- Οπισθοδρόμηση στο 2000 για την Ελλάδα μετρά το «ρολόι» του Economist.
«Μέτρηση... Προυστ».
Η κρίση στην ελληνική οικονομία έχει γυρίσει τη χώρα 12 χρόνια πίσω, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «μέτρηση... Προυστ» του Economist που αποτιμά επτά βασικές οικονομικές παραμέτρους. «Επιστροφή στο χρόνο», αν και μικρότερη, και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.
Οι συντάκτες του περιοδικού «εισάγουν» τον... λογοτεχνικής έμπνευσης δείκτη Προυστ (αναφορά στον Γάλλο συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ, το γνωστότερο έργο του οποίου ήταν το Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο) που ουσιαστικά έχει τρεις ομάδες συνισταμένων: Η πρώτη αποτελείται από την περιουσία των νοικοκυριών, την τιμή των μετοχών και χρεογράφων και την τιμή κατοικιών, η δεύτερη από την ετήσια παραγωγή και την ιδιωτική κατανάλωση και η τρίτη από τους πραγματικούς μισθούς και την ανεργία.
Βάσει αυτών, λοιπόν, η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη «επαναφορά», γυρίζοντας κατά 12 χρόνια στο 2000.
Οι υπόλοιποι «υπερχρεωμένοι» της Ευρωζώνης -Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία- έχασαν μεταξύ επτά και δέκα χρόνων. Η Γαλλία έχει χάσει κάτι λιγότερο από έξι χρόνια και η Γερμανία λίγο περισσότερο από δύο. Εκτός Ευρωζώνης, οι μεν ΗΠΑ έχουν χάσει δέκα χρόνια και η Βρετανία οκτώ.
Όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, οι δείκτες που καταγράφουν περισσότερο την κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχουν καταγράψει μεγαλύτερη υποχώρηση: Ιδιαίτερα η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του '90, σύμφωνα με το περιοδικό.
Το πραγματικό εισόδημα γύρισε «μόλις» έξι χρόνια πίσω.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου