Η κρίση άρχισε να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, με πρώτα θύματά της τους πιο ευάλωτους ψυχικά ανθρώπους. Καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από δύο άτομα στη Θεσσαλονίκη οδηγούνται για ακούσια ψυχιατρική εξέταση με εισαγγελική παραγγελία.
Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναφέρεται ότι αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα συμβαδίζει με την «έκρηξη» περιστατικών αγχώδους διαταραχής τα οποία αποδίδονται στις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζουν την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, το 2011 καταγράφηκε ρεκόρ εισαγγελικών παραγγελιών για ακούσια ψυχιατρική εξέταση. Συνολικά τον περασμένο χρόνο 974 άνθρωποι οδηγήθηκαν για ψυχιατρική εξέταση με την παρέμβαση της Εισαγγελίας, ενώ το 2006 599 άτομα! Η αύξηση ξεπερνά το 62%, καθώς την τελευταία πενταετία παρατηρείται μία σταθερή και προοδευτική μεγέθυνση του αριθμού των εισαγγελικών παραγγελιών για ακούσα ψυχιατρική εξέταση.
Τα στοιχεία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικά. Το 2007 οι παραγγελίες για ακούσια ψυχιατρική εξέταση ήταν 626, το 2008 εκδόθηκαν 725, το 2009 ξεπέρασαν τις 800, το 2010 καταγράφηκαν 868 παραγγελίες, ενώ το 2011 έφτασαν στις 974. Ως βασικούς παράγοντες για την αύξηση του αριθμού αυτών των περιστατικών, οι επιστήμονες αναφέρουν την ενδεχόμενη υποβαθμισμένη φροντίδα αυτών των ασθενών που επηρεάζεται σαφώς από την οικονομική κρίση αλλά και τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την ακούσια εξέταση λόγω της μείωσης της ανεκτικότητας στο υποστηρικτικό περιβάλλον των πασχόντων από ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα.
Πληρότητα 100% στα ψυχιατρεία.
Στις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, η πληρότητα φτάνει αλλά και ξεπερνά το 100%, καθώς, εκτός από τα περιστατικά ακούσιας νοσηλείας, έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης.
«Σίγουρα υπάρχει κάποια αιτιολογική σχέση στην αύξηση του αριθμού των εισαγγελικών παραγγελιών με την οικονομική κρίση. Ενδεχομένως τα τελευταία χρόνια να υποβαθμίζεται η φροντίδα αυτών των ασθενών», ανέφερε ο Κώστας Φωκάς, διευθυντής της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Ο ίδιος σημείωσε ότι η πληρότητα της κλινικής του νοσκομείου αγγίζει το 100%, ενώ παρατήρησε αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναζητούν ιατρική βοήθεια λόγω συμπτωμάτων κατάθλιψης. «Πρόκειται για περιστατικά ατόμων που συνήθως μένουν άνεργα και στη συνέχεια μέμφονται τον εαυτό τους για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν. Αλλοι εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια και μένουν σε απόλυτη αδράνεια», εξήγησε ο κ. Φωκάς.
Σύμφωνα με ψυχιάτρους, τα προβλήματα που έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης σε κάποιες περιπτώσεις έχουν «πνίξει» τον περίγυρο των ασθενών και επιλέγεται η εύκολη λύση της ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας. «Περιορίζεται σημαντικά το περιθώριο ανοχής στον περίγυρο των ασθενών με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τη λύση στο πρόβλημα μέσω εισαγγελικής παραγγελίας», επισήμανε ο Απόστολος Αηδονόπουλος, ψυχίατρος, διευθυντής της Μονάδας Επανένταξης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αύξηση της προσέλευσης στο νοσοκομείο ακόμη και από άτομα που δεν αντιμετωπίζουν ψυχολογικά ή ψυχιατρικά! «Υπάρχουν άνθρωποι που προσφεύγουν σ' εμάς αναζητώντας στέγη ή φαγητό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αηδονόπουλος.
Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία.
Οι ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας θα αυξηθούν και στην παρούσα οικονομική κρίση, ενώ τον κώδωνα του κινδούνου έχει κρούσει και σε πρόσφατες εκθέσεις της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. «Δε θα πρέπει να εκπλαγούμε, αν δούμε αύξηση ψυχικών διαταραχών και αυτοκτονιών», «οι φτωχοί και οι ευάλωτοι θα είναι οι πρώτοι που θα υποφέρουν», «η προάσπιση των κονδυλίων για την υγεία θα γίνει πιο δύσκολη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ενώ οι ίδιοι φόβοι υποστηρίζονται και από μελέτες που δείχνουν θετική συσχέτιση μεταξύ χαμηλότερου εισοδήματος ή ανεργίας και επιβαρυμένης ψυχικής υγείας.
«Ακόμα και όταν οι συνολικοί δείκτες υγείας, όπως η συνολική θνησιμότητα και το προσδόκιμο επιβίωσης δεν επηρεάζονται, τα ποσοστά ειδικών αιτίων θνησιμότητας δείχνουν να επηρεάζονται από τη σοβαρότητα της κρίσης. Για παράδειγμα, η αύξηση των αυτοκτονιών, ανθρωποκτονιών, κατάχρησης αλκοόλ, ψυχιατρικών διαταραχών, ηπατικών κιρρώσεων και ελκών του πεπτικού αυξάνονται σε συνθήκες απότομης αύξησης της ανεργίας», αναφέρει ο Ορέστης Γιωτάκος, ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Μια μελέτη από τη Χιλή βρήκε ισχυρή σχέση μεταξύ απότομης μείωσης του εισοδήματος και εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών, με τη μείωση του εισοδήματος να λαμβάνει χώρα σε διάστημα 6 μηνών πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων. «Πρόσφατη ανασκόπηση τεκμηριώνει τη συσχέτιση μεταξύ φτώχειας και ψυχικών διαταραχών. Η συσχέτιση μάλιστα αυτή προέκυψε με όλους τους δείκτες φτώχειας που χρησιμοποιήθηκαν. Παράμετροι όπως το χαμηλό εισόδημα, η ανασφάλεια, η απελπισία, η κοινωνική μεταβολή, το στίγμα-διάκριση-κοινωνικός αποκλεισμός, η συννοσηρότητα με σωματικά νοσήματα και κυρίως η περιορισμένη εκπαίδευση εξηγούν τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα των φτωχών στα ψυχικά νοσήματα. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι φτωχοί αποτελούν ομάδα κινδύνου, αφού είναι οι πρώτοι που πλήττονται. Παράλληλα, τα άτομα που ήδη νοσούν από ψυχικά νοσήματα, λόγω της υπάρχουσας έκπτωσης της λειτουργικότητάς τους, αποτελούν επίσης ομάδα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο κ. Γιωτάκος.
Κρίση και αυτοκτονίες.
Σε μελέτη που διενεργήθηκε σε 26 ευρωπαϊκές χώρες για το διάστημα 1970-2006 διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση 1% στην ανεργία, υπήρχε αύξηση 0,8% στις αυτοκτονίες, στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, καθώς και αύξηση 0,8% στις ανθρωποκτονίες. Οταν η αύξηση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη από 3%, οι αυτοκτονίες αυξάνονται πάνω από 4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή από την Αστυνομία, την τριετία 2009 -2011 στην Ελλάδα οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας ανήλθαν σε 1.727. Συγκεκριμένα, το 2009 οι περιπτώσεις αυτοκτονιών και οι απόπειρες ανήλθαν σε 507, ενώ το 2010 παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξης του 22,5%, φτάνοντας στις 622 και παρέμειναν περίπου στο ίδιο επίπεδο, το 2011 καθώς, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έως τις 10 Δεκεμβρίου 2011, τα άτομα που έθεσαν ή αποπειράθηκαν να θέσουν τέλος στη ζωή τους ανήλθαν σε 598.
32 αυτοκτονίες στη Θεσσαλονίκη.
Στη Θεσσαλονίκη από την αρχή του 2010 έως και το τέλος του περασμένου μήνα καταγράφηκαν 99 αυτοκτονίες και 106 απόπειρες αυτοκτονιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, πάνω από το 15% του συνόλου αυτών των περιστατικών αποδόθηκαν σε οικονομικά προβλήματα καθώς καταγράφηκαν 19 αυτοκτονίες και 13 απόπειρες για οικονομικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον πρώτο μήνα του 2012 στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί τρεις αυτοκτονίες οι οποίες έχουν αποδοθεί όλες στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αυτόχειρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου