Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Στα σκαριά το ΠαΣοΚ Νο2.



Λίγα βήματα πριν από την επίσημη ανακοίνωση δημιουργίας... τουλάχιστον ενός νέου κεντροαριστερού σχηματισμού βρίσκονται οι διαγραφέντες βουλευτές του ΠαΣοΚ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χ. Καστανίδης, οι οποίοι είναι και οι πιο δραστήριοι από όλους στην προσπάθεια συγκέντρωσης υποστηρικτών και διαμόρφωσης μιας ενιαίας πολιτικής (αντί-)πρότασης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται και πρωτοβουλία μιας άλλης ομάδας διαγραφέντων, μεταξύ των οποίων ο κ. Ι. Αμοιρίδης. Η ομάδα αυτή μελετά άλλες κινήσεις, διερευνά εναλλακτικές δυνατότητες συνεργασιών και δεν συντάσσεται ούτε με τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο ούτε με το δίδυμο Κατσέλη - Καστανίδης.Με βάση αυτά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι εν όψει εκλογών θα καταβληθεί πολυμέτωπη, σκληρή προσπάθεια προσέλκυσης ομάδων ψηφοφόρων οι οποίοι φαίνεται πως έχουν ήδη αποχαιρετήσει τον χώρο του «παραδοσιακού ΠαΣοΚ» και κινούνται πλέον κατά κύριο λόγο προς τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).Σύμφωνα με πολλούς από τους πρωταγωνιστές αυτών των εξελίξεων, μια κίνηση πρώην στελεχών του ΠαΣοΚ, τη στιγμή που αντίστοιχη κίνηση έχει ήδη εκδηλωθεί στον χώρο της ΝΔ από τον κ. Π. Καμμένο, θα αποτελέσει στην ουσία την έναρξη της προδιαγεγραμμένης διαδικασίας κατακερματισμού των κομμάτων της Μεταπολίτευσης.



Με έτοιμη πρόταση η Λούκα Κατσέλη
Οι κινήσεις του διδύμου Κατσέλη - Καστανίδης και οι απόπειρες συνεννόησης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν συνεχείς. Μέχρι στιγμής η κυρία Κατσέλη είναι εκείνη που έχει επιλέξει να δημοσιοποιεί σταθερά τη διαφωνία της με τις επιλογές του μνημονίου 2 και αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό θα είναι και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής της. Η κεντρική ιδέα της αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω από τη λογική της βελτίωσης οικονομικών παραμέτρων του μνημονίου, με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης.Τις τελευταίες ημέρες η κυρία Κατσέλη έχει καταστήσει σαφές ότι κινείται οριστικά πλέον εκτός ΠαΣοΚ και έχει φροντίσει να διαχωρίσει σαφώς τη θέση της από την επίδοξη ηγετική ομάδα της Ιπποκράτους. Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Κατσέλη και ο κ. Καστανίδης αναμένεται να βρεθούν απέναντι στο «νέο ΠαΣοΚ» σε θέματα όχι μόνο οικονομικής πολιτικής αλλά και στρατηγικών επιλογών, όπως για παράδειγμα η διάθεση μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, την οποία δημοσιοποίησε προ ημερών ο κ. Α. Λοβέρδος.


Σε κεντροαριστερή τροχιά ο Χ. Καστανίδης
Την ίδια στιγμή ο κ. Καστανίδης κινείται καθημερινώς στην κατεύθυνση συντονισμού όσο το δυνατόν περισσότερων από τους 22 διαγραφέντες και από τους εννέα που έχει ανακοινωθεί ότι θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου έχει σχεδιάσει την πολιτική του παρέμβαση, επεδίωξε τη συνεννόηση με την κυρία Κατσέλη και όλους τους διαγραφέντες, αλλά την ίδια στιγμή καθιστά σαφές ότι στόχος είναι μια πρωτοβουλία με πολιτικό περιεχόμενο και όχι απλώς μια αντίδραση στο επίσημο ΠαΣοΚ. Για τον πρώην υπουργό, η διαδρομή αυτή δεν ξεκινά σήμερα, καθώς δείγματά της δόθηκαν ήδη από τις πρώτες ημέρες δημιουργίας της κυβέρνησης συνεργασίας, όταν ο κ. Καστανίδης βρέθηκε εκτός και δημοσιοποίησε τη διαφωνία του για τη συμπόρευση με τον ΛΑΟΣ.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίσημες ανακοινώσεις για τον νέο σχηματισμό στον χώρο της Κεντροαριστεράς και για τις πρωτοβουλίες που θα τον περιβάλλουν θα πρέπει να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών και πιθανώς σε χρόνο παράλληλο με τις εξελίξεις στο θέμα ηγεσίας του ΠαΣοΚ. Οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το νέο σχήμα θα βασιστεί στο ηγετικό μοντέλο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, μια ιδιότυπη διαρχία δηλαδή, με την κυρία Κατσέλη επικεφαλής του κόμματος και τον κ. Καστανίδη επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Με βάση αυτά, το πιθανότερο ενδεχόμενο μέχρι στιγμής είναι ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ανακοίνωση της δημιουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις επόμενες ημέρες, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περίπου οι μισοί από τους ήδη ή τους εν δυνάμει διαγραφέντες.


Αλλοι κοιτάζουν προς τη ΔΗΜΑΡ
Παράλληλα με αυτές τις διεργασίες, πολλές είναι οι ενδείξεις κυοφορίας μιας επιπλέον «πασοκογενούς» κίνησης. Περίπου πέντε βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο κ. Αμοιρίδης, μιλούν ήδη για τις δυνατότητες δημιουργίας μιας κίνησης η οποία θα έχει αυξημένη αυτονομία και πιθανότατα θα επιδιώξει τη συνεργασία με την πλευρά του κ. Κουβέλη.Στη βάση αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται η εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ σύντομα θα κλείσει τις πόρτες προς τους «αστέγους» του ΠαΣοΚ και θα προτιμήσει προγραμματική συμφωνία ή ακόμη και εκλογική συνεργασία με ένα ανεξάρτητο σχήμα, το οποίο θα έχει δικές του θέσεις και προτάσεις.Το μεγάλο ερώτημα εν όψει της εκδήλωσης όλων αυτών των κινήσεων αφορά τις αποφάσεις και τις κινήσεις του κ. Χρ. Παπουτσή. Στην (πιθανή) περίπτωση που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λάβει την απόφαση να είναι υποψήφιος, αναμένεται ότι θα έχει στο πλευρό του, έστω και υπό καθεστώς ανεξάρτητου βουλευτή, κάποιους από τους διαγραφέντες, μεταξύ των οποίων και η πρώην Γραμματέας του κόμματος κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.



www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: