Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών. Μια νέα ιδέα γεννιέται. ''Βασικό εισόδημα σε όλους χωρίς κριτήρια και εξαιρέσεις'' Δείτε το 3λεπτο video και υπογράψτετε εδώ την Ευρωπαϊκή Καμπάνια, και δείτε γιατί είναι επίσημο δημοψήφισμα και όχι απλό petition



Τι είναι το Βασικό Εισόδημα


Βασικό Εισόδημα είναι ένα εισόδημα που παρέχεται σε όλους ατομικά, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή υποχρέωση εγγραφής σε ταμείο ανεργίας. Είναι μια μορφή εγγύησης ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης που διαφέρει από αυτές που ισχύουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε τρία διαφορετικά σημεία:

       - αποδίδεται σε καθένα ξεχωριστά και όχι ανά νοικοκυριό,

       - αποδίδεται ανεξάρτητα αν υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές,

       - αποδίδεται χωρίς να απαιτείται η αποδοχή οποιασδήποτε μορφής εργασίας ή η απόδειξη προσπάθειας για εύρεση εργασίας

Πλεονεκτήματα που επικαλούνται όσοι το υποστηρίζουν είναι: ελευθερία και ισότητα, παραγωγικότητα και ανάπτυξη των κοινών, κοινή ιδιοκτησία της Γης και ισότιμη συμμετοχή στα ωφελήματα της τεχνικής προόδου, ευελιξία της αγοράς εργασίας και αξιοπρέπεια για τους φτωχούς, καταπολέμηση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, αναστροφή της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της άνισης ανάπτυξης διαφορετικών περιοχών, βιωσιμότητα των συνεταιρισμών και προαγωγή της μόρφωσης σε όλες της ηλικίες, ανεξαρτησία από αφεντικά, συζύγους και γραφειοκράτες.



Αλλά την τελευταία δεκαετία ο βασικός λόγος που επανέρχεται η συζήτηση αυτή στο προσκήνιο είναι η αδυναμία αντιμετώπισης της ανεργίας με συμβατικά μέσα. Σε όλη την Ευρώπη ακαδημαϊκοί, οργανώσεις και πολιτικοί φορείς εξετάζουν την εφαρμογή του. Η κοινωνική και η οικονομική πολιτική δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται ξεχωριστές και το Βασικό Εισόδημα, όλο και περισσότερο, προβάλει ως ο μόνος βιώσιμος τρόπος για τον συνδυασμό των δυο διαφορετικών στόχων τους: καταπολέμηση της φτώχειας και πλήρης απασχόληση.





Προωθούνται διάφορες προτάσεις. Διαφέρουν ως προς το χρηματικό ποσό, τις πηγές χρηματοδότησης, το είδος και το μέγεθος που θα μειωθούν αντίστοιχα άλλες παροχές αλλά και άλλες παραμέτρους. Οι σημερινές αναφέρονται κυρίως σε βασικό εισόδημα που θα είναι συμπληρωματικό και δεν θα αντικαθιστά πλήρως τις άλλες μορφές παροχής ελάχιστου εγγυημένου επίπεδου διαβίωσης. Θα παρέχει μια χαμηλή αρχικά βάση (που λίγο-λίγο θα αυξάνεται) στην οποία θα προστίθενται άλλες παροχές όπως κοινωνικά επιδόματα και επικουρικά ποσά με εισοδηματικά κριτήρια.

Πολλοί επιφανείς επιστήμονες του κοινωνικού τομέα σε όλη την Ευρώπη υποστηρίζουν τώρα το βασικό εισόδημα, μεταξύ των οποίων και δυο βραβευμένοι με Νόμπελ Οικονομικών. Σε μερικές χώρες κεντρικοί πολιτικοί, ακόμα και από κυβερνητικά κόμματα, αρχίζουν να το συμπεριλαμβάνουν στην ατζέντα τους. Ταυτόχρονα η σχετική αρθρογραφία πάνω στις οικονομικές, ηθικές, πολιτικές και νομικές του διαστάσεις σταδιακά αυξάνεται και αυτοί που προωθούν την ιδέα ή απλά τους ενδιαφέρει, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και σε όλο τον κόσμο, έχουν αρχίσει να οργανώνονται σε ένα ενεργό δίκτυο.



Ο κεντρικός ιστότοπος είναι το http://www.basicincome.org και στην Ελλάδα θα το βρείτε στο http://www.basicincome.gr



Υπογράψτε εδώ την Ευρωπαϊκή Καμπάνια, και δείτε γιατί είναι επίσημο δημοψήφισμα και όχι απλό petition








Αρχεία για κατέβασμα:


 - Ενημερωτικά (διαβάστε, τυπώστε και μοιραστείτε με φίλους και γνωστούς που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή



syntomo_enimerotiko_gia_to_basiko_eisodima.pdf


10_logoi_gia_to_basiko_eisodima.pdf


giati_ypografoume_gia_to_basiko_eisodima.pdf

 - Συμμετοχής (εκτυπώστε, συμπληρώστε και στείλτε μας σύμφωνα με τις οδηγίες σε κάθε έντυπο)

episimi_forma_sygkentrosis_ypografon.pdf


forma_symmetoxis_stin_prvtoboulia.pdf



Διαβάστε περισσότερα:









Δεν υπάρχουν σχόλια: