Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ριζώνει το «κίνημα της πατάτας» - Σκέψεις να προωθηθεί και στην Ηπειρο για πολλά προϊόντα.



Να ακολουθήσουν τα βήματα των μελών της Ομάδας πρωτοβουλίας στην Κατερίνη που κατάφεραν να πουλήσουν συνολικά 24 τόνους πατάτας στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, σε τιμή κόστους (0,25 ευρώ το κιλό), σε μία προσπάθεια να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, ώστε να προμηθευτεί το καταναλωτικό κοινό γεωργικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, θέλουν να ακολουθήσουν παραγωγοί και στην Ηπειρο.
Όπως τονίζουν μιλωντας στο Ηπειρώτικο Βήμα, αυτό θα μπορούσε να γίνει οργανωμένα μέσα από ομάδες παραγωγών και καλούν την Πολιτεία να τους βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι παραγγελίες στην Κατερίνη είχαν γίνει μέσω της οργάνωσης, ένας από τους στόχους της οποίας είναι να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, ώστε να προμηθευτεί το καταναλωτικό κοινό γεωργικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Η παράδοση του προϊόντος πραγματοποιήθηκε από τις 9 το πρωί, και με απόλυτη τάξη, στο χώρο πάρκινγκ του δικαστικού μεγάρου Κατερίνης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας είχε ως αποτέλεσμα γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη να κατεβάσει, προ ημερών, την τιμή της πατάτας Νευροκοπίου στα 0, 34 ευρώ το κιλό.
Στο κάλεσμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας προς τους παραγωγούς απ΄ όλη την Ελλάδα, για την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στο καταναλωτικό κοινό, έχουν ανταποκριθεί ήδη δεκάδες γεωργοί από τη Μυτιλήνη, την Πελοπόννησο, τη Δράμα και άλλες περιοχές όπως και από την Κρήτη.
Οι κινητοποιήσεις, όπως προαναγγέλλει η εθελοντική οργάνωση, θα συνεχιστούν, κάθε φορά με διαφορετικό παραγωγό, ώστε να βοηθηθούν όλοι.
Η «μάχη της πατάτας» φαίνεται ότι βρίσκει μιμητές και στην Ηπειρο. Αρκετοί φορείς εθελοντών από όλη τη χώρα μετά την απήχηση που είχε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έχουν δείξει ενδιαφέρον, ώστε να διευρύνουν αυτό το κίνημα, σε μια προσπάθεια να τιθασευτούν οι μεσάζοντες.
Επιπλέον το εγχείρημα της Κατερίνης έδειξε ότι όλα γίνονται νόμιμα, με παραστατικά αποστολής από τον παραγωγό και έκδοση κανονικών αποδείξεων στον καταναλωτή με την απόδοση του προβλεπόμενου ΦΠA.
Αντίθετα κοινή πρακτική των μεσαζόντων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, είναι να διακινούνται τα προϊόντα τους χωρίς πλήρη παραστατικά ώστε να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.
Η «μάχη της πατάτας» σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας, με τη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, ανάδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη διακίνηση από τους μεσάζοντες πολλών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και το χάσμα των τιμών που υπάρχει στην αγορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι του καταστήματος.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Δεκατρείς εθελοντές ήταν αυτοί που με υποδειγματικό τρόπο οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στην Κατερίνη τη διάθεση των 24 τόνων πατάτας που μετέφερε ένας παραγωγός, ο Λ. Κεσόπουλος, από το Νευροκόπι. Το φορτηγό αυτοκίνητο με το φορτίο οδηγήθηκε στο πάρκινγκ του δικαστικού μεγάρου της πόλης.
Εκεί προσέρχονταν όσοι είχαν κάνει τις παραγγελίες μέσω του Διαδικτύου -533 συνολικά- και παραλάμβαναν τις πατάτες τους πληρώνοντας απευθείας τον παραγωγό, ο οποίος τους έκοβε την ανάλογη απόδειξη.
Μέσα σε τέσσερις ώρες η όλη επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που προσήλθαν στον χώρο του πάρκινγκ χωρίς να έχουν κάνει παραγγελίες μέσω του Διαδικτύου αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν.
Ετσι, μόλις ολοκληρώθηκε η παράδοση της πρώτης παρτίδας των 24 τόνων, ξεκίνησε η προετοιμασία για μία νέα, ακόμη μεγαλύτερη παρτίδα, αρχικά από 35 τόνους, για το ερχόμενο Σάββατο. Με τον ίδιο τρόπο, μέσω του Διαδικτύου, από το βράδυ του Σαββάτου άρχισαν να γίνονται οι παραγγελίες και μέσα σε λίγες ώρες είχαν καλυφθεί.
Ετσι, αποφασίστηκε να διατεθούν 75 τόνοι, ενώ οι παραγγελίες για την ποσότητα αυτή εξαντλήθηκαν μέσα σε μόλις 20 ώρες.
Ο παραγωγός Λ. Κεσόπουλος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες όχι μόνο τις δικές του αλλά και των παραγωγών του Νευροκοπίου γιατί με την πρωτοβουλία των εθελοντών της Κατερίνης αναδείχθηκε το πρόβλημά τους πανελλαδικά.
Το ερχόμενο Σάββατο οι δύο παραγωγοί από το Νευροκόπι, εκτός των 35 τόνων, θα μεταφέρουν και έναν τόνο πατάτας, που σε ένδειξη αλληλεγγύης θα παραδώσουν δωρεάν στο «κοινωνικό παντοπωλείο» της Κατερίνης.


www.ipirotikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: