Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Χιλιάδες λουκέτα έρχονται το 2012 με αντίστοιχες απώλειες θέσεων απασχόλησης



Σε διάλυση οδηγούνται οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ολέθριες συνέπειες τόσο για την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας όσο και για την απασχόληση.



Τα πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καταδεικνύουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τόσο την αρνητική πορεία των μικρομεσαίων την περασμένη χρονιά όσο και τις ζοφερές προβλέψεις για το 2012 με κύριο χαρακτηριστικό την οριακή τους επιβίωση.

Βάσει των στοιχείων της τελευταίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ με "λουκέτο" κινδυνεύουν 180.000 επιχειρήσεις, κάτι που συνεπάγεται απώλεια 240.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) το 2012.

Συγκεκριμένα 180.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος, ενώ άλλες 200.000 επιχειρήσεις φαίνεται αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσουν κίνδυνο παύσης στο δωδεκάμηνο, καθώς συνολικά 51,2% των ερωτηθέντων, ένας στους δύο, απάντησε ότι είναι αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους εντός του έτους.

Με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας εκτιμάται ότι η καθαρή μείωση επιχειρήσεων θα είναι 61.200 το 2012, εκ των οποίων περίπου 12.000 λουκέτα αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του έτους και κυρίως αμέσως μετά τη λήξη των εκπτώσεων. Προβλέπεται επίσης η απώλεια επιπλέον 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας έως τον Ιούλιο του 2012 με μεγαλύτερη μείωση προσωπικού στον τομέα της μεταποίησης και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Για το 2011 υπολογίζεται ότι οι συνολικές απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης ξεπερνούν τις 150.000, εκ των οποίων 65.000 εκτιμάται ότι χάθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Συνολικά τη διετία 2010-2011 έκλεισαν πάνω από 90.000 επιχειρήσεις. Όπως αναφέρθηκε, σε κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 90.000 "λουκέτα" αντιστοιχούν σε ποσοστό ανεργίας 2%, το οποίο δεν καταγράφεται πουθενά και δεν προσμετράται στους επίσημους δείκτες, δεδομένου ότι αφορά κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας και δεν καταγράφονται ως άνεργοι.

Επιπλέον καταγράφεται μια ακόμη τάση: ότι άρχισαν να κάμπτονται οι αντιστάσεις των ανθεκτικών μέχρι πρότινος μικρών επιχειρήσεων στις απολύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς προσωπικό αυξάνονται, αφού αναγκάζονται να περιοριστούν στην αυτοαπασχόληση και στην απασχόληση μελών των οικογενειών τους ακόμη και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούσαν ένα ή δύο άτομα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2010 το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανερχόταν σε 746.240, από 849.000 που ήταν πριν.

Πέρα όμως από τα επερχόμενα "λουκέτα" και τις απώλειες θέσεων απασχόλησης οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους απέναντι στους εργαζόμενους ή/και προχώρησαν σε περικοπές σε μισθούς και ωράρια εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, πέρσι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53,3%) εμφάνισαν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους το δευτερο εξάμηνο του 2011, και κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Σχεδόν 4 στους 10 ερωτηθέντες (37,4%) δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μείωση ωρών ή ημερών εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους, πρόβλημα που εντοπίζεται εντονότερα στον τομέα της μεταποίησης, ενώ περίπου 3 στις 10 επιχειρήσεις με προσωπικό (28,6%) μείωσαν αποδοχές κάποιων ή όλων των υπαλλήλων του.

Για το 2012 το 43% θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών ή ωρών εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ δεν το αποκλείει ως ενδεχόμενο το 27,6%.

Η απαισιοδοξία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της πραγματικότητας που βιώνουν οι μικρομεσαίοι. Επιδείνωση της κατάστασης της επιχείρησής του δήλωσε το 87,3% των ερωτηθέντων για το 2011, ενώ για φέτος 77,2% εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Με ζημιές έκλεισε το 2011 για το 42,1% των επιχειρήσεων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (82,5%) έκανε λόγο για μείωση του τζίρου το δεύτερο εξάμηνο του 2011, και κυρίως στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι 73,5% των μικρών επιχειρηματιών αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει προσωπικές καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών της επιχείρησής τους.

Βασικά προβλήματα παραμένουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της κατανάλωσης στη χώρα που οφείλεται στον συνδυασμό της κακής ψυχολογίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), η φορολογία και ως εκ τούτου σχεδόν 8 στους 10 μικρομεσαίους προβλέπουν και το 2012 περαιτέρω συρρίκνωση του τζίρου, της ζήτησης και των παραγγελιών καθώς και "επενδυτική ανορεξία".

Οι μικρομεσαίοι προειδοποιούν ότι η αγορά βρίσκεται στα όρια της στάσης πληρωμών, λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, αναφέρονται σε βάθεμα της ύφεσης και επισημαίνουν ότι, εφόσον υπερβούν τα όρια αντοχής τους, η κατάσταση θα καταστεί μη αναστρέψιμη.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: