Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Το Ίδρυμα Νιάρχου ενισχύει τη Δημοτική βιβλιοθήκη Πρέβεζας.


Στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Δημοσίων -Δημοτικών Βιβλιοθηκών της μη Κερδοσκοπικής εταιρείας FUTURE LIBRARY, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μετέχει πλέον και η δημοτική βιβλιοθήκη της Πρέβεζας.

Στόχος της εταιρείας είναι να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων, ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος και ενδυνάμωσης του ρόλου των βιβλιοθηκών, ώστε να διευρυνθεί η απήχησή τους στις τοπικές κοινωνίες και να γίνουν συγχρόνως δυναμικά κέντρα δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Το 2012 η Future Library μετά από χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα συντονίσει και θα υλοποιήσει μια σειρά δράσεων σε συνεργασία με το προσωπικό επιλεγμένων Δημοτικών και Δημοσίων Βιβλιοθηκών μεταξύ των οποίων είναι και η Βιβλιοθήκη του Δήμου Πρέβεζας.

Οι δράσεις αυτές θα είναι οι εξής:
1. Επιμόρφωση και κατάρτιση συγκεκριμένων υπαλλήλων των βιβλιοθηκών σε θέματα ηγετικών και διοικητικών δεξιοτήτων. Η δράση αυτή περιλαμβάνει διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαδικτυακά μαθήματα με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη των Βιβλιοθηκών.
2. Προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας με βιωματικά εργαστήρια που θα μεταμορφώσουν τις ιδέες και τη γνώση που φωλιάζει στις βιβλιοθήκες σε μια ζωντανή και διασκεδαστική εμπειρία. Η δράση αυτή ξεκινά με την υλοποίηση μιας καλοκαιρινής εκστρατείας σε όλες τις βιβλιοθήκες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Future Library.
3. Σχεδιασμός του Εθνικού Ψηφιακού Κόμβου που θα δίνει στα μέλη των βιβλιοθηκών, μεταξύ άλλων, ελεύθερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης, σε συλλογές ψηφιακών βιβλίων και περιοδικών, ψηφιοποιημένες βάσεις δεδομένων και σε υπηρεσία δανεισμού e-books. Η ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου www.futurelibrary.gr θα δώσει την δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου να μοιράζονται εύκολα γνώση και εμπειρία και να επεκτείνουν τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες σε δικτυωμένους και προσβάσιμους σε όλους κοινωνικούς χώρους.
4. Ανάπτυξη ενός δικτύου βιβλιοθηκών που δίνει έμφαση στις υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα ανακαινιστούν χώροι που θα αναδεικνύουν τις δημιουργικές προκλήσεις της νέας εποχής παρέχοντας στα παιδιά κάθε περιοχής τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να βιώσουν ευχάριστα δημιουργικά εργαστήρια πάνω στην αφήγηση, τη ρομποτική, την τέχνη κτλ.
5. Οργάνωση ενός βιωματικού και διαδραστικού συνεδρίου που θα απευθύνεται στην ευρύτερη κοινότητα των βιβλιοθηκών και θα φέρει στο προσκήνιο παραδείγματα δημιουργικότητας και αριστείας που αναπτύσσονται σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη Βιβλιοθήκη της Πρέβεζας, τη βελτίωση και την ανάπτυξη των υπηρεσιών εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των χρηστών και ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων.

www.epiruspost.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: