλινες μπάλες για να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα μικρό ξύλινο μπαλάκι, τυχαία ριγμένο στο έδαφος. Αν μάλιστα καταφέρει κάποιος να χτυπήσει τις μπάλες του αντιπάλου, ώστε να τις απομακρύνει από το στόχο, ακόμα καλύτερα! Προσοχή, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Απαιτεί συγκέντρωση και βασικές γνώσεις... γεωμετρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: