Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Στη Βουλή η λίστα των πολιτικών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.



Εντός της ημέρας θα παραδώσει το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής, κατάλογο με τα ονόματα πολιτικών και συγγενών τους που έβγαλαν στο εξωτερικό χρήματα εντός του 2011, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Η εξέλιξη έρχεται μετά τη γνωστοποίηση για την ύπαρξη βουλευτή που φέρεται να έβγαλε 1 εκ. ευρώ στο εξωτερικό. Η ΝΔ κάλεσε σήμερα τον εν λόγω βουλευτή να παραιτηθεί. Άμεση δημοσιοποίηση του ονόματος του βουλευτή ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. Εν τω μεταξύ, πρόταση για την τροποποίηση του νόμου για το «πόθεν έσχες» κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή 75 βουλευτές.


Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΥΠΟΙΚ έχει εντοπίσει πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς πολιτικών προσώπων που έχουν προβεί εντός του 2011 σε εμβάσματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ προς το εξωτερικό. Υπογράμμισε δε, ότι ακόμη κι αν οι διαδικασίες είναι νόμιμες, υπάρχει θέμα δεοντολογίας.

Τα πολιτικά πρόσωπα αυτά θα πρέπει να έχουν περάσει από ακρόαση στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες, για να δώσουν εξηγήσεις, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος. Στην περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, τα ονόματα των πολιτικών θα ανακοινωθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο κατάλογος θα δοθεί στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Ευ. Αργύρη εντός της ημέρας, προκειμένου να αρχίσουν οι ακροάσεις άμεσα. «Δύο ημέρες είναι αρκετές, νομίζω» επισήμανε.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όποια πολιτικά πρόσωπα έχουν βγάλει κατά καιρούς χρήματα στο εξωτερικό, να ηγηθούν του κινήματος της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από κυβερνητικές πηγές, τα δεκαέξι δισ. ευρώ που βγήκαν από την χώρα την διετία 2010-2011, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, αφορούν δημόσια πρόσωπα, εν γένει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που πήρε τα μέλη της κυβέρνησης να γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να εντοπιστούν οι «διαρροές» ποσών προς το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το υπουργικό Συμβούλιο, από τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εντοπίστηκε ότι το από το συνολικό ποσό των χρημάτων που «"έφυγαν" από την χώρα που ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ, ποσοστό 9% βρήκε "διέξοδο» στην Ελβετία.

Η μεταφορά κεφαλαίων φαίνεται να έγινε από εν γένει δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πρώην βουλευτές, ίσως και ένα εν ενεργεία μέλος του Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως η αναφορά του κ. Βενιζέλου έγινε με αφορμή τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, σχετικά με το βουλευτή που φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Π. Νικολούδη.

Όπως τόνισε, ο κ. Νικολούδης του ανέφερε ότι δεν διαπιστώνεται κάποιο αδίκημα. Ωστόσο, ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι «σαφώς αυτή είναι η πλευρά της νομιμότητας αλλά υπάρχει και η πλευρά της δεοντολογίας». «Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς σε αυτά που λέμε στον ελληνικό λαό» υποστήριξε.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, ζήτησε να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών εάν στις λίστες των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό περιλαμβάνεται έμβασμα 1 εκατ. ευρώ στο όνομα βουλευτή.

Να παραιτηθεί του αξιώματός του καλεί τον βουλευτή του 1εκ. ευρώ η ΝΔ

Να παραιτηθεί του βουλευτικού του αξιώματος καλεί η ΝΔ το βουλευτή που φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ.

«Από τους πολιτικούς σήμερα δεν ζητείται απλώς η νομιμότητα. Ζητείται το παράδειγμα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά στέλνει λάθος μήνυμα. Όποιος ή όποια και αν είναι, οφείλει να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. Σε δηλώσεις του, ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση του ονόματός του, ακόμη και καθ' υπέρβασιν της νομοθεσίας. «Η στάση του συγκεκριμένου βουλευτή είναι αντιπατριωτική και μη ηθική» σημείωσε. Όσον αφορά στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, ζήτησε ουσιαστικό έλεγχο, ακόμη και με κατάσχεση του περιουσιακού στοιχείου του κάθε βουλευτή που δεν μπορεί να το δικαιολογήσει.
ΔΗΣΥ: Να αναρτηθούν μόνιμα στο διαδίκτυο α «πόθεν έσχες»

Να αναρτηθούν μόνιμα στο διαδίκτυο τα τελευταία «πόθεν έσχες» όλων των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης και οι σχετικές δηλώσεις της πρώτης χρονιάς εκλογής τους στο κοινοβούλιο ή σε υπουργικά καθήκοντα, ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Κοροϊδία καταντάει το παιχνίδι με τις λίστες ονομάτων βουλευτών που μετέφεραν καταθέσεις στο εξωτερικό κατά την περίοδο της κρίσης. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των στοιχείων για να σταματήσει η κατασυκοφάντηση και η σπέκουλα εναντίον του συνόλου των πολιτικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης. 

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: