Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αναταράξεις στην κυβέρνηση από το νέο μνημόνιο: Τέσσερις παραιτήσεις υπουργών.


Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση υπέβαλαν ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ύστερα από την απόφαση του κ. Καρατζαφέρη να μην υπερψηφίσει το προσύμφωνο της νέας δανειακής σύμβασης. Πλέον το υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 6.00 βρίσκεται προ των πυλών ανασχηματισμού.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Ροντούλης αναφέρει πως θεωρεί την παραμονή του στην κυβέρνηση ασύμβατη με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και αφού ευχαριστεί τον κ. Παπαδήμο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, διαβεβαιώνει ότι η εκτίμηση και ο σεβασμός προς το πρόσωπό του παραμένουν.

Οι κ. Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης προσήλθαν μαζί πριν από λίγο στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθενται να διαφοροποιηθούν από την απόφαση του προέδρου τους και να υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, κάτι που ήδη άφησε να διαφανεί με την πρώτη του τοποθέτηση ο Μάκης Βορίδης, μετά την παραίτησή του: «θα συνεχίσω να στηρίζω την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της για τη σωτηρία της χώρας».

«Από τη στιγμή που ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν στηρίζει τη δανειακή συμφωνία, είναι λογικό να υπάρξει ανασχηματισμός» ανέφερε με δηλώσεις του στον Guardian ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε την απόφασή του να μην υπερψηφίσει το νέο μνημόνιο, χωρίς να αποσύρει τα στελέχη του από την κυβέρνηση για την τύχη των οποίων στο κυβερνητικό σχήμα παρέπεμψε στον πρωθυπουργό.

Αναταράξεις στην κυβέρνηση από το νέο μνημόνιο: Τέσσερις παραιτήσεις υπουργών

«Επαφίεται στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να αποφασίσει εάν θα τους διατηρήσει στο κυβερνητικό σχήμα. Εάν ο κ. Παπαδήμος θέλει μπορεί να να τους κρατήσει. Εγώ δεν θα τους αποσύρω» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Αναταράξεις στην κυβέρνηση από το νέο μνημόνιο: Τέσσερις παραιτήσεις υπουργών

Αιτιολογώντας την άποψή του να μην υπερψηφίσει το μνημόνιο, επανέλαβε ότι είχε ζητήσει πριν την υπογραφή του, έγγραφη γνωμάτευση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ρητή διαβεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι με την νέα σύμβαση λύνεται οριστικά το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, ενώ απαίτησε- όπως είπε- και την ρητή διαβεβαίωση του Νομικού Συμβουλίου ότι το νέο μνημόνιο«δεν σκοντάφτει» στο Σύνταγμα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι η σχετική γνωμοδότηση θα έπαιρνε εβδομάδες.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: